9 vegetarretter til påskefrokosten

.

Historien om

En påske ølvegetar

Påskefrokost!  Det er fantastisk.  Familien samles rundt god mad og det er forår i luften (forhåbentligvis).  Den mørke vinterttd er over og dagene bliver længere og vi fejrer med glade farver.  Påskeliljene blomstrer og den gode mad kommer på bordet.

I vor familie har det kommet vegetarer ind.  De første år til påskefrokosten lavede vi en salat eller købte noget vegetarkød. Vi vidste ikke om det var godt eller ej.  Efter par år, begyndte vi at se på retterne og om vi kunne lave en vegetar version af den, både i smag og udseende.  Det er både inkluderende, hyggeligt og ikke mindst godt!  I år vil vi have flere retter som er 100% vegetar, hvor det før var kød.  Det smager mindst lige så godt!

Øllet giver retterne en bedre og dybere smag.  Prøv selv!

De farverige

Ølsyltede æg

Æg er et af symbolerne i påsken, og er ofte inkluderet i flere af retterne.  Da jeg var barn malede vi påskeæg i mange farver.  Det som er så fantatisk er at du kan farve æggene i naturlige farver!  Vil du have farverige marmorede æg, kan du lave de som solæg.  Dette er en fantastisk snack.

Vil du have ensfarvede æg, som gør sig godt på smørrebrød og i salater er syltede æg tingen for dig.  Sylt de med rødbeder og du får lilla æg, sylt med sennep for de gule eller andre
urter for andre farver.  De får en fantastisk smag og kulør.

De u kan også lave en dejlig farverig salat taco af de med ristede brødkrummer og vinaigrette.

Silden skal svømme

Rough Snuff vegetariske auberginesild

Dette var den første vegetarsild jeg lavede.  Resultatet blev så godt, at sønnike troede det var virkelig sild. Da jeg sagde det ikke var det, undret han på om jeg havde brugt lagen fra sild,

Nej, det havde jeg ikke, men jeg havde brugt godt tid på lagen jeg brugte.  Tænkt ud hvilken øl jeg skulle bruge og brugt tang i lagen. Det virket tydeligvis.

Denne lage har jeg senere brugt som basis for de andre vegetariske sildeopskrifter jeg har her på siden.

Husk – vegetarsilden skal også svømme!

Den Bornholmske

Solgrønt over Gudhjem

Vi elsker at komme til solskinøen Bornholm.  Turisterne skal jo have noget lokalt, og sol over gudhjem er det ultra lokale, og røgeriet i Gudhjem er et godt sted at nyde de.

Så stiller man sig spørgsmålet, kan man så lave en vegetar version af denne ret?  Tankene gik, og vi kom op med denne ret.  Vil lavede en røget aubergine”sild”  Pyntet op med raddiser, som æggeblomme bruger vi en godt moden mango, samt pynter med lidt purløg.  Wupti – solgrønt over Gudhjem!

Igen er det lagen som gør “silden”.  Husk – vegetarsilden skal også svømme i akvavit!

Gladlaksen

Faux lax med rygeostcreme

Laks er fast inventar på vores traditionelle påskebord.  Da jeg faldt over opskrifter på “Faux” laks blev jeg glad.  Jeg har tilpasset de opskrifter jeg fandt og resultatet blev godt.  På afstand ser de ud som laks, jeg har givet godt med røg, så du får røgsmagen også.

Vi spiser laks med rygeostcreme om sommeren og denne gulrodslaks passer udmærket med  denne.

Find det ud selv!

“Fiskefilet”

Ølpaneret pandestegt pastinak

Fiskefileten er en anden klassiker til påskefrosten,  Ingen påskefrokost, uden den hos os.

Skepsisen var stor når jeg lavede denne version første gang, men da man så resultatet og hvor godt det lignet en almindelig fiskefilet – ville flere prøve den.  De tabte kæben, da de fandt ud hvor godt det den også smagte.

Det er krydderierne som gør det, og det skader aldrig en panering om man bruger en øl i den.  Den gør det bare mere smagfuld og dejlig porøs. Prøv selv!

TartØLetter er godt!

TartØLetter med hvide og grønne asparges

Skallet som falder fra hinanden, med smagfuldt fyld, findes på mange frokostborde.  Jeg har tidligere gjort tarteletter om til tartØLetter, da øl giver dybere smag til fyldet.

Dette er endnu mere gældende for vegetariske tartØLetter.  Da jeg lavede denne første gang, lavede jeg en fond af grønt og øl, som simret i lang tid.  Fantastisk fond.

Når man så bruger denne fond som basis for sit fyld, kan det ikke gå galt – og nogle mente det var de bedste tarteletter de havde fået – med eller uden kød.

Den røgede

Røget kartoffelmad med æg og ramsløgspesto

Røg gør noget med maden.  Det er ikke alle som er lige glad i det, men jeg elsker det.

Kartoffelmad har altid været en af mine favoritter.  Hvad hvis man ryger den?  Jeg lavede en enkel rygeovn af en papkasse og de fik lidt koldrøg.  Resultatet blev fantastisk.

Sammen med æg og ramsløgspestoen blev det et fantastisk påskesmørrebrød

Min favorit

Kålrabibøf med porter løgsovs

Dette er min favorit rodfrugt. Kålrabi er Danmarks mest undervurderede rodfrugt. I Norge og Sverige er den meget populær, men i Danmark har det været dyrefoder.  Men den kan bruges på utrolig mange måder. 

Har kombinerer du kålrabien med god ølfond, masse urter, og samler det hele med en fantatisk løgsovs.  Dette var en af de første vegetarretter jeg lavede og det var den som overbevisede mig om at man ikke mangler kød!  Smagfuld og god!

Prøv selv om du ikke tror mig!

Lammeerstatningen

Vegetar “lammekrone”

Lammet har været forbundet med påsken, helt siden år 0, og er en vigtig del af påskefrokosten for mange.

Kan man lave en vegetar variant af retten?  Det satte jeg mig ud for at finde ud, og dette blev resultatet.

Farsen har en god konsistens  og er velsmagende.  En lammekrone er jo altid indbydende 🙂

Prøv selv!

NY KOGEBOG TIL EFTERÅRET