Sære, men fantastiske norske juleretter
Norge har mange traditionelle retter til jul, mange som kan virke lidt sære på danskere. Fermenteret eller luded fisk? Fårehoveder, kålrabi og kartoffellomper? Kan dette spises?
JA – og det er fantastisk lækkert!
Historien
Norsk Julemad
Norge er et stort og langstragt land, de fleste indbyggere boede på bygden, ofte uden naboer tæt på. Norge var også fattigt land, så man opfandt utrolige måder at bevare maden på. Nogle lod fisken ludes og andre fermenteres, som skaber en fantastisk smag. Andre steder saltet og tørket man maden for så at bringe den til live igen på juleaften.
Julerettene er forskellige fra region til region. De vi har fokuseret på her er fra bjergene, vestlandet og Nord-Norge. Alle fattige regioner, som hver i sær kom op med innovative måder at opbevare og tilberede maden.
Læs mere om Norsk julemad her:
Norsk julemad – delikatesser eller rådden fisk og fårehoveder?
Byg din egen julemenu
Vi skræddersyr menuen for dig. Vælg en forret, hovedret og dessert. Vil du have flere forretter eller hovedretter, så er det også mulig. Når man får et smalahove kan det også være vanlig at have lidt pinnekjøtt med.
Under er de lidt særere retter. Vi kan også lave den norske version av ribbensteg, den norske tynnribbe som man spiser rundt Oslo, og til dessert kan man få den Norske version av Ris a la mande – Riskrem.
Til maden kan vi servere de øl som passer til rettene. Det kan være fra Danske bryggerier – men også fra Norske bryggerier, eller en kombination af begge.
DEt bliver ikke særere
En norsk juleaften
Menu
Forretter
Rakfisk
IPA Marineret rakfisk med det geniale tilbehør. Lefse, rakfisk, løg og creme fraiche
Rakfisktatar
Ølmarineret rakfisktatar med rødløg, æble og creme fraiche serveret på rugbrød
Rakfisk kogt i øl
Rakfisk kogt i øl med sirup og sukker. Serveret med lefse som dyppes i kraften
Mølje
Kødfond med øl, serveret med flatbrød og myseost
Hovedretter
Lutefisk
Lutefisk med traditionelt tilbehør – bacon, ertestuvning og terninger af brun gedost
Pinnekjøtt
Øldampet pinnekjøtt serveret med kålrabimos, kartofler og vossakorv.
Smalahove
Ølkogt smalahove med kålrabimos og kartofler
Dessert
Kromkaker med jordbærkrem/troldkrem
Kromkaker fyldt med jordbærkrem eller troldkrem(tyttebær)
Multekrem
Krem med multebær, serveret med en lille kage