Fisk og Bornholm? Det må være, havets sølv, silden, siger du.  Det er rigtigt, men torsken følger som hverdagsspise, og er næsten lige så populær.  Vanligvis skulle man tro at ferskfanget torsk vil være det bedste, men på Bornholm er det mange som foretrækker den letsaltede som har ligget natten over.  Da hedder det pludselig Saltgrøner torsk.  De kan lide den salte smag på Bornholm.  ”Hellere lidt for salt end for fersk” siger de når de taler om torsk, men kan vel også overføres til Saltstegte sild.

I mit barndomshjem var det fisk på menuen hver tirsdag, gerne fersk kogt torsk.  Ofte uden særlig smag.  Da jeg er glad i salt mad, så jeg frem til at prøve denne bornholmervariant.  Da de gerne vi at den skal smage lidt som klipfisk, har de en lidt besværlig og tidkrævende fremgangsmåde. Den skal skrabes, skæres i stykker, gnides med salt og anbringes køligt i 12-18 timer.  Så skal den udvandes en halv times tid før den koges.  De må de kun blive godt?

En god fisk bliver ikke perfekt uden passende tilbehør.  Til saltgrøner torsk er Gudhjemsdyppa som er et fantastisk tilbehør.  En god, smagfuld sovs, tilsat lidt bacon.

Fisken bliver fantastisk god og smagfuld.  Sammen med en lokal pilsner eller IPA bliver det fuldkomment

Saltgrøner torsk fra Bornholm

Dejlig smagfuld torsk
0 fra 0 stemmer
Samlet tid 12 min
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Saltgrøner torsk

  • 1,5 kg torsk få gerne hovedet med til at give kraft til sovsen
  • 1,5 l vand
  • 6 stk Laurbærblade
  • 60 g salt
  • 8 stk Peberkorn

Gudhjemsdyppa

  • 150 g bacon i tern
  • 125 g skalotteløg snittet
  • 50 g Hvedemel
  • 0,6 l kogelage fra torsk
  • 2-3 tsk Sukker
  • 1-2 tsk eddike kan udelades
  • 1 tsk salt
  • 1 knivspids Peber

Sådan gør du
 

Saltgrøner torsk

  • Fisken renses, skrabes, skæres i tykke skiver, gnides med salt og anbringes i køleskabet natten over (12-18 timer)
  • Udvand fiskeskivene i en halv time
  • Læg torskehovedet i bunden af gryden. Læg fiskeskivene over. Læg i laurbærblade og peberkorn. Tilsæt 1,5 l vand eller til det dækker fisken
  • Kog op, og lad torsken simre i 5-10 minutter. Sluk for komfyret og lad den trække til den er mør

Gudhjemsdyppa

  • Steg bacon i en pande. Sæt til side
  • I fedtet fra bacon steges de snittede skallotteløg. Sæt også til side
  • I en gryde, bag en sovs op. Brug fedtet fra bacon, smør, kogelagen fra fisken og brug mel til at jævne saucen.
  • Tilsæt sukker, bacon og løg og varm saucen godt igennem. Smag til med peber og salt. Nogle bruger også eddike (det gjorde vi)
  • Den dejlig torsk serveres med kartofler, sovs og et lille drys af persille

Noter

Efter inspiration fra bogen "Danske egnsretter" af Erik Koed Westergaard
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var