Danske Klassikere på Norsk
Kan man fusionere det bedste fra dansk madtradition med de unikke norske madvarer?
Det har vi udforsket hvor vi har gjort Stjerneskud over til Nordlysskud, Pariserbøf til Løitebøf, Dyrlegens Natmad til Fjeldabernes Natmad osv. Her har vi skiftet ud de danske ingredienser med klipfisk, ørret, bacalao, rakfisk, elg, fenalår og rensdyr m.m. Se mulighederne under
Historien
Hvorfor Danske Klassikere
På Norsk?
Min hustru og jeg har med stor glæde udforsket de danske egnsretter. Vi har 1-2 gange i året inviteret venner og familie på de gamle danske retter. Man forstår hurtig hvorfor nogle retter har forsvundet fra spisekortet, mens andre smager helt fantastisk,
En dag fik vi en ide til et alternativ. Hvad med at fusionere de klassiske Danske retter med de Norske ingredienser. Norge var tyndt befolket og et fattigt land, men fyldt med naturens bedste råvarer. Dette har ført til man var innovative til å bruge og ikke mindst opbevare råvarer. Det har givet os tørrede, saltede og fermenterede råvarer som er unikke for Norge. Vi har prøvet at bruge nogle af disse i de danske klassikere. og det blev en hit!
Byg din egen menu
Menuen bliver lavet helt efter dine ønsker. Du kan få alle retter som en tasting menu – altså med små smørrebrød. Eller du kan vælge 2-3 som passer til dig og dine gæster.
Det er også muligt at få de danske klassikere, med den fusionerede norske på samme tallerken. Så f.eks får du både et Stjerneskud og Nordlysskud. Da kan dere sammenligne de forskellige retter.
Til maden kan vi servere de øl som passer til rettene. Det kan være fra Danske bryggerier – men også fra Norske bryggerier, eller en kombination af begge.
De bedste ingredienser
Danske klassikere på Norsk
Smørrebrødseddel
Rakfisk med rygeostcreme
IPA Marineret rakfisk med rygeostcreme med ølmarinerede rødløg, agurktern og purløg serveret på rugbrødsnacks
(Original – Laks med rygeostcreme)
Nordlysskud
Ølmarineret grillet klipfisk, enebærrøget ørred, rejer, blendet bacalao, grøn asparges og citron serveret på ristet franskbrød
(Original – Stjerneskud)
Tartøletter
Ølmarineret klipfisk, stuede grøntsager og ristet spegeskinke
Rensdyrskav, myseost, enebær, timian, mørkt øl og Creme Fraiche.
(Original – Tarteletter)
Fjeldabernes Natmad
Lammeleverpostej, fenalår, ølsky, røde løg og karse serveret på flatbrød
(Original – Dyrlegens Natmad)
Løitensbøf
Elgbøf, ølsyltede enebær, pocheret æggeblomme og Løitenakvavit marinerede tyttebær serveret på franskbrød
(Original – Pariserbøf)
Gammelost
Norsk gammelost, myseost og blåbærgele serveret på rugbrød
(Original – Gammelost)
HVAD FOLK SIGER
“Dette var simpelthen så fantastisk, at det var ingen stjerner å trekke. Tankene, fantasien, planlegningen, innkjøpene, utførelsen, gjestene, den enorme spennvidden i ølutvalget, 10 forskjellige akevitter og rammene gjorde dette til en opplevelse på Noma-nivå (ja, jeg har vært der).”
Pål Rikter