EGNSRETTER FRA BORNHOLM

Verdensnyhed

Bornholmske æg

Verdensnyhed. Bornholms svar på Scotch Eggs. Her bruger vi den traditionelle Bornholmske ret – saltstegte sild, til at lave de Bornholmske æg.  Resultatet er en fantastisk velsmagende forret og ølsnack.

Min favorit

IPA Marinerede saltstegte sild

Dette er en videreudvikling af den populære opskrift Saltestegte sild fra Bornholm. Det er måske min favoritsilderet.

Den saltede fisk skal udvandes, men jeg vil i stedet udølle den saltede fisk. Hvorfor ikke gøre det med den saltstegte sild?

Velsmagende torsk

Saltgrøner torsk med Gudhjemsduppa

Fisk og Bornholm? Det må være, havets sølv, silden, siger du.  Det er rigtigt, men torsken følger som hverdagsspise, og er næsten lige så populær. De kan lide den saltede over natten fremfor den ferske.  ”Hellere lidt for salt end for fersk” siger de på Bornholm når de taler om torsk.

Den med det mærkelige navn

FYILLAKREITUR

Fyjllakreitur finder du kun på Bornholm.  Det udtales med tryk på næstsidste stavelse. Det betyder fyldt fjærkræ. Vores Fyjllakreitur blev en fyldt and lavet med Cider fra Kernegaarden på Fejø.

Dødens gab

IMSØDA FISKEHOUD

På Bornholm har man en speciel delikatesse.  Et mælkesauteret torskehoved. ”Im” betyder damp og indgår i navnet fordi hovederne bliver delvis dampet.  Retten hedder fiskehoud, så man tror at man kan bruge ethvert fiskehoved.  På ældre bornholmsk er ”fisk” kun lig med torsk.  Så brug torsk.  

Den originale

Saltstegte sild 

Nu er sommer og sol over os.  Mange tager til solskinsøen Bornholm og nyder begge dele.  Derovre får man den mest fantastiske ret: Saltstegte sild.  Det er uden tvivl min favoritsild, af de man kan spise.

Fantastiske pølser

Ristepølser

Ristepølse er noget særligt for Bornholm. Den laves af halvt svinekød og resten fordelt ligeligt mellem hjerte, nyre og lunge.  Alt hakkes og æltes sammen med små terninger af fersk spæk, lidt hakket løg, salt peber og stødt allehånde.  Put de i tarme. De saltes et halvt døgn, ryges i 2 døgn og koges. Så kan de steges eller grilles.  

Historien

Om egnsretter fra Bornholm

Bornholm har nogle af de mest spændende egnsretter i Danmark. En i lidt placeret i Østersøen, lidt isoleret fra Danmark. De er tættere på Sverige, Polen og Tyskland. Alt dette påvirker deres retter.

Rigdommen på fisk præger deres retter.  Her kan man få sild, torsk og laks. Det sidste var hverdagsspise i gamle dage.  Selv bøndene på øen spiste mere fisk en kød.

Min favorit egnsret er saltstegte sild, men jeg er også fascineret af ristepølser.  En anden ret som jeg har fundet er kalvedans.  Det findes 2 slags kalvedans i Danmark. Den som de laver på Bornholm er den som min mor lavede hjemme i Norge.  Denne dessert af råmælk er fantastisk.

De har også en del sjove navn som I kan se over.  Jeg glæder mig til at udforske traditionerne fra Bornholm videre

Pin It on Pinterest

Share This