Pinnekjøtt Dampet på Kålrabi og Rodfrugter – En Nyfortolkning af Tradition
Julen er fyldt med smage, traditioner og minder, og for mig er der én ret, som altid skal på bordet: pinnekjøtt. Min favorit! Det er ikke en tradition, jeg er vokset op med, men noget, der blev en del af mit julebord, da jeg boede i Bergen i seks år. Smagen og duften bringer minderne tilbage til de Bergen og vinterens klare kolde luft – det er virkelig en ret, jeg må have i julen, gerne flere gange!
At introducere pinnekjøtt her i Danmark har været en glæde, og det er også blevet en favorit for min søn. Der er noget særligt ved, hvordan denne ret kombinerer salt og fyldige smage, og at dele den med familien føles som at bringe en lille del af mine år i Norge ind i vores danske jul.
Men i år skulle det være lidt anderledes. Kålrabimosen er med at løfte pinnekjøttet. Kan man optimere denne. Efter at have lavet fårikål med kålrabi begyndte jeg at tænke – kunne jeg måske bringe rodfrugterne i spil på en ny måde i min pinnekjøtt? Idéen tog hurtigt form: en “rist” af kålrabi og rodfrugter, med en smule juleøl til at tilføre ekstra dybde. Det blev til en base, hvor pinnekjøttet kunne dampe, mens smagene fra øl og saften fra kødet langsomt smeltede sammen og ind i rodfrugterne.
Resultatet? En fyldig og smagfuld rodfrugtmos, som fanger essensen af pinnekjøtt og jul. Det er ikke kun en ny måde at servere pinnekjøtt på, men også en nyfortolkning, der gør den danske og norske julemad til ét. Der er en varme i smagen, som virkelig bringer julestemningen frem – og så er det også en skøn måde at introducere familie og venner til den herlige kombination af pinnekjøtt og rodfrugter.
Så denne jul, når pinnekjøttet bringes på bordet, er det med en lille twist – en innovation, inspireret af både gamle traditioner og nye idéer. Det er sådan, vi skaber minder, der varer ved.
Velbekomme!
Til retten drak jeg en brun beligisk ale eller Juleøl. Se hvordan mad og øl passer sammen her.
Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus
Pinnekjøtt dampet på Kålrabi og rodfrugter
Ingredienser
Pinnekjøtt
- 2 kg Pinnekjøtt 4-500 g per person
- 0,5 l juleøl til det dækker rodfrugterne
Kålrabi mos
- 2 stk Kålrabi
- 4 stk Gulerødder
- 4 stk Kartofler
- 1 dl Fløde
- 2 spsk Smør
- Salt og Peber
Sådan gør du
Forbered pinnekøttet:
- Pinnekøttet er saltet og tørret/røget og skal udvandes før brug. Læg det i rigeligt vand i ca. 1 døgn, og skift gerne vandet 1-2 gange.
Lav "risten" af rodfrugter:
- Skræl kålrabierne og skær dem i solide, tykke stave. Læg dem i bunden af en stor gryde i et lag. Læg næste lag i 90 grader på det første for at skabe en "rist" eller et gitter.
- Skræl gulerødderne og læg dem i samme mønster som kålrabierne. Vask kartoflerne og læg dem ovenpå kålrabier og gulerødder.
Tilsæt juleøl:
- Fyld op med juleøl, så det når op til din "rist" af rodfrugter.
Damp pinnekøttet:
- Læg pinnekøttet ovenpå rodfrugterne og lad det dampe ved svag varme, indtil kødet er mørt og løsner fra benene (ca. 2-3 timer). Sørg for, at det ikke koger tørt, og tilsæt mere øl eller vand efter behov.
Kålrabimos:
- Tag rodfrugterne op af gryden.
- Mos dem i en skål eller gryde, mens du tilsætter smør og fløde. Rør godt rundt, til smørret er smeltet, og fløden er indarbejdet.
- Smag til med salt og peber.
Sovs:
- Brug skyen direkte fra gryden – den smager fantastisk til både kødet og tilbehøret.
Servering:
- Server pinnekjøttet med kålrabimosen, kogte kartofler, sovs og tyttebær.