Fyjllakreitur finder du kun på Bornholm. Det udtales med tryk på næstsidste stavelse. Det betyder fyldt fjærkræ. Vores Fyjllakreitur blev en fyldt and lavet med Cider fra Kernegaarden på Fejø.
I gamle dage brugte man kommenskringler til fyldet. Det er tørre kringler som holder sig hele vinteren i gennem. Vi havde ikke tilgang på dette så vi brugte tørre skorper tilsat lidt kommen. Resultatet var udmærket.
Vi kogte op cider og lod fyldet stå i blød i denne. Fyldet blev næsten lidt kanelsneglagtigt. Anden blev god af at vi hældte cider over under grilningen. Absolut en opskrift vi kan lege lidt med fremover.
Anbefalet øl til Anden er en Brown Ale. Prøv det! Svaneke, Jacobsen og Thisted laver alle gode Brown Ale. Læs mere om hvordan øl og mad passer sammen her:
Fyjllakreitur med Cider
Ingredienser
- 1 stk And ca 2 kg
- 6-7 stk Tørre skorper eller tveder
- 1 flaske Cider Kernegaarden Sommer Cider er god
- 12 stk Svesker
- 1/2 dl Rosiner
- 2 ksnp Kardemomme
- 1 ksnp kanel
- 1 tsk sukker
- 2 tsk citron
- 125 gr Syrlige æbler
- lidt kommen
Sådan gør du
- Find frem alle ingredienser
- Gnid anden med salt udvendig og indvendig - lad den ligge i 4-5 timer
- 6-7 skorper, brudt i småstykker, de 12 svesker, ½ dl rosiner og kommen sættes i blød i kogende cider og står og trækker i 4-5 timer. De skal senere æltes til en ikke for tynd grødagtigt masse, måske må du tilsætte lidt mere væde.
- Du ælter ind kardemomme, kanel, salt, sukker, citron. Æblerne skrældes og snittes i mindre stykker, kernehuset fjernes og stykkerne blandes i fyldet.
- Stop fyldet i anden og sy igen for begge ender
- Vi grillet anden og hældte cider over under grilningen.
- Serveres med rødkål.
Seneste kommentarer