Skands – Man Skal have lyst på en TIL

Skands – Man Skal have lyst på en TIL

Skands – Man Skal have lyst på en TIL

Skrevet af Ingvaldsen, Jan Erik

juni 22, 2020

Dette er historien om vores besøg hos Birthe Skands på hendes bryggeri den 18.08.2015.  Vi var på en roadtrip gennem den danske ølkultur fra Bornholm til Skagen.  Vi var på en 14 dages fantastisk tur, som skulle ende i bogen Øl, Mad og Folk.  Bogen blev det desværre ingenting af – men vi vil publicere materialet løbende.  Her er vores besøg på Bryggeriet Skands

Hun laver ikke outreret øl. Folk skal have lyst på en til når de har drukket hendes øl.  ”Øl skal modsat vin drikkes i store mængder. ” og fortsætter ” Når man har fået en outreret øl, bliver man så mættet at man ikke vil have en til.  De meget bitre bliver man galvaniseret og fyldt op af” 

Vi har taget ud til Birthe Skands, kvinden bag bryggeriet Skands.  Kvinder har haft en afgørende del i øllets historie.  Det spekuleres i at det var kvinder som opfandt øllet.  Helt op til den industrielle revolution var det kvinder som brygget øllet.  Birthe er en af de få som er uddannet på Den Skandinaviske Bryggerihøjskole, og den eneste som fortsat er i faget.

Hun tror grunden til de andre er forsvundet, er at det kræves mere nu.   Tidligere var de kun arbejdsledere bag et skrivebord. I dag er verden anderledes. Ledelsen forventer at man har hænderne i suppedassen.  Birthe har arbejdet i Carlsberg i mange år, og startet flere bryggerier i østen. Hun er glad hun er lært op på Carlsberg. De er bare dygtige.  Vi spørger om det var problem at hun var kvinde der ude i østen.  ”Nej, de sagde, det er jo Birthe.  Jeg er jo ikke særlig pigeagtig”

Da hun kommer hjem fra østen bliver hun udviklingschef for alt det nye. Emballage, nye produkter og processer. Hun forlader Carlsberg i det som er en brydningstid for branchen og Carlsberg ikke synes at de skal være med til at flytte markedet. Hun gik trist på arbejdet. Nogle syntes det var bryggeriets skyld de gik triste på arbejde.  Men det er det jo aldrig, det er din egen skyld om du går trist på job.  Hendes mand har altid været selvstændig, og han siger det ikke kan nytte til noget, så du bliver nødt til at stoppe og finde på noget andet.  Noget som er godt for os!

Helt fra hun var uddannet brygmester ville hun have et bryggeri, men det blev ikke til noget. I 1982-84 lukket alle små bryggerier. I 2002 brygget hun hjemme i sin kælder på Frederiksberg, hvor alle ansatte på Carlsberg leverede duppeditter.  Øllet de brygget satte ned på købmanden på Frederiksberg Alle. 

De gik ikke så meget op i levemiddelkontrol og ”andet pis”. Det var heller ikke stregkode på.  Det var de første 40 øl de lavede for salg.  En time senere var alle væk.  I 2003 køber de stedet i Brøndby og bryggeriudstyr fra Norge. Bryggeriet der oppe gik ikke så godt, de tog båden op, og de købte fra ham. De resterende bryggeriudstyr blev købt ind fra Tyskland og de var i gang.

Igen ser vi dynamikken med ægtepar.  Du finder udstyr hos Skands, som kun findes der. Det er det manden Morten som har udviklet.

Birthe går op i kvalitet i øllet. Alt som blev lavet på det store bryggeri, er ikke ført ud i livet og markedet og det har hun taget med sig.  Hun laver ikke outreret øl. Folk skal have lyst på en til når de har drukket hendes øl.  ”Øl skal modsat vin drikkes i store mængder. ” og fortsætter ” Når man har fået en outreret øl, bliver man så mættet at man ikke vil have en til.  De meget bitre bliver man galvaniseret og fyldt op af”  Det er forfriskende at være sammen med Birthe, hun siger det hun mener uden omsvøb. ”Grannåle i øl smager som sæbe” kommer det når hun fortæller hun er konservativ på smagen.

Når vi forlader hende giver hun os et godt råd.  Den røde tråd i bogen skal være kærligheden.  Kærligheden til smagen af maden, smagen af øllet og det største kærligheden; til hinanden.

Opstemte og sultne går turen til byen for en ny dejlig frokost.

Birthe har solgt bryggeriet til Ernst Kristiansen som fortsætter det flotte arbejdet til Birthe

 

Flere artikler

Relaterede

Om forfatteren

Efterlad et Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Share This