Historien

Hvad spiser man til påskefrokosten?

Påskefrokost!  Det er fantastisk.  Familien samles rundt god mad og det er forår i luften (forhåbentligvis).  Den mørke vintertud er over og dagene bliver længere og vi fejrer med glade farver.

I mit hjemland – Norge – har man ikke så stort fokus på den store frokost, men har mere fokus på familiemiddagen med lam.  Men jeg elsker den danske påskefrokost med mange forskellige retter.

Her har jeg samlet en del retter du kan bruge på påskefrokostbordet – alle med øl.  Her er det silderetter, æggeretter, tartØLetter, lammeretter og desserter.  

Thorvalds Favorit

Staunings ølkogte syltede sild

Dette er måske Slotskælderen Gitte Kiks signaturret.  Slotskælderen var landsfader Thorvald Staunings favoritsted. Han kom her hver dag og spiste den kogte syltede sild. Vi har videreudviklet  opskriften med øl fra København.

Sild i måneskin

Moonshine stegte sild

Ofte bruger man en stout eller mørk ale i lagen til den stegte sild.  I denne har jeg brugte den lidt lysere Moonshine fra Midtfyns Bryghus.  Det er jo forår i luften og den bliver lidt lysere og friskere!

Den med stout

Stegte ølmarinerede sild

Her har vi den stegte sild med stout.  Silden får en god kraftig rund smag og giver fylde.  Brug gerne en stout med lakrids da denne giver en ekstra tvist.

Den med solskin

Sunshine ølsyltede sild 

At sylte har været en overset måde at tilberede sild på for mig.  Ved ikke om jeg har tænkt at det har hørtes lidt ulækkert ud.  Jeg ved det er dumt, men sådan er jeg nogle gange.   De er i færd med at blive mine favoritsild.  Ikke bare det, vore gæster elsker de også!

Den fra Bornholm

Saltstegte sild

På Bornholm svømmer de i sild.  De har mange gode varianter, men min favorit er saltstegte sild.

De er altid gode – men allerbedst dagen derpå!

Verden bedste ølsnacks

Øl solæg fra Sønderjylland

Solæg er det mest undervurderede ret i Danmark. Det er sønderjyllands gave til ølfolket. Det er den bedste ølsnack du kan få.

Ikke lad dig narre af den grønne blomme – det smager fantastisk!

Enkelt og godt

Skidne ølæg fra Langeland

Fra Langeland og Strynø kommer denne egnsret som vi har videreudviklet med øl. Vi har nå skidne æg med øl – altså ølæg. På Langeland kaldes de skidtæg

Den originale

TartØLetter med brisler, bacon og champignon

Helt ærlig vidste jeg ikke hvad brisler var, for jeg læste at den første opskrift med tarteletter er fra 1842 og var med brisselstuvning. Her er min version af den.  Den originale tartelet smager fantastisk!

Danmarks favorit

Kylling og asparges tartØLet

Det er fonden som er fundamentet, og jeg bestemmer mig for at gå ”all in” på en ølfond. Dropper vand, og bruger bare øl og masse grønsager

Kyllingekødet bliver dejlig mørt og får god smag af ølfonden. 

Den med laks

TartØLetter med laks og blandede svampe

I det første eksperiment med en fiske tartØLet bruger vi laks, en af de mest udsøgt fisk.  Vi bager laksen i ovnen i pale ale, honning og lidt citron.  Det giver laksen en frisk smag.

Med IPA marinade

TartØLetter med IPA marinerede fisk og rejer

I den næste tartØLet med fisk og skaldyr, marinerer vi rødspættefileter i IPA og citrus, for at give lidt smag?  Rødspætter er også gode sammen med rejer, så hvorfor bruge de også? 

Familiens favorit

TartØLetter med jomfruhummer i weissbier

Så kommer tredje eksperiment med fisk og skaldyr i tartØLetter.  Denne gang er det med jomfruhummerhaler.  Efter stemmene er talt op, er dette den som kommer på vores påskefrokostbord.  

