På Sevel Kro i Jylland har de den bedste signaturret. Ølbien. Folk kommer fra hele landet for at prøve denne delikatesse.

Denne opskrift er mit bud på hvordan det kan laves af os almindelige. De brunedekartofler sammen med grønlangkål, giver en himmelsk ret. Prøv selv!

Opskriften går tilbage til ca 1760.  Sådan ser opskriften ud på ravjysk:

Ølbien nydes godt med en pale ale eller IPA.  Læs mere om hvordan øl og mad passer sammen her.

Nyd den!

Ølbien fra Midtjylland

Fantastiske smagfulde Ølbien fra Sevel Kro
5 fra 6 stemmer
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 1 time 18 minutter
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 4 Personer

Ingredienser
  

Revelsben

  • 8 stk Revelsben (ca. 1,5 kg) ikke fedtklumper, men kødfulde ben fra slagteren
  • 0,5 l Porter kan også bruge brown ale
  • 4 fed hvidløg delt i grove stykker
  • 1 stk Løg delt i grove stykker
  • 1 stk Laurbærblad
  • 2 stk hele peber
  • 1 l svinefond
  • 1 spsk frisk timian eller 1 tsk tørret
  • 1 tsk salt

Tilbehør

  • 750 g små kartofler
  • 600 g frisk grønkål
  • 4 dl mælk
  • 3 spsk Hvedemel
  • 100 g Sukker
  • Smør

Sådan gør du
 

  • Revelsbenene strøes med rigelig salt, og trækker i 2-3 timer (vi blev hvisket i øret af krofatter på Sevel kro at de ligger og ”sprænge” i 2.-3 dage )
  • Revelsbenene skylles af, og kommes i en passende gryde med øl, løg, peber, bouillon, hvidløg, laurbærblad og timian
  • Benene småkoges, under låg, møre ved lav varme i ca. 30 min. og må gerne ”trække” i kogelagen i nogle timer
  • Benene steges brune i smør på en pande, vendes hyppigt

Grønlangkål

  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt mel under omrøring
  • Kog vand op i en gryde, og kog kålen ved middel varme i fem minutter
  • Hæld vandet fra, og lad grønkålen dryppe helt af i en sigte eller dørslag. Lad kålen køle lidt af.
  • Smelt smør i en tykbundet gryde, og når smørret er ved at bruse af, kommes hvedemel i gryden mens du pisker rundt. Det skal ikke tage farve.
  • Derefter pisker du mælk i til du har den rette konsistens, altså hverken for tynd eller for tyk.
  • Lad det småsimre i fem minutter under omrøring, så du fjerner melsmagen i sovsen.
  • Tag den kogte grønkål og fordel den i 4-5 kugler. Pres vandet helt ud af kuglerne. Læg dem på et skærebræt, og hak dem groft.
  • Rør den hakkede grønkål ud i den hvide sovs, og varm grønlangkålen godt igennem.

Brunede kartofler

  • Drys sukker på en tør pande og smelt det uden at røre.
  • Tilsæt smør lad det bruse op og kom kartoflerne på panden.
  • Ryst jævnligt panden, så sukkerlagen fordeler sig jævnt. Hvis kartoflerne er kolde, når de kommer på panden vil sukkeret måske stivne, men skru blot lidt op for varmen, så smelter det igen.
  • Server Ølbien med kartofler, grønkål, rødbeder, sennep og rugbrød.
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var