Verdensnyhed
Verdensnyhed. Bornholms svar på Scotch Eggs. Her bruger vi den traditionelle Bornholmske ret – saltstegte sild, til at lave de Bornholmske æg. Resultatet er en fantastisk velsmagende forret og ølsnack.
Min favorit
Dette er en videreudvikling af den populære opskrift Saltestegte sild fra Bornholm. Det er måske min favoritsilderet.
Den saltede fisk skal udvandes, men jeg vil i stedet udølle den saltede fisk. Hvorfor ikke gøre det med den saltstegte sild?
Velsmagende torsk
Fisk og Bornholm? Det må være, havets sølv, silden, siger du. Det er rigtigt, men torsken følger som hverdagsspise, og er næsten lige så populær. De kan lide den saltede over natten fremfor den ferske. ”Hellere lidt for salt end for fersk” siger de på Bornholm når de taler om torsk.
Den med det mærkelige navn
Fyjllakreitur finder du kun på Bornholm. Det udtales med tryk på næstsidste stavelse. Det betyder fyldt fjærkræ. Vores Fyjllakreitur blev en fyldt and lavet med Cider fra Kernegaarden på Fejø.
Dødens gab
På Bornholm har man en speciel delikatesse. Et mælkesauteret torskehoved. ”Im” betyder damp og indgår i navnet fordi hovederne bliver delvis dampet. Retten hedder fiskehoud, så man tror at man kan bruge ethvert fiskehoved. På ældre bornholmsk er ”fisk” kun lig med torsk. Så brug torsk.
Den originale
Nu er sommer og sol over os. Mange tager til solskinsøen Bornholm og nyder begge dele. Derovre får man den mest fantastiske ret: Saltstegte sild. Det er uden tvivl min favoritsild, af de man kan spise.
Fantastiske pølser
Ristepølse er noget særligt for Bornholm. Den laves af halvt svinekød og resten fordelt ligeligt mellem hjerte, nyre og lunge. Alt hakkes og æltes sammen med små terninger af fersk spæk, lidt hakket løg, salt peber og stødt allehånde. Put de i tarme. De saltes et halvt døgn, ryges i 2 døgn og koges. Så kan de steges eller grilles.
Den Bornholmske Variant
Kan man lave en Bornholmsk version af Fish & Chips? Hvad hvis man bruger nogle af ingredienserne fra den populære egnsret “saltstegte sild”? Eller vil ikke sild fungere i Fish & Chips. Det fungerer!
Historien
Bornholm har nogle af de mest spændende egnsretter i Danmark. En i lidt placeret i Østersøen, lidt isoleret fra Danmark. De er tættere på Sverige, Polen og Tyskland. Alt dette påvirker deres retter.
Rigdommen på fisk præger deres retter. Her kan man få sild, torsk og laks. Det sidste var hverdagsspise i gamle dage. Selv bøndene på øen spiste mere fisk en kød.
Min favorit egnsret er saltstegte sild, men jeg er også fascineret af ristepølser. En anden ret som jeg har fundet er kalvedans. Det findes 2 slags kalvedans i Danmark. Den som de laver på Bornholm er den som min mor lavede hjemme i Norge. Denne dessert af råmælk er fantastisk.
De har også en del sjove navn som I kan se over. Jeg glæder mig til at udforske traditionerne fra Bornholm videre