Den fra sameland

Finnbiff tartØLetter

Rensdyr er et fantastisk godt kød, og finnbiff er en populær gryderet fra Finnmark i Norge, som er hurtigt at lave, og smager fantastisk. Denne ret passer også godt i tartØLetter. Kan du ikke få fat på rensdyr eller andet vildt, kan du også bruge lam .

Klipfisk er godt!

Klipfisk tartØLetter

Klipfisk? Er det godt? Svaret er ja! Når du også udvander det i øl, såkaldt udølning bliver det ekstra godt. Jeg brugte IPA som matcher det høje saltniveau i fisken.

Sammen med de stuvede grøntsager så får du en yderst velsmagende ret.

Tilpasset fra sameland

Rough Snuff samiske lammetartØLetter

En version af den samiske finnbiff, men med lammekød og Rough Snuff øl, en belgisk type øl som først blev lavet med snus.

And i tartØLet? Ja, tak!

Ande og karoffel tartØLetter

Fantastiske velsmagende tartØLetter med and og kartofler.

Vi har brugt en god stout for at lave en smagfuld tartØLet.

Historien

Om tartØLetter

Det tog mig 16-17 år i Danmark før det gik op for mig hvilken genial lille ret det er.  Den virker som noget mærkelig noget.  En beholder som smuldrer, med mad som flyder ud over det hele.  Men efter års akklimatisering, har jeg nå fået åbnet øjnene for denne lille container hvor man kan få en rigtig lækkerbisken i en mundfuld!

Hvad er en tartelet?  Dette siger Gyldendals leksikon: ”lille, skålformet skal af butter– eller mørdej, der fyldes med stuvning e.l. og især serveres som forret.”

Historien om tarteletter i Danmark kan trækkes tilbage til en kogebog fra 1785 af Carl Müller, og han brugte syltetøj som fyld. I 1842 dukker brisselstuvning op i små forbagte postejer i Mangors kogebog.

Saftig og smagfuld

Langtidsstegt lammekølle med øl, løg, kartofler og urter

 

En langtidsstegt lammekølle, steget på en seng af forskellige løg og kartofler.  Alle krydderurter jeg har i køkkenhaven er hakket og rubbet godt ind i kødet.

Italiensk inspireret

Lammeporchetta med ølsauce

I denne opskrift er det en lammeporchetta, overøset med en ølsauce.

Jeg har valgt en lammebov, i stedet for lammeslag, da det er mere smag i boven.

Den fantastiske

Grillet “sommerfugl” lammekølle med øl, løg, kartofler og friske urter

 En ”butterfly” eller sommerfugl lammekølle.  Man skærer ud benet, og skærer op de tykkeste dele, så køllen brættes ud som en sommerfugl. Dette giver en stor grillflade og kort grilltid.

Den røgede

Røget lammekølle i sennep, rosmarin og ølmarinade

Denne lammekølle er utrolig smagfuld. At den er røget, øger bare smagsoplevelsen. Den er blevet utrolig populær til vores påskefrokost.

Min favorit

Ølbraiseret Lammeskank

 Findes det så en saftigere del af lammet end skanken?  Om man så braiserer dette en god porter, så har man grundlaget for en kraftfuld sauce.

Med den “danske” hvidløg

Ølmarineret lammekølle med ramsløgspesto

Vil du have en mør og saftig lammekølle? Svaret er at først ølmarinere den, for så at langtidsgrille den.  Vil du have den smagfuld?  Svaret er at grill den med ramsløgpesto.

Lam i postej? Ja, tak!

Ale lammepostej

Leverpostej er godt. Når den laves af lammelever får den en kraftigere smag. Bruger du lammehjerter, så bliver den lidt mildere i smagen.

Den sprittede

Beerbrandymisu

 

Jeg har ikke lavet så mange desserter med øl, men det skifter nu!  Det er jo fantastisk godt.  Jeg har længe sæt mig ud Beeramisu, altså Tiramisu med øl. 

Den påskegule

Citronfromage med ølglaseret citronskal

 

Dejlig og smagfuld citronfromage.

Pin It on Pinterest

Share This