Jeg havde aftalt at møde bryggeren på Frederiskberg Bryghus – Claus, til en øl. Det at møde et andet menneske over en øl ,er et af livets undervurderede glæder. Øllet er en katalysator for at blive kendt. En øl bliver ofte til to, og efterhvert som øllet går ned, virker det som stolen får mere og mere klister.

Sådan var min samtale med Claus – jeg havde andre aftaler, men de blev skubbet. Vi kom ind på mad, og jeg spurgte om hvorfor de ikke havde Frederiksbergsgryde på menuen i restauranten? Godt spørgsmål, sagde Claus, og vi blev enige at jeg skulle prøve at komme med en opskrift. Gryden er lidt “Biff Stroganoff” men med danskenes favoritkød – Svin -i flere varianter. Vi har bacon, svinemørbrad og pølser en en skøn forening.

For at sovsen skal blive god, er det vigtigt at fonden er god. Jeg havde ikke tid til at lave den fra bunden af, men jeg laver en oksefond med dobbelt builiion terning, som jeg så blander 50/50 med Frederiksberg Bryghus sin juleøl. Sovsen blev som slik. Har du ikke juleøllen for hånden, brug en sød, maltrig øl.

Hvad skal man spise til. Min favorit er ølfritter. Men det mest vanliger er vel kartoffelmos eller ris. Vi lavede så stor gryde at vi havde til dagen efter, og da lavede vi kartoffel mos.

TIl selve retten drak jeg også en juleøl – men en lettere pilsner vil også være godt. Se hvordan øl og mad passer sammen her.

Frederiksbergs Ølgryde

Velsmagende og god søndagsgryde
0 fra 0 stemmer
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 20 min
Samlet tid 30 min
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 6 personer

Ingredienser
  

  • 1 stk Løg hakket
  • 500 g svinemørbrad skåret i tern
  • 250 g bacon skåret i tern
  • 250 g cocktailpølser gerne ekslusive
  • 1 spsk Hvedemel
  • 1 spsk tomatpuré
  • 2 tsk paprika
  • 0,5 l ølfond enten hjemmelavet - eller 2,5 dl oksefond med 2,5 dl øl
  • 1 dl piskefløde
  • pommes frites eller kartoffelmos eller ris
  • grønt til pynt

Sådan gør du
 

  • Samle alle ingredienser
  • Skær løg, svinemørbrad og bacon i tern. Brun let
  • Tilsæt cocktailpølser og brun lidt mere
  • Tilsæt hvedemel, tomatpure, paprika og salt og peber. Rør så alt bliver dækket.
  • Hæld i fonden. Den skal så vidt dække kødet- Det bedste er at lave den selv. Men du kan også bruge færdig fond. Da bruger jeg først en terning (som skal vare til 0.5 l) i 2,5 dl vand - så tilsætter jeg det samme øl.
  • Tilsæt fløde og lad det simre i 5 minutter
  • Jeg serverede med mine ølfritter.
  • Men du kan også lave kartoffelmos eller ris. Pynt med lidt grønt. Du kan også servere en salat på siden. Vi serverede dag 2 med kartofflemos
Keyword Bryggerier, Danske, Gryderet, Madretter med øl, Svin
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var