En kulinarisk opdagelsesrejse
Norge har mange traditionelle retter til jul, mange som kan virke lidt sære på danskere. Fermenteret eller luded fisk? Fårehoveder, kålrabi og kartoffellomper? Kan dette spises?
Anderledes
“Norge chokerer”
– siger Gordon Ramsay
Kan norsk mad være smagfuld og spændende? – Ubetinget JA!
Nikolaj Kirk har fundet ud at Fenalår (Speget og tørret lam) er Nordens parmaskinke, og Gordon Ramsay mener Norge chokerer på den gode måde. Op til jul kommer det mange specialiteter på bordet. Her har jeg taget nogle af de bedste. Rakfisk, Lutefisk, Smalahove og Pinnekjøtt. Jeg kan arrange en norsk julemadsmagning eller prøv det næste gang du er i Norge!
Julerettene er forskellige fra region til region. De vi har fokuseret på her er fra bjergene, Vestlandet og Nord-Norge. Alle fattige regioner, som hver i sær kom op med innovative måder at opbevare og tilberede maden.
DEt bliver ikke særere
De Norske Juleretter
Rakfisk –
Den gærede stinker
Man fisker en ørred i tidlig efterår. Man lægger den så i en tønde, i sin egen slimlage og salt. Grav tønden ned i fugtig muld nogle måneder og en forrådnelsesproces starter op. Grav tønden op i sent i efteråret og du har rakfisk. Høres det ikke godt ud? Det er en delikatesse – la mig citere populære Hellbillies i deres hyldestsang til Rakfisken.
«Finst ‘kji maken te rakafisk, med lauk og lefse!
Ein luksusrett på ekta gamalt vis.
Eg vil påstå at rakafisk med lauk og lefse
Er eit kjemisk produkt verdt ein nobelpris!»
HVAD GORDON RAMSAY Siger
-‘ Fermentering! Det er stærk tradition for det her. Særlig av fisk. Her er det meget at lære, og jeg klarer ikke lade være md at tænke på at de lange, kolde vintrene faktisk kan være fine med den maden. Det er noe elegant ved at den spises uden meget fiksfakseri – uden glamour. Også rakfisken, da! Veldig stærkt. En nydelig smag – men aquired taste, selvsagt, understreger han.
En smagebid på Gordon Ramsays oplevelse fra “Unchartered”
Se Gordon Ramsey prøve Rakfisk på National Geographics “Unchartered”
Raking af fisk er både en måde at tilberede fisk på og opbevare fisk på. Fisken fermenterer i en proces hvor råstoffet bliver udsat for enzymer og mikroorganismer, næsten som ved osteproduktion. Fermenteret mad er sundt!
Kunsten med at spise rakfisk er ikke at bruge næsen for meget. Lugten kan være ”lidt” stram, men smagen er himmelsk. Jeg kan lide at spise den med lefse (en slag norsk udgave af tynd tortilla) og løg. Andre spiser det med aspargeskartofler løg, rødbeder og creme fraiche (min kones favorit), andre igen laver tapaswraps. Det findes utallige kombinationer, men det som altid følger med er øl og akvavit!
Vi køber fisk fra den anerkendte producent Wangesten. For at gøre den lidt mere tilpasset de danske ganer, udøller jeg den kort i IPA, som afrunder smagen lidt. Du kan få den serveret på klassisk vis, som rakfisktatar eller ølkogt rakfisk.
LUTEfisk –
Den skælvende fisk
Hæng en torsk ude til tørring i 3 måneder, lad den så eftermodnes inde 2-3 måneder, læg den så i vand 5-6 dager, så lægger du den 2 dager i vand med lud så den bliver giftig, så 10 dage i vand igen så den bliver spiselig. Da har du delikatessen ludfisk.
Nordmænd spiser 3000 tons i julesæsonen, så det må jo være noget over det. For mig har det været en ”aquired” taste, mens min kone elsket det med en gang.. Når jeg var lille syntes jeg den gelelignende klump af en fisk ikke var sååååå indbydende. Nu har fisken og jeg blevet lidt fastere i fisken, og det smager rigtig godt.
Mange mener med at det er tilbehøret som er bedst. Den kan serveres med bacon, gul og grøn ærtestuvning, kartofler, sovs, sirup, gedeost, gammelost. Andre spiser den kun med lefse og smør. Øl og akvavit er helt naturlige følgevenner. Jeg kan bedste lige den med bacon og grøn ærtestuvning.
Lutefisk er også populært de stederne i USA hvor Nordiske udvandrere tog hen. I mine rejser i U.S.A, har jeg ofte blevet mindet om lutefisken.
Smalahove –
Din nye livret?
Hvorfor kaste væk hovedet når man slagter lam? Hvorfor ikke svi hovedet over et bål på birkepinde. Kløv hovedet i to og tag ud uønsket indmad. Læg det i vand til neste dag, salt det så i 2-3 dager. Heng det så til røykning, så har du en delikatesse.
På selve dagen koger du eller damper det. Server det med kartofler og kålrabistappe. Selvfølgelig skal der øl og akvavit til.
HOVEDENE DE DANSKE KENDTE ELSKER
Ghita Nørby, Chili Klaus og Brødrene Price
Ghita Nørby og Chili Klaus
Se Ghita Nørby og Chili Klaus spiser øjet på link fra TV2 FRI
Se Ghita Nørby og Chili Klaus prøve Smalahove
Smagen er af røget lam. Øjet smager af koncentreret lam. Udseendet skæmmer ingen, når det smager så godt! Jeg har haft problemer en gang, da jeg ramte kæbebenet på en sådan måde at kæben gik op og ned, så det så ud som den talte til mig. Jeg gav den bare en akvavit til, så var vi venner igen.
Smalahovedets hovedstad er Voss på vestlandet. Her har man også en festival for de sviede hoveder.
Vi køber vores smalahove fra Smalahovetunet.
PINNEKJØTT –
MIN PERSONLIGE FAVORIT!
Gud tog et ribben fra Adam og lavet Eva. Nogle landmænd i Vestnorge fandt ud at man kunne tage ribben fra får, salte og tørke de, ja nogle gange til og med ryge de. Så finder man nogle birkepinder og damper ribbenene. Jeg synes Gud og Landmændene er i tæt konkurrence om hvem som har lavet det bedste produkt.
Som I måske har fornemmet, er pinnekjøttet min norske favorit til jul. 31% af nordmænd spiser Pinnekjøtt på juleaften. Primært på Vestlandet, men området udvides. Da vi traditionelt fejrer dansk jul, har vi indført at vi haver pinnekjøtt sidste lørdag før jul. Det er en dejlig luft af jul, når pinnekjøttsluften spreder sig i køkkenet.
Pindekødet serveres med kartofler og kålråbimos (mums!), tyttebær , samt sky fra dampeprocessen. Himmelsk!
Det kan være stor forskel på kvaliteten på pinnekjøttet. De som bor på vestlandet tager det bedste selv, derfor henter vi det bedste fra leverandører som Smalahovetunet.
Se vores andre juleretter
Læs mere om alle juleretter under
Se vores andre juleretter
Læs mere om alle juleretter under