Før ølrevolutionen, var det at drikke mørk øl set på som det modige valg at kaste sig ud i.  Myten var mørk er stærk.  Sandheden er at det findes mange traditionelle øltyper under paraplyen mørk lager.  Du har den gamle skandinaviske Münchener Dunkel/Bayer, med eksempler Gamle Carlsberg og Rød Tuborg.  Udover dette har du typer som Wiener(Classic) Schwarzbier, Rauchbier og Märzen/Oktoberfest.

moerk-lager-skum

De er alle mørkere i farven, med mere maltdybde, end de lyse lagere, men er frisk og nem at drikke som undergærede øl er.  En god øl for tørsten.

Mørk lager er som skabt til at nydes til mad. Man har maltdybde, men den dominerer ikke. Den kan være lidt nøddeagtig fra lys malt, lidt ristet fra mørk malt, har balanceret bitterhed, er forfriskende, som gør den til en overraskende let øl.

Undertyper:
Wiener/Classic
Wienertypen tilskrives som regel brygmesteren Anton Dreher fra Wien. Han var den første, der brugte engelsk maltningsteknologi til fremstillingen af undergæret øl. Herved skabte han en rødlig øltype, der blev kendt som wienerøl. Typen blev umådelig populær i 1840’erne og satte et permanent aftryk i ølverdenen.  Pilsnerøllet har taget over som den populære øl, men den lever fortsat godt i Danmark under fanen Classic-

God til østens mad, men specielt godt til puller pork.

Eksempler: Fur Vulcano Classic, Øko Thy Classic

Münchener Dunkel/ bayersk lagerøl 
En münchener dunkel skal være mørk og maltet med ristede, men ikke brændte noder. Den dufter lidt af brød.  Dette er den ældste lagerøl med rødder tilbage til 1500 tallet.  Dette var det første lagerøl

Den er perfekt til ost, grillmad og stærk mad

Eksempler: Gamle Carlsberg og Rød Tuborg

Schwarzbier
Schwarzbierer en mørk lager fra Tyskland. De er ofte en uigennemsigtig, sort farve og har antydninger af chokolade eller kaffe varianter.  De ligner stout i, da de er lavet af ristet malt, men har ikke samme bitterhed

Den er god til vildt, grillmad og stærk mad

Eksempl: Vendia Schwarzbier

Røgøl
Jeg er en stor favorit af røgt whisky fra Islay, og er også fan af røgøl.  I byen Bamberg i Tyskland har man brygget røgøl siden 1500 tallet.  Hvor røget øllet er, kan variere meget, fra lidt til så man føler man sidder i rygeovnen.  Den er god, når du passer på grillen.

Den er god til røget mad
Eksempler: Hornbeer Røgøl, Krenkerup Rauch Bier

Märzen/Oktoberfest
Den blev traditionelt brygget til oktoberfesten i Bayern.  Den var mørk og mellem 5 og 6%.  Det er karameltoner og hint af ristet brød.  Dufter af malt og har lav bitterhed.  Nogle laver okotberfestøl med lyse malttyper, men de er ikke de gode gamle.

Eksempel: Nibe Oktoberfest

Den er god til grønsager, salat og lyst kød

Flere eksempler på mørk lager:
Bryggeriet Braunstein – Pokal Mørk Lager
Skagen Bryghus – Skawskum 
Bryghuset Møn – Mandemarke mørk lager
Svaneke Bryghus –  Mørk Guld

eksempler-paa-danske-moerke-lagere