Kålrabi er nordens appelsin og smager fantastisk.  Jeg havde lidt liggende og det var koldt udenfor – så hvorfor ikke en varmende suppe?  Sammen med gulerødder og det nordafrikanske krydderblandinge “ras el hanout” blev det en rigtig dejlig og nem suppe.

Det bedste er at bruge en grøntsags ølfond som er lavet fra bunden af, men har du ikke det – så brug buillion.  Jeg bruger 50/50 ,med vand og øl og dobbel dose buillion. I denne brugte jeg den sponserede smagfulde Rough Snuff II fra Midtfyns Bryghus. Du kan også bruge andre belgiske ale.

Jeg havde aldrig prøvet denne krydderblanding før, men det gav en god smag, og skal prøves i andre retter!  100%

Hvad gør du med rødderne på porrer – skærer de ud og kaster de?  Det gjorde jeg også.  Nu vasker jeg, vakuumerer og sparer de.  De kan steges  i olie – med eller uden tempura.  Det er flot og godt som topping på supper eller i salater.

Til suppen drak jeg en brun beligisk ale.  Se hvordan mad og øl passer sammen her.

Her er nogle eksempler over gode øl til maden.
Rough Snuff II fra Midtfyns Bryghus
Det lille bryggeri Abbey Ale
Blå Chimpanse fra Bryggeriet Skands

Ristet kålrabi- og gulerodssuppe

En dejlig, smagfuld kålrabi og gulerodssuppe
De ristede rodfrugter samt de nordafrikanske krydderier giver en fantastisk suppe med lidt bid i.
At bruge en grøntsagsfond med øl, giver også en dybde og smag
5 fra 7 stemmer
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 40 minutter
50 minutter
Ret Hovedret, Suppe
Køkken vegetar
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 500 g kålrabi
  • 2 stk pastinakker
  • 2 stk gulerødder
  • 1 stk løg
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 tsl ras el hanout se noter
  • 1 tsk oreganopulver
  • 6 dl grøntsags ølfond
  • salt og peber
  • friske urter
  • olie

Sådan gør du
 

  • Varm ovnen til 200 grader
  • Skræl og skær grøntsager/rodfrugter i små tern på ca 1,5 cm.
  • Læg ternerne i en bradepande/ildfast fad med godt med salt, olivenolie, ras el hanout og oregano. Rør godt, så ternene er godt dækket af olie og krydderier. Lad de stege i 20 minutter
  • Fjern de fra ovnen, rist og rør godt. Sæt tilbage i ovnen i 15-35 minutter. De skal blive møre og lidt brune i siderne. Kålrabi bruger lidt længere tid en gulerødder til at blive møre
  • Hæld grøntsagsternene over i en gryde. Du kan eventuelt gemme nogle få som pynt til senere.
  • Hæld fonden ned i det fadet du stegte rodfrugterne i. Med en træske skraber du på bunden af fadet, så du får med dig alt som er steget sig fast i bunden. Det er det bedste! Hæld så fonden over rodfrugterne
  • Jeg havde gemt nogle vaskede rødder af porre, og stegte disse i olie for at få en sprød, god topping til suppen.
  • Blend suppen med pulsfunktionen. Jeg kan bruge min stavblender i gryden, men du kan også gøre det i en blender. Tilpas krydderierne. Vil du he en mere cremet suppe kan du tage 2-3 spiseskeer med smør. Lidt citronsaft gør det også bedre
  • Pynt med de ristede porrerødder (om du havde de for hånden) ferske urter, de tern du evt havde gemt og lidt kremfløde

Noter

Brug de rodfrugter du har får hånden  
Keyword Mad og Øl, Madretter med øl
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var