Efterhvert som tiden går med udprøvning af øl i mad, har jeg blevet mere og mere fokuseret på den gode fond.  Gradvis har jeg erstattet vand med øl, og har kunnet lide resultatet.  Øllet giver en god fylde og en god smag.

Så bliver det naturlige spørgsmål, kan man erstatte vand/væske 100% med øl?  Min skepsis har været på bitterheden.  Øl skal ikke koges for da kan humlens bitterhed overtage. Men en fond koges ikke, men simres så det bare putrer lidt i gryden.

Jeg prøvet det først i opskriften med Skibberlabskovs med øl. Det var en stor succes. Vandet blev 100% erstattet med øl og blandet færdig fond ind.  Denne fond blev lidt sødere og fyldigere en den almindelige fond.  Det blev en meget godt labskovs.

Da jeg begyndte at planlægge en opskrift på tarteletter, fandt jeg ud at jeg skulle prøve at lave en egen ølfond fra bunden af.  Jeg var fortsat i tvivl om jeg skulle bruge 100% øl eller et andet blandingsforhold.  Jeg gik “all in” og brugte kun øl, sammen med grønsager, rodfrugter og kylling.  Det blev en fantastisk fond.  Konen i huset, kaldte disse tartØLetter de bedste hun havde smagt, siden hendes mormors.

Min foretrukne øl i mad/fond har blevet brown ale, mere specifikt Ale no 16.  Den er ikke særlig bitter, og giver en fylde og sødme jeg søger.

Denne fond kan bruges i alle retter hvor du skal bruge kylling eller grønsagsfond.

Næste ølfond jeg skal lave vil være med lam.  Det er ret nemt at lave en egen ølfond.  Det er bare lidt arbejde i starten, men så laver den sig selv, samtidig som den gode duft spreder si i boligen.

 

Ølfond med kylling og grønsager
Print Recipe
Antal personer Forberedelses tid
4 personer 20 minutter
Tilberedningstid
4 timer
Antal personer Forberedelses tid
4 personer 20 minutter
Tilberedningstid
4 timer
Ølfond med kylling og grønsager
Print Recipe
Antal personer Forberedelses tid
4 personer 20 minutter
Tilberedningstid
4 timer
Antal personer Forberedelses tid
4 personer 20 minutter
Tilberedningstid
4 timer
Ingredienser
Antal personer: personer
Instruktioner
  1. Samle alle ingredienser
  2. I en stor gryde, varm olivenolie. Put alle grønsager i, og lad de svitse i 15-20 minutter
  3. Læg kylling overlår på grønsagerne og hæld øl over til det dækker kyllingerne. Lad det få et opkog. Skru ned for varmen og lad det simre for 3-4 timer.
  4. Fjern kyllingen.
  5. Hæld ølfonden gennem en si. Er det overflydende olie fra stegningen, fjern den. Du kan lade fonde simre videre ind om du ønsker det
  6. Hæld den på glas og spar til senere brug, eller brug den i en god opskrift!
Del denne opskrift