Over på solskinsøen Bornholm er en af signaturretterne “Sol over Gudhjem” – altså røget sild med en æggeblomme over. Kan vi overføre denne ret til en vegetarret? Det kan man, og det smager godt!

Aubergine sild smager godt – og vi ryger dem på samme som man ryger “faux laks”. Det fungerer da, og sammen med raddiser, purløg og en blomme af mango bliver det fantastisk!

For at lave de perfekte sild, husk at bruge mandolin for at få de perfekte 6 mm tykke sildeskiver. For rygningen bruger jeg en marinade med liquid smoke. Jeg fandt også noget tørret hakket tang i Spar, som jeg også putter i, for at få mere smag af havet.

Det var glade ansigter på de som prøvede retten. Passe røgt og smagfuld.

Til Solgrønt over Gudhjem drikker jeg en god hvedeøl. Se hvordan øl og mad passer sammen her.

Nogle hvedeøl du kan prøve.
WIT fra Midtfyns Bryghus
God Sam Wit Tighed fra Small Batch Bornholm
Tia Loco fra Beer Here

Solgrønt over Gudhjem

Den grønne version af sol over Gudhjem
5 fra 8 stemmer
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 32 minutter
Ret Frokostret
Køkken Dansk, vegetar
Antal 6 personer

Ingredienser
  

Aubergine

  • 1 stk aubergine

Lage

  • 1 spsk Sukker
  • 2 spsk Lagereddike
  • 3 spsk salt
  • 3,5 dl vand
  • 3,5 dl øl Belgisk Ale passer godt
  • 2 stk Laurbærblade

Til "rygning"

  • 3 spsk Olivenolie
  • 5 tsk liquid smoke
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 3 spsk Stout
  • 1 spsk nori tang hakket (jeg købte færdighakket i Spar)

Anreting

  • 1 stk mango moden - lave æggeblomme
  • 1 stk radisse finskåret til pynt
  • purløg hakket
  • rugbrød

Sådan gør du
 

Aubergine

  • I en stor gryde kommer alle ingredienserne til lagen. Rør godt sammen og kog op. Lad den simre i 10 minutter
  • Hvis du vil at den skal ligne silden mest muligt skal du skrælle den - men det er ikke nødvendig for smagen. Del den i 2 på langs. Skær de så i 6 mm tykkelse, det er en perfekt tykkelse Det nemmeste er at bruge en mandolin.
  • Fisk op krydderierne og hæld auberginerne ned i lagen. Lad de koge i 5-7 minutter til de er lidt gennemsigtige. Ikke for længe så de bliver til mos.

Rygning

  • For at marinere aubergine røres olivenolie, liquid smoke, øl, hakket tang og æblecidereddike sammen. Juster mængden af væske efter hvor meget aubergine du har. Væsken skal dække alleauberginer. De skal placeres i køleskabet i to dager for å få den rigtige smag, * Hvis aubergine begynder at se tørre ud under marineringstiden, skal du tilføje en ekstra spiseskefuld olivenolie og give den en god omrøring.

Anretning

  • På et rugbrød anretter du den røgede aubergine med finskåret radisse, purløg med en blomme af moden mango.
Keyword Madretter med øl, Vegetar
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var