Porchetta er en italiensk steg, der typisk laves af et svineslag. Det bliver krydret i en blanding af rosmarin, hvidløg, fennikel og sort peber, og derefter rulles op og stegt, indtil det er sprødt og saftigt.
Historien om Porchetta stammer tilbage til det antikke Rom, hvor mange af de samme ingredienser blev brugt til at krydre svinekød. Porchetta blev typisk lavet til specielle lejligheder som bryllupper og festivaler, og det var en central del af den italienske kultur.
I dag kan du finde Porchetta i mange italienske restauranter og på madmarkeder, og det er også blevet populært i andre dele af verden, især i USA og Europa. Porchetta er blevet en yndlingsret for mange, takket være dets smagfulde blanding af krydderier, den saftige tekstur og den sprøde svær.
Hvordan kan du inkorpere øllet i en Porchetta?
Jeg bruger en maltrig ale, ikke stout. Gerne en brown ale. Har du god tid – kan du drukne svineslaget i øl nogle timer, sammen med lidt salt.
Denne gang har jeg penslet sværen med brown ale hver halve time. Det giver lidt smag og går ikke udover sprødheden på sværen , tvært imod. En 3. måde er at lave en ølsovs. Det drypper saft og væske fra stegen. Når stegen har stegt en halv time, hælder du lidt øl udover de grøntsager du har i bakken under. Det bliver en fantatisk sovs, dette har jeg gjort til min lammeporchetta.
Prøv dig frem og smageligt måltid!
Til retten drikker jeg en en bock. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Nogle bock du kan prøve.
Doppel Bock fra Krenkerup Bryggeri
Maj Bock fra Jacobsen
HP Bock andre fra Bryggeriet Refsvindinge
Porchetta
Equipment
- Napoleon rotisseri
Ingredienser
- 2,5 kg svineslag et helt stykke
- 3 fed hvidløg
- 2 spsk groft salt
- 0,5 tsk fennikelfrø
- estragon frisk, hakket
- persille frisk, hakket
- oregano frisk, hakket
- rosmarin frisk, hakket
Sådan gør du
- Rens dit slag for ben og rids det, hvis dette ikke allerede er gjort
- Kom groft salt og fennikel i en morter og knus det sammen. Hæld det jævnt udover slaget. Kom også friskværnet peber på
- Rens og hak dine urter fint, og læg det oven på slaget. Tilpas mængden efter størrelse på slaget.
- Hak din hvidløg fint og fordel de over urterne
- Rul slaget stramt sammen. Bind stramt med køkkensnor om hele slaget
- Gnid rigelige mængder salt ned i sværen
- Jeg er så heldig at jeg har bagbrænder, så jeg tænder denne på det laveste, så grillen har ca 160-170 grader.
- Monter din porchetta på rotisseri om du har en sådan en, eller steg å indirekte varme, hvor du vender et par gange i timen.
- Under stegen sætter du en bakke, så ikke fedtet ryger med i grillen. Hæld gerne en maltrig ale i bakken, som vil være en god basis for en sovs
- Du kan godt pensle stegen et par gange i timen med brown ale, eller anden mørk ale.
- Stegen skal have en interntemperatur på 65-70 grader. Det tager 2,5-3 timer
- Hvis sværene ikke er sprøde - skru op for varmen til sidst. Men pas på, da det går rigtig stærkt
- Lad stegen hvile 15-20 minutter
- Server med kartofler, sovs og tilbehør - eller som en sandwich.
Seneste kommentarer