Hvad slags pølse er det? Vi er på Hallegård Gårdbutik og Pølsemageri – et fantastisk sted. Vi skal have nogle pølser til grilning. De præsenterer os nogle flotte som bl.a. ramsløg, chili og lammepølser. Men de sprang over en mørk brun/rødlig i hjørnet. Tydeligvis ikke noget for turister. ” Åhh – det er en Bornholms specialitet med lunge, hjerte og nyrer. ” Vi nøler ikke – ”den tager vi”
Ristepølse er noget særligt for Bornholm. Den laves af halvt svinekød og resten fordelt ligeligt mellem hjerte, nyre og lunge. Alt hakkes og æltes sammen med små terninger af fersk spæk, lidt hakket løg, salt peber og stødt allehånde. Put de i tarme. De saltes et halvt døgn, ryges i 2 døgn og koges. Så kan de steges eller som vi gjorde grilles. Det er måske tættest på det originale, da de blev ristet over gløder. Vi fik besked om at være forsigtigt med varmen, da de kan blive bitre med for høj varme.
De kan serveres med forskellig lokalt tilbehør. Mange har en tradition hvor man spiser dette julemorgen med en honningsyp eller 2 til. Siden det var sommer, valgte vi nye kartofler, med friskplukkede skovløg og bornholmersennep til. Dette er uden tvivl nogle af de bedste pølser vi nogensinde har grillet!
Må prøves når du er på Bornholm
Sprødt Strimlet oksekød i stout marinade
Restaurant Dinner i Oslo var den restaurant som fik min øjne op over hvor godt kinesisk mad kan være. Deres speciale er Szechuan køkkenet. En af mine favoritter er deres sprøde, strimlede oksekød. Jeg har spist det på mange forretningsrejser i Oslo. Bliver...
Vegetar aubergine skærgårdssild
Svenskerne er glade i sild, næsten gladere for havets sølv end det vi danskere er. En af favoritterne er skærgårdssild. Dette er den vegetariske variation af den, og dine gæster vil undre om det er virkelig sild. Jeg har blevet glad for Aubergine til at lave "sild"...
Stegte marinerede auberginesild
Kan man lave et vegetarisk "silde"bord? Svaret er definitivt, ja! Opskriften på sild af aubergine er ret overbevisende for gæster. Flere gange har min gæster troet det er silden som svømmer i havet. Dette har vært med auberginesild som har ligget i en dressing natten...
Vegetar karry auberginesild
Denne karry "sild" er den samme dressing som bliver brugt for de sild som svømmer i havet. Faktisk har jeg lavet denne med auberginesild og de som spiste troede det var ægte sild! Hemmeligheden er at lave dine auberginesild rigtigt. Jeg bruger mandolin for at få...
Kålrabi ziti med grønkål og svampe
Kålrabi er en af de sundeste grøntsager som findes, og er min favorit. Desværre bruges den til for lidt, næsten bare til mos. Den kan bruges til masse forskelligt. Her bruger vi den som pasta. Det bliver fantastisk godt. Har du ikke en kålrabi for hånden - kan du også...
Vegetar Shepherd´s Pie med ale
Jeg har ikke gået helt vegetar, men har fundet ud at det er helt ok at have en kødfri dag i ny og ned. Med de retterne jeg laver, savner jeg faktisk ikke kød. Når man bruger øl i fonden - så får man en dybere og kraftigere smag. Ølfonden kan laves fra bunden af - men...
Oksehalesuppe med ale
Da jeg var en lille gut op i fjeldabernes land fik jeg en gang i blandt oksehalesupper. Jeg syntes det var noget mærkelig noget. Heldigvis har jeg blevet voksen og har lært hvordan oksehaler giver de bedste simreretter, Det er flere opskrifter her på siden. Sneen...
Massaman karry lammeskanke
En af de mest populære opskrifter her på bloggen er "ølbraiseret lammeskank". Den er min personlige favorit. Men den har fået en konkurrent. Jeg havde købt noget Massaman Karrypasta til en anden ret. Havde lidt til overs, så kom tanken. Har man ikke læst et sted at...
Helbagt skrubbe med skaldyrs ølsovs og rejer
Man hører ikke så meget om skrubbe - men den er mere smagfuld end en rødspætte. At bage den hel gør at du beholder den gode smag. Den reducerede sovs sammen med rejerne gør oplevelsen større. Jeg brugte hvedeøl i sovsen - det passer godt med fisk. Lad den koge godt...
Ølfinker
Jeg indrømmer det gerne, jeg er lidt sen i opfattelsen nogle gange. Det tog mig over 20 år her nede , før jeg fandt ud hvad finker egentlig er. Jeg søgte på en norsk favorit - Lungemos - som kom jeg over finker. Det er søsterretten til den norske. Når jeg så...
Litt morsomt med ristepølse. Her på Hedemarken (Norge) kalles den skranglepølse. Det navnet flest bruker nå er innmatpølse. Ofte serveres den sammen med medisterpølse og i forbindelse med julefeiringen.
Må prøve Skranglepølse en gang. Har smakt mange innmatspølser, men ingen helt som denne. Litt annerledes i farven og smakte også utrolig godt 🙂