Kan man forene det bedste fra 2 verdener? Den danske ikoniske ribbensteg med den amerikanske ikon brisket? Er det ikke en type krydderi man skal bruge til svinekød og en anden til brisket? Hvad sker vi man fjerner flæskesværen, og krydrer med rubben til en brisket? Magi – er det som sker, du får en fantastisk og anderledes ribbensteg.
Jeg starter med at lave en injection marinade til mit kød. Øl og fond, samt nogle andre smager. Injiserer ind i stegen, så laver jeg min rub og rubber den godt ind. Du kan lave din egen, men et andet godt bud er å bruke Treagers rubs for okse. Lad stegen hvile i marinade og rub i 4 timer – gerne natten over.
Så lader jeg bare min ven, Treager/rygeovn gøre resten. Tænd på 130 grader og lad den få 3-4 timer til intertemperaturen er 92-95 grader og kødet er som smør.
Lad det køle af en del, før du skærer den i skiver. Brug en skarp kniv så den skærer igennem stegeskorpen. Grunden til at jeg lader den køle lidt af, er at ellers så sejler skorpen i fedtet.
Du kan servere den på mange måder – her er nogle forslag!
- Kartofler: Du kan servere bagte, mosede eller ristede kartofler som en lækker og solid side til ribbenstegbrisket. Kartoflerne vil absorbere smagen fra kødet og krydderierne og tilføje en dejlig tekstur til retten.
- Grøntsager: Stegte eller grillede grøntsager som asparges, bønner, gulerødder, og zucchini vil komplementere smagen af kødet og tilføje farve og næringsstoffer til måltidet. Du kan også vælge at servere en frisk grøn salat med en let dressing for en lettere side.
- Coleslaw: En klassisk coleslaw med kål, gulerødder og en cremet dressing vil tilføje en god kontrast i tekstur og smag til den rige ribbenstegbrisket.
- BBQ-sauce: Hvis du ønsker at tilføje endnu mere smag, kan du servere en hjemmelavet eller købt BBQ-sauce ved siden af ribbenstegbrisket. Dette vil give et ekstra lag af krydderier og smag, der passer godt til den langsomt tilberedte ribbensteg.
- Brød: Friskbagt brød, som for eksempel cornbread, surdejsbrød eller focaccia, vil være et godt supplement til at opsamle saucer og smagsstoffer fra ribbenstegbrisket.
- Bønner: En side af bønner, enten bagt, stuet eller i en salat, vil give ekstra protein og fiber til måltidet og kan tilberedes med en række krydderier og smagsstoffer, der passer til ribbenstegbrisket.
Velbekomme!
Til retten drak jeg en brun beligisk ale. Se hvordan mad og øl passer sammen her.
Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus
Ribbensteg brisket
Equipment
- Traeger Ranger
Ingredienser
- 1 stk ribbensteg
Injection Marinade
- 300 ml kyllingefond
- 2 spsk smør smeltet
- 100 ml ale
- 1 spsk Worcestershiresauce
- 2 spsk æblecider
Rubs
- Traeger Prime Rib Rub
- Treager Rub
Eventel en egen Rub
- 1 spsk groft salt
- 2 tsk sort peber
- 3 spsk chilipulver
- 5 tsk brunt farin
- 1,5 tsk hvidløgssalt
- 1,5 tsk løgpulver
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk tørret oregano
- 1 tsk cayennepeber
Sådan gør du
- Lav din marinade. Bland alle ingredienser, og lad den trekke i 15 minutter. Mix godt før du injiserer
- Skær af sværen på din ribbenstegen
- Injiser ølfond i stegen. Rub den grundig og lad den ligge i køleskabet natten over. Husk også at rubbe siderne og enderne!
- Tænd din grill/smoker til 135 grader. Bruger du grill, brug et rygerør eller rygeboks. Start grillen lidt højere så den starter med at ryge. Du kan bruge mesquite, hickory eller pecan
- Placer stegen med fedtsiden op. Lad den grille til den interne temperatur kommer op på 93-95 grader. Bruger du et Instant Termometer, skal den ikke møde modstand
- Hvis den tørrer ud, spray lidt øl på stegen. Måske 2-3 ganger i løbet af stegningen. Vand fungerer også
- Lad den køle ned, så det er mulig å skære nemt igennem fedtet.
- Server med dit sedvanlige tilbehør