druknet-aebleflaesk

Æbleflæsk er rigtigt god gammel dansk julemad.  Det er en dejlig ret, hvor æblernes sødt-syrlig smag forenes med flæskets fedme.  I udgangspunktet er det en fynsk egnsret, som har spredt sig over landet.  På Fyn skar man flæsket i store tern. De blev steget på panden, hvorefter æblet blev tilsat, og til sidst brun farin.  Det var mest en æbleret.  På Sjælland skar man flæsket i skiver, og det skal være sprødt som stegeflæsk. Det er lige meget flæsk og æbler.  Vi vælger at udvikle den sjællandske variant.

Ideen om at ”drukne” æbleflæsket i øl, kom efter den succesfulde drukning af flæskestegen.  Det er mange som bruger brun farin eller sukker, da æblerne kan være ret syrlige. Hvorfor ikke bruge den naturlige sødme i brown ale i stedet?  Derfor tilsatte vi lidt brown ale i bundent af fadet med æbler så de kunne trække i denne.  Vi druknet også flæsket i det resterende øl, i en halv time. Dette mørner kødet lidt.

Hvor længe æblerne skal trække er lidt op til dine præferencer.  Nogle kan god lide de helt moset, andre hvor der er lidt bid i æblerne.  Ved at trække de i øl, kan man begge dele.  De som ligger i øllet bliver godt moset, mens de som ikke er dækket er det bid i.  Om du vil have det hele moset, kan du bare det sammen.  Op til dig!

Druknet æbleflæsk i ovn

Dejlig sprødt æbleflæsk, med dejlige smagfulde æbler
5 fra 4 stemmer
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 minute
Samlet tid 11 minutter
Ret Frokostret
Køkken Dansk
Antal 3 personer

Ingredienser
  

  • 10-14 skiver flæsk
  • 4 stk Æbler som f.eks Bele Boskoop
  • 2 stk Løg
  • 5-6 kviste Timian
  • 0,33 l Brown Ale f.eks Ale no 16
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Samle ingredienser
  • Læg flæskeskiverne i øl i en halv time. Dette mørner kødet. Har du ikke tid, så hop over dette skridt
  • Skræl æblerne og fjern kernerne. Skær de i tynde både. Pil løgene og skær de i tynde både Bland løg, æbler og timian i en bradepande. Hæld 10-15 cl øl i bunden af bradepanden
  • Salt flæsket og læg det på en rist over bradepanden. Sæt bradepanden midt i en 180° varm ovn (eller grill som jeg bruger) og steg det 35-40 min. til skiverne er gyldne og sprøde. Vend flæsket efter ca 25 min. Des mere fedt den sveder ned i æblerne, des bedre.
  • Følg med på æblerne. Vil du have de god moset, lad de trække længe. Er de færdige før flæsket, tag de ud af ovnen, skru op temperaturen og lad flæsket stege færdig.
  • Server på rugbrød og god jul til dig!
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var