Lær dig at elske bitterhed
Øl er og bliver bittert. Det kan vi ikke gøre noget ved. Lær at bruge noget sødt til at at balancere med. Sukker og honning er godt til at dette, også i krydrede retter. De kan også hjælpe med at få den maltede smag frem. Karamelliserede løg eller kød, kogt frugt eller ristet hvidløg giver også sød balance.
Kog ikke øllet
Hvis du koger eller reducerer bittert øl, kan du ødelægge hele retten. Du koger aromaen væk og har bare bitterheden tilbage.
Brug øl med måde
Det kan være vanskeligt at vide, hvor meget øl du skal bruge i retten. Der er ikke nogen automatik i hvad du fremhæver. I nogle opskrifter står det at man skal ryge eller tilsætte røget væske, men der er ingen automatik i at røget øl kan erstatte dette.
Langtidsstegning med øl er godt
Efter et par timer vil bitterheden nedbrydes ved langtidsstegning. Øllets enzymer er med til at fremme processen med nedbryde kødets hårde fibre, samt smagsætte kødet.
Brug lyst og ikke så bittert øl til frityredejen, det giver lys og sprød skorpe og god smag.
Brug øl i marinader og til sprængning af grøntsager
Disse metoder er perfekte for at finde ud af, hvad de forskellige øltyper gør med retten. Du kan for eksempel tilsætte øl til saltopløsningen, når du sprænger kødet. Øllets smag vil trække ind i kødet.
Undgå at bruge vin i mad du skal servere øl til.
Skal du servere øl til maden, så brug ikke vin i maden. Prøv dig frem, da du kan erstatte vinen med øl. I stedet for hvidvin i moules frites, kan du med stor succes erstatte den med en blonde eller en wit.
Match øl og smagen i de andre ingredienser
Nogle øl smager bare perfekt sammen. Prøv at omfavne de ingredienser, som har den samme smag som øllet. Citrus med IPA, Stout/Porter med stegte/ristede smage, og belgiske øl med krydderier.
At bage med øl er godt
Erstatter du 20% af væsken i brød med mørkt øl som brown ale, får du et rigere, mørkere brød med mere smag. Det kan også erstatte sukker i kager med maltekstrakt.
Brug øl i tilbehør
Øl er godt i tilbehør. Det er en fantastisk måde at imponere vennerne på. «Vil du ikke ha min barbecue sauce med øl til dine spareribs? Eller ”Vil du have min hjemmelavede øl sennep til de saltstegte sild?
Tænk let og lyst øl til let og frisk mad, og tungt og fyldigt øl til smagsrig mad
Brug øl i salatdressing.Lyst øl uden for meget bitterhed fungerer bedst. Syrligt øl kan erstatte eddike eller citron.
Overskudsøllet skal behandles rigtigt!
Mange opskrifter skal der kun bruges små mængder øl. Hvad gør du med resten? For mig er det et enkelt spørgsmål – resten drikkes som præmie for at lave så god mad. Andre sætter den tilbage i køleskabet med plasticfilm over, for senere brug. Vælg selv – vælg rigtigt. 🙂
Vær diskret
Retten skal ikke smage af øl, men du skal bare forstærke smagsindtrykket, som du gør med krydderier.
Hav det sjovt
Der er egentlig ingen regler for at bruge øl i madlavning, bare forslag. Prøv dig frem. Er der en opskrift som skal have væske, så tilsæt også lidt øl. Bare husk på balancen mellem sødme og bitterhed.
Seneste kommentarer