Det økologiske rugbrød er himmelsk, et af de bedste du får på den Københavnske frokostscene.

Øl, Mad og Folk

På det idylliske Gråbrødre torv ligger den Norske Ambassade, oops, nej, jeg mener restauranten Peder Oxe.  Denne dansk-fransk inspirerede restaurant som har ligget her siden 1975. Nu har jo nordmændene en 400 års fælles historie med danskerne, og det de mest elsker med Danmark, er den danske mad og ølkultur. Men hvordan blev det Peder Oxe som blev deres madalter, og er det fortjent?

I stedet for at gå ned i en kælderbeværtning, går vi op trappen til den lyse restaurant designet af Niels Rahm. Det er ikke som de trange kælderbeværtninger, men højt til loftet, lyse brede træbrædder, kunst på væggen og et kæmpe ildsted.  Det findes også mindre, og hyggelige hjørner.

Ved tidligere besøg har maden været af lidt varierende kvalitet, men vi får første positive oplevelse da vi ser spisesedlen.  Det var flere interessante retter, end det har været tidligere.  De har et tilbud hvor man kan få 3 smørrebrød for 150 kr.  Konen starter med Sommersalat med fynsk rygeost med purløg, agurk og små radiser på økologisk rugbrød, og undertegnede får rimmet laks på det samme økologiske rugbrød med ramsløgscrème, nye kartofler, radiser og brøndkarse.  Sommersalaten er rigtig frisk og god, og jeg har aldrig prøvet rimmet laks før.  En positiv overraskelse.

Laksesmagen er fyldig og komplementeres godt af de andre ingredienser. Komplimenter til køkkenet for at ikke overlæsser smørrebrødene med unødvendig pynt.  Her er kun ingredienser som skal fremhæve smagen på smørrebrødet.  Dette kan mange restauranter kan lære noget af.

Videre får konen stegt kalvelever med bløde løg, syltede rødbeder, persille og pandesauce med grov sennep.  Noget jeg aldrig bestiller, min mor steget leveren så den var død mindst 3 gange og smagte mere jern end støbejernet på vores trappe.  Min hustru har haft et projekt i længer tid for at overbevise mig at lever er mørt og smagfuldt. Også denne gang, jeg bliver ved hjælp af en snaps overbevist til at smage. Og, ja, den er mør, saftig og smagfuld! Undertegnedes æg og rejer med mayonnaise og dild skuffede heller ikke.  De smilende æg gør en blid og rejerne var friske. Det økologiske rugbrød er himmelsk, et af de bedste du får på den Københavnske frokostscene.

Hustruen afslutter med en gammelost med sky, stænket med rom, og jeg får en roastbeef med friterede løg og pickles.  Gammelosten var det eneste som ikke indfriede forventningerne.  Ikke gammel nok.

Men ellers var vi positivt overrasket over køkkenet.  Det har løftet sig flere hak siden vi var der sidste gang. Portionerne er små. På de fleste frokostrestauranter bliver du mæt efter 2 og godt mæt efter 3 smørrebrød.  Her er 3 næsten i underkant, men hvad får du får 150 kr?  Du kan jo bestille det 4. smørrebrød om du vil!

Tjenerne er effektive, smilende og hyggelige.  De har det smarteste bestillingsystem. I stedet for at prøve alle diskrete midler i bogen for at få kontakt, trykker du bare på en knap på de flotte lampeskærme.  Da lyser det grønt, og det viser at du er villig til at bruge mere penge.

Øludvalget er dårlig. Kun hof og classic på fad.  Ellers et par tjekkiske Praga, 1 weissbier og dubbel på flaske.  Desværre.

Alt i alt en positiv oplevelse. Vi troede vi skulle på en 3 ømf, men vi kom til en 4’er.  Men de må ha været rigtigt dygtige markedsførere for at blive den danske madambassade for nordmænd.  Da jeg selv er en nordmand, håber jeg de vil udforske de andre frokostrestauranter.

  • Hjemmelavet mad 90% 90%
  • Præsentation af mad 90% 90%

%

Øludvalg

  • Hyggestemning 70% 70%
  • Portionsstørrelse 20% 20%
  • Personale og service 80% 80%

%

Velsmagende

Se vores guide til flere af Københavns frokostrestauranter her