Ramen er blevet populært. Den japanske nudelsuppe er utrolig smagfuld og kan varieres meget. I vor familie har det blevet en udpræget vinterret. Fonden står og simrer en dag for at få de gode smage ind i den.
En vegetar version råber efter øl for at få en dybde og fylde i smagerne. Kombiner det med hvid miso, så har du en vinder!
Et tip – spar på dine rødder fra porre og forårsløg. Renses godt og friteres i olie. Det er en god og flot topping til supper og salater.
Til retten drikker jeg en pilsner. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Nogle pilsnere du kan prøve.
Høker Bajer fra Hancock
Grønjægers Pilsner fra Bryghuset Møn
Økologisk Pilsner fra Herslev Bryghus
Forårsramen med ærter og asparges
Ingredienser
- 225 g grønne asparges
- 4 stk shiitake svampe skåret i skiver
- 2 fed hvidløg presset
- 1-2 ark nori søgræs skåret i 4 stk 5 x 5 cm kvadrater
- 2 spsk hvid miso
- 1 tsk fint salt
- 400 g ærter
- 2 l ølfond se under
- 340 g friske nudler
- 4 stk æg smilende
- 2 stk nori søgræs 5 x 5 cm, ristet
- 1/2 stk citronskal fra en halv citron
- 1 ark nori søgræs klippes i 4 cm lange strimler
- rødder fra forårsløg
Sådan gør du
- Lav din ølfond. Laver du ikke fra bunden af? Tag 1 l maltrig ale og 1 l vand. Brug så beger fond, eller koncentreret fond for 2 liter. Kog op.
- Knæk asparges enderne af og læg de øverste dele til side.
- Kom de knækkede aspargesender, svampe, hvidløg og 2 l ølfond i en gryde eller kasserolle og kog op. Reducer varmen og lad dem simre i 20 minutter.
- Tilsæt nori søgræs. Fjern gryden fra varmen og lad den stå i 30 minutter. Si det, kassér de alt det faste og returner fonden til gryden.
- Lav de friterede rødder fra forårsløg. Vask dem godt og steg dem sprøde i en pande med olie.
- I et målebæger eller lignende kombineres miso og en øse varm fond. Purér grundigt med en stavblender til den er glat. Hæld blandingen tilbage i gryden og lad den simre. Smag til med salt. Hold den varm under låg til den skal serveres.
- Brug en grøntsagsskræller til at skrælle aspargespydene til bånd. Det er nemmest at gøre, hvis de ligger ned.
- I en anden mindre gryde koger du på vand med salt.
- Fjern strængen på ærterne. Når vandet koger, tilsættes ærter. Blancher dem i 90 sekunder. Brug en hulske og læg ærtene i isbadet. Spar på det kogende vand.
- Tilsæt nudler til det kogende vand og kog indtil de er møre - normalt 4-7 minutter for de tørrede eller 60-90 sekunder for de friske. Løft nudlerne ud, spar kogevandet, og skyl nudlerne grundigt under koldt rindende vand. Hæld dem hurtigt tilbage i det varme vand for at genopvarme. Opdel mellem fire skåle.
- Ret før servering:.Rist nori pladerne hurtig på en pande og vend dem. Skær i tynde strips med en kniv.
- I skålene lægger du asparges, ærter og halve æg over nudlerne. Tilsæt lidt citronskal og revet ingefær. Dæk med den varme fond, og læg rødder fra forårsløg, ristet nori og lidt sesam olie. Server!