RIP PETER KLEMENSEN
Det var med stor sorg meldingen om “Klemme” sin bortgang i går.  Limfjordsporteren var med på at “åbne mine øløjne” og starte min rejse ind i ølverdenen.  Jeg var så heldig at få interviewe Peter 2 gange.  Her kan dere høre et interview fra 2015 på 15 minutter, hvor han fortæller om de 19 år han jobbet med Limfjordsporteren, til den var færdig og “Smagen krøllet sig op bag ørene” – og frem til han gik af – og valgte Christian Skovdal Andersen til at være med at brygge Ronkedor. 

Hør interviewet her:

Interview med Peter Klemensen om Limfjordsporter

med Øl, Mad og Folk

Jeg har også et længere interview med Peter, da jeg besøgte ham i Thisted i 2019 – måske lægger jeg det ud senere, om der er interesse. Det var den gang jeg fik holde en førsteudgave i hånden

Deler fra bogen Øl, Mad og Folk
Under kan i læse hvor jeg skriver om Peter Klemensen i bogen Øl, Mad og Folk.  Bogen som blev skrevet men desværre aldrig publiceret.

Limfjordsporter – sortere end natten og skummende vakker.

Porter, denne bælgmørke drik som er undertegnedes favorit. Øllet de fleste synes er for tungt og dessertagtigt, hvorfor blev den min favorit?  Har du hørt om kærlighed ved første blik?  Det var mit møde med Limfjordsporter. Duften af røg drillede indtagende i min næse og når dens mørke blide skum kysser din læber, kan det vel ikke blive bedre?  Øllen fremstod mere spændende end den mørke nat og skummet som den mest forlokkende jeg ville dykke ned i.  Dette er porterhimlen.

Dette var grunden til at ønsket om at møde øllets opfinder, Peter Klemensen, var det første som blev sat ind i planlægningen af turen.  Dette førte også til den største nedtur – som så blev vendt til optur – på hele ruten gennem Danmark.

Ønsket havde været en aftale efter frokost den 27, men det kunde ikke lade sig gøre.  Men kl 0900 den 28. var en skriftlig aftale.  Solen skinnede fra en skyfri himmel og livet legede. Vi mødte glade op, men vedkommende vi havde aftale med, var allerede i et møde.  Han kom ud og fortalte at vi skulle bare vente, så var han der.  1 time kom og gik, hvor vi var positive og tålmodige.  Vi prøvet at finde gode billeder af murstensvægge og rustent metal. ” Det bliver gode rustikke billeder til bogen”.  Tålmodighed er en dyd siges det, men den kan tage slut. Efter 2 timer opgiver vi og meddeler at vi kører videre.  Vildt skuffet, dette skulle være det tidlige afsæt på min 50års fødselsdag dagen efter.  Det tegner ikke godt.  Lortefødselsdag.

Men så, når vi er ved Vejlerne , Nordeuropas største fuglereservat,  ringer telefonen.  Mødet havde draget ud, og de beklagede. Hvad om Peter ringet os op?  Det ville være perfekt sagde vi, men troede ikke helt på det.  Vi tager videre mod Skagen, når at spise frokost i Løkken, se udsiden af Børglum kloster, før vi sætter færden mod den store familie som venter i Skagen.  Så ringer telefonen.  Det er lidt James Bond agtigt.  Det er Peter – Peter Klemensen.  Den store helt har ringet, og jeg bliver perplex og min hustru bliver nervøs. Vi mænd er jo ikke kendt for at kunne multitaske.  Hun beder mig sporenstregs at køre til siden, så det gør jeg på vejen nogle kilometer før vores endemål i Skagen.  Interviewet bliver en optur, netop noget som vil afspejle sig i fødselsdagen.

Peter starter med at forklare sin forelskelse i porter og han ønske om at lave den bedste.  Min research sagde 7-8 år og 7 forsøg før den blev perfekt.  Realiteten var en hel anden.  Manden har brugt 19 år af sit liv og over 100 forsøg hvor han blev drevet af at øllet kunne blive et grand/gram bedre. 

I 19 år gik han og tænkte – hvad hvis jeg bruger en halv kilo røgmalt mere? Hvad hvis jeg bruger en anden malt eller gær? Hvad om det ikke er engelsk lakrids?  Han synes ellers selv at han er kommet godt ud af at bruge det stakkels publikum som skulle lægge gane til hans forsøg. ”Det er fantastisk at få lov til det” siger Peter. Men han gjorde ingen outrerede forsøg. Som han siger ” Jeg har sluppet godt fra at de stakkels publikummere har skullet lægge ganer til mine forsøg. Det er fantastisk at man har fået lov til det.”  Han brugte bare store batches, og om det kikser så blander man bare. Man taber ikke penge.  Om man så rammer det rigtige må man kassere det andet bryg, men det gør intet, da man har ramt noget rigtigt godt. Øllet i dag er en bekræftelse af råvarerne, menneskeprocesserne og lagringstiderne. Det er simple ingredienser. Malt fra Refsvindinge og, Engelsk Lakrids.  De har prøvet med billigere lakrids, men det virker ikke. Publikummet har været rasende.

Hvornår vidste du at den var færdig?

”Jeg har altid stræbet i produktudvikling mod målet, at smagen skal krølle op bag ørene, Hvis det krøller op bag ørene, det første af nakkehårene der, så er det jeg siger til mig selv, så var du dælme heldig. Det er det de 19 år har gået med.” Smagen har krøllet sig op bag ørene på mig flere gange!

Peter gik på pension i 2009 – men er fortsat aktiv på bryggeriet som syder af aktivitet.  De kommer med stadig nye interessante øl, også indenfor de nye nordiske øl.  Den gamle brygger kan ikke holde sig væk og er konsulent på de nye øl. 

Han kalder sig selv en gammel Ronkedor. Det er den gamle førerhan blandt elefanterne.  De får gå 200 meter bag på savannen.  Dumme hanner blev stødt væk.  Da han skulle pensioneres ville han at den nye førerhan blandt bryggerne i Danmark, skulle lave hans afskedsøl. Han valgte Christian Skovdal Andersen, ”den med begavede autodidakt jeg har set de sidste 10 år”, som Peter siger.  Peter havde lavet den ultimative undergærede porter, og ville at Christian skulle lave den ultimative overgærede porter som en værdig afsked.  Det er Peter som den piberygende brygger på etiketten, mens Christian fik lov til at være på bagetiketten. Desværre har jeg ikke smagt den selv, men det skal vidst være udmærket.

Hvil i fred Peter Klemensen