Har Danmark historie for Dumplings, Dim Sum eller Piroger?

Ja, det viser sig at på Sejerø i Sejerøbugten har de Fulskager.  Helt klart den Danske Dim Sum!

Fulskager betyder ”fyldte kager”. I udgangspunktet var det en bolle af bygmel som blev serveret som garniture til kødet.  Lidt som melboller kan bruges i dag.  På et eller andet tidspunkt var det en Sejerøbo som fandt på at trykke bolledejen ud i tynde skiver, for så at svøbe kød ind i den og koge den.  På denne måde beskytter dejen kødet, så saft og kraft ikke forsvinder ud i kogevandet, og dejen får smag af krydderierne fra kødet. Genialt!

Øl, Mad og Folk Vi købte kødet ind hos slagteren i Torvehallerne, som også hakket kødet for os.  Kødet skal være så fedt som muligt.  I gamle dage var det så fedt at fedtet sprøjtet ud når man bed den over.  I dag får men ikke så fedt kød, selv om det giver mere smag.  Men vore fulskager blev delikate og smagfulde.  Det tog lidt træning til at rulle de med korrekt tykkelse.  Bliver dejen for tyk, tager de meget af smagen, og om dejen er for tynd, vil fulskagen punktere. Om du er til Dumplings eller Dim Sum, burde du prøve denne Danske version!

Øl mad og Folk

Fulskager fra Sejerø

De bedste originale Danske Dimsum og Piroger
5 fra 3 stemmer
Forb. tid 30 minutter
Samlet tid 34 minutter
Ret Forret
Køkken Dansk
Antal 4 Personer

Ingredienser
  

Kød

  • 400 gr Hakket Svinekød Så fedt som muligt
  • 1/4 tsk Allehånde
  • 1/4 tsk Timian tørret
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk Revet løg
  • 1 drys sort peber

Dejen

  • 2 dl Havregryn
  • 2 dl vand
  • 250 g Hvedemel
  • 1 tsk salt

Sådan gør du
 

  • Kødet æltes med krydderierne. Sættes køligt til det kan rulle den i hænderne til små kugler, på størrelse med en valnød. Sættes køligt til at de er så fast at man kan rulle dejen omkring dem.
    Øl,Mad og Folk
  • Havregryn skal sætte i blød i 2 dl i 3-4 timer, så start tidligt- Så skal gryn, mel og salt æltes sammen. Brug også mixer, da havregrynene skal tværes fuldstendig ud, så dejen bliver glat. Konsistens om en franskbrødsdej.
    Øl, Mad og Folk
  • Dejen rulles i kugler, på størrelse som kødkuglerene. Dejkuglen presses ud i hånden, trykkes tyndere og tyndere i aflang facon. Ikke for tyk.
    Øl,Mad og Folk
  • En kødkugle anbringes midt på dejstykket og dejen foldes omkring den. Overflødig dej skæres af. Rul til kugle igen. Dejen skal ikke hænge fast i hænderne, drys evt lidt mel i håndfladen.
    Øl, Mad og Folk
  • Sænk kuglerne ned i kogende vand med ske. Læg de kun 1 lag. Kogetiden er 10-12 minutter. Vandet skal ikke koge for vildt, for da bliver fulskagerne sjaskede. 3-4 minutter efter at fulskagerne dukker på til overfladen er de færdige.
  • Nyd dem!
    Øl, Mad og Folk
  • Øl mad og Folk

Noter

Efter inspiration fra Danske Egnsretter af Erik Koed Westergaard
Keyword Egnsretter, Sjælland
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var