Danmarks mest undervurderede rodfrugt

Kålrabien

I Danmark bruges kålrabi mest som dyrefoder.  Det skal det gøres om på!  Den sundeste og bedste af alle rodfrugter.  I mit hjemland Norge bruges kålrabien lidt mere, og da jeg var barn, fik jeg kålrabiskiver med mig for at gnave i skolen, i stedet for gulerødder.  Det var meget bedre.

Hvorfor er den ikke mere populær?  Den har ikke udseendet med sig.  En stor, tung klump som ikke har elegancen og potensen til aspargesspidsene, flotheden til artiskokker, den dybe farve og sødmen til mango og auberginer skal man jo bare have?  Selv når disse nævnte er udenfor sæson og er lidt slappe i det, bliver de valgt over den sunde kålrabi. Det er synd for den kan bruges til så mangt. 

De 7 grunde til at du skal spise mere kålrabi

  1. Nærende med lavt kalorieindhold
    Kålrabi er en rig kilde til calcium, magnesium, kalium og vitamin C og E. De er også en god kilde til folat(som hjælper på blodprocenten) og giver små mængder fosfor og selen
  2. Højt niveau af antioxidanter
    Kålrabi er en god kilde til glucosinolater og vitamin C og E. Disse er sygdomsbekæmpende kombination, der hjælper med at beskytte din krop mod oxidativ stress.
  3. Kan forhindre for tidlig ældning
    Kålrabi indeholder naturligt C-vitamin, som beskytter din hud mod UV-skader og fremmer kollagensyntese. Andre antioxidanter i kålrabi kan også spille en beskyttende rolle i hudens aldring.
  4. Fremmer tarmsundhed
    Kålrabi er en rig kilde til fiber, der fodrer sunde bakterier i tarmen og kan mindske risikoen for kolorektal kræft, hjertesygdomme og type 2-diabetes.
  5. Kan hjælpe med vægttab
    Kårabi indeholder meget fiber og tager længere tid at fordøje, så du føler dig mæt længere. Dette kan forhindre overspisning og i sidste ende vægtøgning. I forhold til kartoflen har den halvt så mange karbohydrater og det dobbelte med fiber.
  6. Højt kaliumindhold
    Kålrabi har naturligt højt kaliumindhold, et mineral der regulerer væskebalance, nervesignalering og blodtryk. En kaliumrig diæt er forbundet med en lavere risiko for slagtilfælde og hjertesygdomme.
  7. Let at tilføje til din diæt
    Kålrabi er tilgængelige hele året. De kan koges, moses, steges, ristes eller spises rå.

Hvad du kan bruge kålrabi til

Kålrabi har en behagelig sød og let bitter smag. Du kan tilføje dem til måltider på en række forskellige måder, herunder:

  • kogt og moset
  • skåret til fritter og stegt
  • bagt i ovnen
  • i en suppe
  • tyndt skåret i en gryderet
  • spiraliseret eller tyndt skåret til pasta
  • revet rå i en salat

På denne bloggen har jeg flere opskrifter med kålrabi – og det kommer flere

Min første kogebog