Jeg indrømmer det gerne, jeg er lidt sen i opfattelsen nogle gange. Det tog mig over 20 år her nede , før jeg fandt ud hvad finker egentlig er. Jeg søgte på en norsk favorit – Lungemos – som kom jeg over finker. Det er søsterretten til den norske.

Når jeg så opskrifterne – tænkte jeg – den skriger efter øl. Derfor købte jeg med et par ben, da jeg var hos slagteren og lavede en god ølfond – på juleøl. Du kan også bruge bouillonterninger. Da bruger jeg dobbelt dose af bouillion og 50% vand og 50% øl. Det fungerer i dagligdagen. Hvor meget fond du skal bruge i opskriften er op til 1 liter. Du skal bare dække det som er i gryden.

Finkerne blev serveret til julefrokosten 2. juledag. Det var overvægt af unge i 20erne. De var lidt skeptiske først – men dette blev dagens overraskelse. De elsket den, og syntes det var den bedste retten.

Synes du det er lidt mye indmad? (Det kan aldrig bliver for meget indmad), så kan du også tage lidt stribet flæsk med i kogningen. Det gør de på fyn.

Jeg drak en god juleøl til ølfinkerne. Se hvordan øl og mad passer sammen her.

Ølfinker

Dejlig traditionel dansk ret
5 fra 5 stemmer
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter
Ret Frokostret, Hovedret
Køkken Dansk, Jul
Antal 6 personer

Ingredienser
  

  • 500 g svinehjerter
  • 500 g svinelever
  • 2 stk Løg
  • 2 stk Laurbærblade
  • 10 stk hele peberkorn
  • 5 stilke Timian
  • 250 g fedtegrever
  • salt og pber
  • 1 l ølfond enten hjemmelavet på ben - eller 50% vand, 50% juleøl og dobbelt portion bouillonterning.
  • 1 stk æble
  • 20 g Smør
  • 2-3 spsk mel
  • røde æbler
  • rødbeder
  • rugbrød

Sådan gør du
 

  • Samle ingredienser
  • Lav et et dybt snit i hjerterne og fjern blod og årestammer. Jeg skyllet blodet ud under koldt vand Rens lever for hinder, sener og årestammer Skær al indmad i mindre bidder
  • Skræl løgene og hak dem groft.
  • Læg indmad, løg, laurbærblade, peberkorn og timianstilke i en gryde.
  • Hæld så meget fond i gryden så det så vidt dækker indmaden
  • Bring gryden i kog og skum indholdet for urenheder
  • Tilsæt salt og peber og lad retten simre under låg til alt er mørt, ca 45 min.. Det kommer an på hvor store bidder du har skåret af indmaden. Lad det køle af.,
  • Fjern laurbærblade og timianstilke og kør indmaden sammen med et renset æble og lidt fond en gang igennem kødhakker/blender. Eller hak det fint for hånd. Spar på fonden.
  • I gryden varmer du smørret og rører ind melet. Tilsæt lidt fond til du har en lille, men flot sauce. Gem resten af fonden.
  • Kom det hakkede kød tilbage i gryden. Det skal være ikke for tyndt så det er suppe, men heller ikke for tykt. Du kan tilpasse tykkelsen med resten af fonden.
  • Tilsæt fedtgrever og varm godt igennem.
  • Steg æbler i skiver i fedt eller smør. Jeg tog også en sjat juleøl på æblerne under stegning
  • Server med æbler, rødbeder på rugbrød
Keyword Gryderet, Madretter med øl, Svin
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var