Vi har tidligere lavet den fantastisk egnsret Ølbien fra Midtjylland. De er fantastiske, men kan man gøre de bedre?
Krofatteren fra Sevel kro fortalte at han sprængte benene i 2-3 døgn. Vi finder en øl som vi ved fungerer godt til sprængning – Moonshine – fra Midtfyns Bryghus. I lagen lægger jeg også nogle krydderurter fra haven. Dette giver en dybde og smag. Jeg køber også kødfulde revelsben fra slagteren.
Vi serverer selvfølgelig med brune kartofler, grønlangkål og hjemmesyltede rødbeder. Resultatet bliver rigtigt godt. En af gæsterne gaflet i sig 4 af de store kødfulde ølben.
Du skal selvfølgelig have en snaps og en pale ale. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Ølben i måneskin
Ingredienser
- 8 stk Revelsben ca. 1,5 kg) ikke fedtklumper, men kødfulde ben fra slagteren
Saltlage
- 2 l øl brugte moonshine fra Midtfyns Bryghus
- 115 g groft salt
- 65 g Sukker
- 4 stk enebær knuste
- 5 stilke Timian
Kogelage
- 1 l ølfond
- 4 fed hvidløg delt i grove stykker
- 1 stk Løg delt i grove stykker
- 2 stk Peber hele
- 1 stk laubærblad
- 1 spsk frisk timian eller 1 tsk tørret timian
Tilbehør
- 750 g små kartofler
- 600 g frisk grønkål
- 4 dl Sødmælk
- 3 spsk Hvedemel
- 100 g Sukker
- Smør
Sådan gør du
- Kog op saltlagen, for så at køle helt, Læg så revelsbenene i lagen, og lad de sprænge i 1-2 dage.
- Skyl revelsbenene af, og læg de i en passende gryde med ølfond, løg, peber, hvidløg, laurbærblad og timian
- Småkog benene møre ved lav varme i ca. 30 min under låg. og må gerne ”trække” i kogelagen i nogle timer
- Benene steges brune i smør på en pande, vendes hyppigt
Grønlangkål
- Kog vand op i en gryde, og kog kålen ved middel varme i fem minutter
- Hæld vandet fra, og lad grønkålen dryppe helt af i en sigte eller dørslag. Lad kålen køle lidt af.
- Smelt smør i en tykbundet gryde, og når smørret er ved at bruse af, kommes hvedemel i gryden mens du pisker rundt. Det skal ikke tage farve.
- Derefter pisker du mælk i til du har den rette konsistens, altså hverken for tynd eller for tyk.
- Lad det småsimre i fem minutter under omrøring, så du fjerner melsmagen i sovsen.
- Tag den kogte grønkål og fordel den i 4-5 kugler. Pres vandet helt ud af kuglerne. Læg dem på et skærebræt, og hak dem groft.
- Rør den hakkede grønkål ud i den hvide sovs, og varm grønlangkålen godt igennem.
Brunede kartofler
- Drys sukker på en tør pande og smelt det uden at røre.
- Tilsæt smør lad det bruse op og kom kartoflerne på panden.
- Ryst jævnligt panden, så sukkerlagen fordeler sig jævnt. Hvis kartoflerne er kolde, når de kommer på panden vil sukkeret måske stivne, men skru blot lidt op for varmen, så smelter det igen.
- Server Ølbien med kartofler, grønkål, rødbeder, sennep og rugbrød.
Seneste kommentarer