BogEN Ølvegetar

 

 

.

 

 

.

 

 

.

 

 

.

 

 

.

 

 

Af Jan Erik Ingvaldsen

Ølvegetar

Er du en vegetar, har en vegetar i familien eller har lyst på kødfrie dage? Da er denne bogen noget for dig!

Vi fik selv en vegetar i familien, og første tanke var, Hjælp, hvad gør vi?  Først købte vi industrielt vegetarkød, og lavede det sammen med det grønne vi kunne finde. Hun var taknemlig, og alle var glade.  Giv en vegetar en salat, så er alle glade, eller hvad?  Hmmm, skulle vi gøre lidt mere?  Måske hvis vi lavede en ret, som var lignende den vi andre spiste.  Ville ikke det være lidt mere inkluderende og hyggeligt?

Det blev en udfordring, men en spændende en af slagsen!  Øl er en fantastisk ingrediens til  at få smag ind i vegetarisk mad.
I bogen får du:
– Viden om, hvorfor øl er som skabt for vegetariske retter
– Introduktion og tips til vegetarmad
– Spændende hverdags- og festretter
– Introduktion til øl i mad

978-87-973468-0-8

Ølkok og ølskribent

Jan-Erik

JAN-ERIK INGVALDSEN er en anerkendt blogger indenfor dansk øl- og madkultur 

Bloggen Øl, Mad og Folk har  mange artikler , sjove fakta om øl, opskrifter med egnsretter og retter med øl i. 

Gule Gardiner og Klassikere er bloggen om værtshuse, og får ofte omtale i nationale og internationale media.

Jan-Erik har en brændende passion for øl og mad, og er en autodidakt kok, som udgav ”Øl i Mad” i 2018.

 

Min rejse mod at skrive en vegetarbog

Dem, som kender mig, synes næsten, at det er naturstridig, at jeg nu skriver en vegetarbog. Jeg er blevet anset som den ultimative kødelsker. For mig var det tidligere ikke aftensmad, hvis ikke der var kød i retten. Hvad er der dog sket siden?
Etape 1:
De seneste år har jeg udforsket det at bruge øl i mad. Øl er, efter min mening, den mest undervurderede ingrediens i den kulinariske verden. Den danske nationaldrik kan bruges på mange måder til at forstærke og give smag til maden. Brugen af øl i mad var omdrejningspunktet i min første kogebog ”Øl i Mad”, som udkom tilbage i 2018.
Etape 2:
I de senere år har vi fået en vegetar i familien. I begyndelsen var reaktionen hjælp, hvad gør vi? Først startede vi med at købe industrielt vegetarkød og lavede det sammen med alt det grønne, vi kunne finde. Hun var taknemlig, og alle var glade. Giv en vegetar en salat, så er alle glade, eller hvad? Hmmmm, skulle vi gøre lidt mere? Tankerne løb rundt, og erfaringen med øl i mad tilsagde, at øl er perfekt til vegetarretter. Nogle gange kan vegetarmad mangle lidt dybde og smag – det kan øllet rette op på.
Etape 3:
Det blev en udfordring og en spændende en af slagsen. Her har min hustru været en uvurderlig hjælp. Jeg nævner en ret, vi skal lave, og hun har som altid godt styr på, hvad der passer til retten. Sammen med egen erfaring om, hvad der kan laves og hendes smagsforslag, kan vi finde på kreative, gode og interessante retter.
Etape 4:
Jeg er nu kommet så langt på min rejse, at jeg sagtens kan finde på at erstatte kødretterne nogle dage med dejlige vegetariske retter i stedet for. Selvom der findes skønne vegetariske retter, var jeg nok ikke kommet så langt og blevet så bidt, hvis ikke jeg havde brugt øl i maden.
{

Bogen stadfæster  at øl som ingrediens er det bedste, der er sket for vegetarisk madlavning siden hvidløg

– Anna Skytte-Rasmussen

{

Det er en super bog med fantastiske opskrifter, sindssyg original!

