For et par år siden, kom jeg over nogle laksesnacks hos en fiskehandler i Sverige. Det var nogle laksebidder i mundrette stykker, som smagte himmelsk. Fiskehandleren ville ikke røbe hemmeligheden bag, men snakket noget om røgning og glasering.
Det måtte vi prøve at finde ud af. Desværre kan jeg ikke have en træpillegrill i etageejendommen i København, men da er det godt at sønnike har en ødegård i Sverige, og jeg kunne sætte min Traeger Timberline 650 deroppe. Et fantastisk grillsted! Laksesnacks blev en af de første opskrifter jeg bare måtte prøve på Traegeren.
Laksen bliver lagt i en øl og ahornsiruplage natten over. Dette giver laksen smag. Vi lader stå inde i grillen på 90 grader, mens vi laver honning og sriracha saucen. Den sidste time får laksebidderne sauce hvert kvarter.
Når de er færdige får de lidt sesamfrø og forårsløg. De smager fantastisk! Prøv det selv!
Til retten drak jeg en brun beligisk ale. Se hvordan mad og øl passer sammen her.
Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus
Røgede laksesnacks med honning og srirachasauce
Equipment
- Saucegryde med silikonepensel
Ingredienser
Laks
- 400 g laksefilet
- 150 g brunt farin
- 35 g salt
- 2 spsk ahorn sirup
- 2 spsk stout
Glaze
- 2 spsk smør
- 1 spsk olie
- 3 fed hvidløg
- 85 g honning
- 2 spsk stout
- 2 spsk sojasauce
- 1 spsk Sriracha sauce
- 1 spsk citronsaft
Garniture
- sesamfrø
- Forårsløg
Sådan gør du
- Fjern skindet og skær din laks i bidder
- I en skål blander du det brune farin, sukker og salt. I en frysepose eller skål
- Læg laksen i en frysepose eller anden skål og hæld mixen over. Mix godt sammen med honning og øl. Luk frysepose eller læg låg på skålen. Lad den stå i mindst 8 timer, gerne op til 24 timer i køleskab. Vend hver 4-6 time
- Tag ud laksen fra køleskab og skyl den. Sæt laksestykkerne på et bagepapir i køleskabet i 1-2 timer til ydersiden har fået en klæbrig konsistens
- Forvarm din rygeovn til 85-90 grader C
- Tag din laks ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i 15 minutter. Læg laksen i rygeren og steg i ca. 3-4 timer, indtil de er blevet brune og karamelliserede over det hele. Sørg for at holde temperaturen inden for 185-200F, da det hvide protein inde i laksen vil lække ud, hvis det er varmere.
- Tilsæt smør og olie i gryde på medium/høj varme. Når smørret er smeltet, tilsæt hvidløg, øl, sojasauce, sriracha, honning og citronsaft og kog i 30 sekunder og lad den simre i 5 minuter.
- Cirka 1 time før laksen er færdig starter du med at glasere laksen hvert kvarter. Brug en (silikon)børste til at smøre saucen på.
- Når laksen afkøles, pyntes den med snittede forårsløg og sesamfrø. Server og nyd!
Seneste kommentarer