Indeholder sponserede produkter:

En af mine favorit kødretter er flæsk.  Da jeg var på besøg hos min farmor gav hun altid mig flæsk med hjem. Udover det, er det jo den danske nationalret!  Jeg elsker smagen, og elsker konsistensen.  Kan man lave en plantebaseret version som  kan det samme?  Det kan man da!  Du kan lave en “flæsk” som gør at du får den samme fornemmelse og følelse.

Du laver først en flæskeside, så kan du så vælge hvad du gør med den.  Vil du have stægt flæske, flæskesteg, æbleflæsk, bacon eller andet.  Du vælger!

 

Læs mere om Teglholmen Vegetarfisk

Det sværeste er konsistensen.   Man skal have vand med meget stivelse.  Vasker du mel, til at få seitan, har du det allerede.  Nu har ikke jeg vasket mel på den stund, så jeg laver mit eget vand med kartoffelmel.

For at få smag ind – bruger jeg overraskende nok – øl.  En af de øl som giver mest smag og også dybde, er den komplekse, smagfulde “Rough Snuff II” fra Midtfyns Bryghus. Den bruger jeg til “kødsiden”.  Får du ikke fat i den – brug en anden belgisk øl. For “fedtsiden” bruger jeg en lys øl.  Du kan bruge en pilsner – men jeg brugte Sunshine også fra Midtfyns Bryghus, da denne lyse ale har lidt mere smag.

Det er en del processer i denne opskrift – du kan se de under.

 

Den største udfordring er at få konsistensen rigtig.  Det er svært – jeg skulle prøve et par gange.  Udfordringen er hvor længe hvert lag skal være i mikroen.  Jeg bruger ellers aldrig mikro, men det er endnu svarere i almindelig ovn.  Hvert lag skal akkurat sætte sig, så næste lag osv, og det kan variere lidt fra ovn til ovn.  Får den for meget, så bliver den lidt hård – som når du steger flæsket for meget.

Når den er færdig kan du stege den som almindelig flæsk!

Velbekomme!

Plantebaseret flæsk

Dejlig flæsk - 100% plantebaseret
5 fra 5 stemmer
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 15 min
1 t
Samlet tid 1 t 20 min
Ret Hovedret
Køkken vegetar
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Flæskeside

  • 250 ml belgisk ale jeg brugte Rough Snuff II fra Midtfyns
  • 125 ml pilsner
  • 375 ml vand
  • 450 g kartoffelmel
  • 1 spsk sojasauce
  • 1 spsk ahornsirup
  • 1/2 tsk liquid sauce
  • 1 tsk røget paprika
  • 1 spsk tørrede svampe knust
  • 1 tsk tomatpure
  • 1 spsk sojaprotein
  • 2 spsk rødbedesaft
  • 1 tsk seitanmel
  • 2 tsk umamikrydder
  • 1 spsk kokosolie
  • 1 tsk tørrede svampe knust
  • 2 tsk salt

Sådan gør du
 

  • Find alle ingredienser frem
  • Find 2 skåle frem. Den ene skal være til ”kødsiden” – den anden til ”fedtsiden”
  • På ”kødsiden” blander du 250 ml øl, 250 ml vand og 300g kartoffelmel. Mix det godt sammen. Tilsæt så soyasauce. lønnesirup, liquid smoke, røget paprika, 1 tsk tørrede svampe (knust til pulver), tomatpure, sojaprotein knust, 1 tsk umamikrydder rødbedesaft og seitanmel. Bland det godt sammen.
  • På ”fedtsiden” blander du 125 ml pilsner, 125 ml vand og 150 g kartoffelmel. Mix det godt sammen. Tilsæt så olie og 1 tsk tørrede svampe (knust til pulver) og 1 tsk umamikrydder. Bland det godt sammen.
  • Find en mellemstor, firkantet skål, som kan tåle mikrobølgeovn. Husk at piske blandingerne hver gang før du hælder det i! Det er vigtigt, så det ikke sætter sig fast i skålen
  • Find ”kødsiden” frem og hæld cirka 2/3 af mixturen i skålen. Sæt det i mikrobølgeovnen på høj varme i 3 minutter. Tjek konsistensen. Har den ikke sat sig 100%, prøv et minut til. Fortsæt til den har sat sig 100%. Det kan være forskel fra mikrobølgeovn til mikrobølgeovn.
  • Hæld et tyndt ”fedlagt over. Sæt den tilbage i mikrobølgeovnen. 2-3 minutter som over til den har sat sig’
  • Hæld så 1 spsk af ”fedtet” over ”kødblandingen”, så du får lidt lysere kød. Hæld resten af kødblandingen over – Gem en spsk igen. Sæt den tilbage i mikrobølgeovnen i 3 minutter til den har sat sig.
  • Hæld et tykkere ”fedtlag”. Sæt den tilbage i mikrobølgeovnen i 3 minutter, til den har sat sig
  • Brug resterne af ”kød og fedtsiden” til at lave en top. Sæt den tilbage i mikrobølgeovnen i 2 minutter, til den har sat sig
  • Præs på toppen for at presse luftbobler ud. Lad det så køle lidt af.
  • Skær dernæst flæskesiden ud af skålen. Bunden er solid og lagene over er lidt mere løse i det. Som flæsk. Skær et ternet mønster på toppen.
  • Pensl top og bund med olie. Pak det ind i bagepapir og lad den køle helt af i køleskabet en time eller to.
  • I en varm pande steger du først med toppen ned, så laver du en braiserings i panden med ølfond og steger kødsiden, så den bliver lidt blødere. Så skær du i skiver og steger som flæsk.
  • Server som stegt flæsk med persillesovs, æbleflæsk eller, hvor din fantasi bringer dig.
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var