M.G Petersens gamle Familiehave er indbegrebet af Dansk HYGGE.  Bindingsværk, rødternede duge, stråhatte, udendørsservering, høje smørrebrød, levende musik og ikke mindst hyggeligt samvær.  Det måske det mest autentiske du kan finde i København.

Øl, Mad og Folk

M.G Petersens gamle Familiehave er indbegrebet af Dansk HYGGE.  Bindingsværk, rødternede duge, stråhatte, udendørsservering, høje smørrebrød, levende musik og ikke mindst hyggeligt samvær.  Det måske det mest autentiske du kan finde i København.

Den gamle have på Pile Alle har ligget der siden 1800-tallet. Den gode stemning ligger i væggene, i bordene og ikke mindst i rygraden til ejer Joachim. M.G Petersen er den have som ligger i midten af de 3 haver på Pile Alle.

MG Petersens har været mit favoritsted siden det første forår (1999) jeg kom til København. Jeg skulle introduceres til min kommende hustrus 87-årige farmor, og haven var det naturlige valg. Det var en åbenbaring! For mig har foråret først kommet når jeg kan nyde min første dag i haven. Mit fristed for afslapning og hygge. Det kan forekomme at jeg entrer scenen og synger «What a Wonderful Wold» – for det er netop hvad verden er herinde

De små haver blev anlagt sidst i 1850’erne. Da lå de langt ude på landet. Mads Georg Petersen anlagte sin familiehave i 1858. Han var Slotsvægter på Frederiksberg Slot, og fikk kongelig bevilgning til at traktere de besøgende i slotsparken. På denne måde kunne han spe på sin dårlige pension. Det var en god søndagsudflugt at tage ud i til området rundt Valby Bakke. Familiene kom ud av de trange belejligheder og ud i den fri luft. Man kunne gå i Zoologisk have eller i Slotsparken for så at nyde sin mad i haven.

I starten var havene relativt ens. Familier fandt sin favorit, og gik ikke i de andre. Det er næsten en religion. En vinteraften for noen år siden, fandt jeg og min kone ud at vi skulle prøve Hansens have, da den mere eller mindre er blevet bygget ind, og er åben hele året. Ingen god oplevelse, da vi hadde gnavende dårlig samvittighed hele tiden for at være «vores» have utro. Vi synes jo ikke Hansens kom opp til knærne av Petersens; sikkert en helt objektiv analyse. Af samme grund, har vi heller ikke gået i Krøgers have som ligger væg i væg med «vores have». Havene er ikke så ens længere, og Petersens er den mest genuine.

Maden er god og dansk. Man kan få højt belagte smørrebrød, stegt flæsk ad libitum, samt lidt mere moderne mad til de yngste, som Københavns største burger eller egen grill ved bordet. Alt er hjemmelavet og velsmagende.

Ejer Joachim gør mange ting for at skabe stemning. På tirsdage har de Tirsdagsbal hvor man kan danse, torsdage har de Jazzaftener. De har også musik gennem hele sommeren. Sæsonen afsluttes med at haven er værtskab for Øllets Dag i København.  Det er måske Danmarks flotteste ølhave! 

Det arrangement som trækker flest gæster til mig er «Pinsesolen som danser». Det er en gammel tradition og tage ud til Valby Bakke som da var kaldt Solbjerg for at se solopgangen den 1. pinsedag. Efterfølgende gik man i de små haver for fest og musik. Denne tradition fører M.G Petersen videre. Allerede 06.30 søndag morgen står det kø udenfor haven for at komme ind. Ejeren Joachim går rundt og serverer en Gammeldansk til de ventende. Kl. 0700 åbner dørene, og vi kommer ind til morgenmad med «lidt ekstra». Man har stråhatte på, og orkesteret spiller op. Jeg har min Norske delegation med og det kommer busse fra Sverige. Det er selvfølgelig mange indfødte også. Stemningen blir hurtigt god, og stemningen er speciel i haven hele dagen. Prøv det om dere er i København i pinsen!

Ølkortet er præget af at Carlsberg er partner. Men Joachim vil gerne have flere.  Han har leget med tanken at lave et mikrobryggeri i haven, men så langt har han fået lavet tre øl på Skands som han sælger på flaske.  Det er en øl i ære af den gamle ikoniske ejer Aage, en IPA og en øl til Joachims 10 års jubilæum nogle år tilbage.  På Øllets dag åbner han vederlagsfrit haven for Danske Ølentusiaster som har mellem 10-20 bryggerier som tilbyder gratis smagsprøver.

VI glæder os til sæsonen åbner og giver 5 ømf’er herfra.

  • Hjemmelavet mad 90% 90%
  • Præsentation af mad 80% 80%

%

Øludvalg

  • Hyggestemning 100% 100%
  • Portionsstørrelse 90% 90%
  • Personale og service 90% 90%

%

Velsmagende

Se vores guide til flere af Københavns frokostrestauranter her