Sære, men fantastiske norske juleretter

 

Norge har mange traditionelle retter til jul, mange som kan virke lidt sære på danskere.  Fermenteret eller luded fisk?  Fårehoveder, kålrabi og kartoffellomper? Kan dette spises?

JA – og det er fantastisk lækkert!

 

Historien

Norsk Julemad

Norge er et stort og langstragt land, de fleste indbyggere boede på bygden, ofte uden naboer tæt på.  Norge var også fattigt land, så man opfandt utrolige måder at bevare maden på. Nogle lod fisken ludes og andre fermenteres, som skaber en fantastisk smag.  Andre steder saltet og tørket man maden for så at bringe den til live igen på juleaften.

Julerettene er forskellige fra region til region.  De vi har fokuseret på her er fra bjergene, vestlandet og Nord-Norge.  Alle fattige regioner, som hver i sær kom op med innovative måder at opbevare og tilberede maden.

Læs mere om Norsk julemad her:
Norsk julemad – delikatesser eller rådden fisk og fårehoveder?

Byg din egen julemenu

Vi skræddersyr menuen for dig.  Vælg en forret, hovedret og dessert.  Vil du have flere forretter eller hovedretter, så er det også mulig.  Når man får et smalahove kan det også være vanlig at have lidt pinnekjøtt med.

Under er de lidt særere retter.  Vi kan også lave den norske version av ribbensteg, den norske tynnribbe som man spiser rundt Oslo, og til dessert kan man få den Norske version av Ris a la mande – Riskrem.

Til maden kan vi servere de øl som passer til rettene.  Det kan være fra Danske bryggerier – men også fra Norske bryggerier, eller en kombination af begge.

DEt bliver ikke særere

En norsk juleaften

Menu

Forretter


Rakfisk

IPA Marineret rakfisk med det geniale tilbehør. Lefse, rakfisk, løg og creme fraiche

Rakfisktatar

Ølmarineret rakfisktatar med rødløg, æble og creme fraiche serveret på rugbrød


Rakfisk kogt i øl

Rakfisk kogt i øl med sirup og sukker.  Serveret med lefse som dyppes i kraften

Mølje

Kødfond med øl, serveret med flatbrød og myseost

Hovedretter


Lutefisk

Lutefisk med traditionelt tilbehør – bacon, ertestuvning og terninger af brun gedost

Pinnekjøtt

Øldampet pinnekjøtt serveret med kålrabimos, kartofler og vossakorv.


Smalahove

Ølkogt smalahove med kålrabimos og kartofler

Dessert

Kromkaker med jordbærkrem/troldkrem

Kromkaker fyldt med jordbærkrem eller troldkrem(tyttebær)


Multekrem

Krem med multebær, serveret med en lille kage

RAKFISK

Rakfisk er en fermenteret og lagret ørred.  En sand delikatesse.  Vi kan servere den på klassisk vis, som tatar eller ølkogt.

MØLJE

En smagfuld egnsret som spises på juleaftensdag.  Kraftig ølfond og flatbrød

 

Lutefisk

En traditionel juleret fra Nord-Norge.  Lutefisk eller er klipfisk af torsk eller andre hvide fisk som er udblødt i vand, ludet og så udvandet igen.  Tilbehøret er det vigtigt.  Bacon og ærter er et must.

 

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er julemaden fra vestlandet som nu spreder sig over hele landet.  Lammeribben er saltet og tørket, nogle gang røget.  De udvandes og dampes.  Man server en fantastisk kålrabimos til.

Smalahove

Smalahove er en julerett av røget og kokt hode av lam som man spiser på Voss.  Det er dejlig velsmagende og man bruger igen kålrabimos og kartofler.  Man skal også have en god øl og snaps til.

Krumkaker med jordbærkrem eller tyttebærkrem

Krumkake er norsk julekake som ser ud som en iskremvaffel.  Den kan spises alene, men er ekstra god med krem i.  Bedste med jordbærkrem, men også trollkrem er godt.

Multekrem

Multebær er meget højt skattet i Norge.  Man værner om viden hvor man kan finde disse bær, som det var dit kæreste eje.  Til juleaften er dette for mange den ultimate dessert. Personlig synes jeg det er den mest overvurderte ingrediens i verdens kulinariske historie

Vi kan komme ud til dig eller I kan komme ud på Teglholmen

Bed om et menuforslag

Få et skræddersyd forslag til menu og ølsmagning.  Hvad er dine ønsker?  Lad os tage en samtale!