– Simone Høybye og Nima Pour

{

Jan Erik viste mig, at hvor forskellige (mad)vaner for nogen er et konfliktpunkt, var det for ham en mulighed for at lære, at lære fra sig og for at bygge bro mellem mennesker ved hjælp af noget vi alle elsker, nemlig måltidet.

– Anna Skytte-Rasmussen

Antal opskrifter

Antal billeder

Visninger på blog

INDHOLD

Se også min side om ølvegetar for at se nogle af opskrifterne

Tips og Tricks

Hvilket udstyr og ingredienser skal du have for hånden?

Hvordan få de gode smage frem!

Fyld din vegetarmad med smag og fylde!

Hvordan lave “fisk”, “kylling” og “kød”

Du kan lure dig selv og dine venner! Det ser og smager fantastisk!

OM ØL

Vi kommer ind på øllets historie, øllets ingredienser, brygprocessen og øltyper.

OM ØL OG/I MAD

Vi giver grundlæggende information om hvordan øl og mad passer sammen, samt tips til hvordan du bedst bruger øl i mad.

Forretter og Snacks

Smukke og smagfulde forretter og snacks

TARTØLETTER

Øl beriger smagen i fyldet til tarteletter. De bliver såkaldte tartØLetter.  Vi har udarbejdet flere nye opskrifter.

SMØRREBRØD

Dejligs klassiske smørrebrød med “sild”, “fiskefilet”, “laks” og svampe.

Supper

Dejlige smagfulde supper for kolde vinterdage, og varme sommerdage.

GRYDERETTER

Øl i simreretter giver dybde og smag.  Her er nogle gryderetter som er smagfulde, specielt en skipperlabskovs.

Hovedretter

Stor variation af retter fra Veg Wellington, “Lammekrone”, Ramen til smagfuld “kyllingesandwich”

Grillmad

Grillmad er godt, vegetarmad er også grillmad. Pølser, grillet tofu, kålrabi og blomkål.  Fantastisk godt!

Vegetar julefrokost

Her får du både “sild”, “fiskefilet”, “rullepølse”, “pressesylte”, “æbleflæsk” og “and”

Tilbehør

De mest fantastisk sideretter som går til den bedste mad.

TILBEHØR, SAUCER OG MARINADER

De gode til det hele

ØLCITATER

Vi krydrer bogen med flotte ølbilleder og ølcitater.

Min blog

Om dansk ølkultur

Baconmayonnaise med Øl

Baconmayonnaise med Øl

Baconmayonnaise med Øl – En Smagfuld Twist til Din Madlavning Forestil dig en cremet, fyldig mayonnaise med en dyb smag af bacon og et strejf af mørk øl – en uimodståelig kombination, der løfter enhver ret til nye højder. Baconmayonnaise med øl er ikke bare en dip,...

Smalahove dampet på kålrabi og rodfrugter

Smalahove dampet på kålrabi og rodfrugter

Smalahove – En Smag af Norsk Juletradition Når man tænker på norsk jul, er det svært at komme udenom de dybe traditioner, som har været en del af det norske køkken i generationer. En af de mest ikoniske – og måske kontroversielle – retter er smalahove, et saltet,...

Islandsk Lammesuppe – Kjötsúpa med øl

Islandsk Lammesuppe – Kjötsúpa med øl

Islandsk Lammesuppe - Den Perfekte Vintervarmer Når vinterkulden sætter ind, og dagenes lys svinder, er der intet bedre end en god, varm suppe til at give varme og energi. En af de mest elskede supper fra Island er Kjötsúpa – en solid lammesuppe, som har rødder dybt...

Book en øl/madsmagning

jan-erik@ølogfolk.dk

Spørgsmål?

jan-erik@ølogfolk.dk

Kontakt forfatteren

jan-erik@ølogfolk.dk

Pin It on Pinterest

Share This