Smash Græsk Bøf – En Klassiker med et Twist

Da jeg først kom til Danmark, blev jeg hurtigt introduceret til klassikeren på grillbaren – den græske hakkebøf. Det var noget, man kunne finde næsten overalt, og selvom den er inspireret af det græske køkken, så har den også fået sin helt egen danske karakter. Det er ikke nødvendigvis en ret, som grækerne ville genkende i alle sine detaljer, men det er netop det, der gør den spændende.

For mig handler denne ret om smag og struktur – den krydrede fars med hint af persille og oregano, som giver den karakteristiske duft og smag. Jeg har valgt at give retten et twist ved at inkorporere en mørk øl i farsen, som tilfører en ekstra dimension til bøfferne. Øllet fremhæver kødet og de krydrede noter, uden at overdøve de klassiske smage. Det er en lille ændring, men én, der gør hele forskellen.

Chiliflagerne, som jeg tilføjer, er måske ikke noget, man traditionelt forbinder med det græske køkken, men for mig giver de lige det ekstra spark. Kombinationen af den sprøde, smash-stegte overflade på bøfferne og den lette styrke fra chilien gør dem uforglemmelige.

Når man serverer en græsk hakkebøf, skal der selvfølgelig også være tzatziki. Den kølige, cremede yoghurt med agurk og hvidløg balancerer perfekt med de krydrede bøffer og de sprøde kartofler. Det er præcis denne kontrast mellem det kraftfulde og det friske, som gør retten så populær – ikke bare på grillbarer, men også ved grillen hjemme i baghaven.

Og så er der tilbehøret. Ovnbagte kartofler med oregano, frisk salat og en skive citron til at presse over retten, lige inden man sætter gaflen i. Det er simpelt, men fuldstændig uundværligt.

Selvom græsk bøf på grillbar er noget, mange danskere kender og elsker, er det sjovt at lege med de traditionelle smage og give dem et lille personligt twist. Prøv selv at sætte tænderne i denne version – måske med en god mørk øl ved siden af!

Velbekomme!

Smash Græsk Bøf med Øl og Tilbehør

Smagfulde krydrerede Græske Bøffer
5 fra 1 stemme
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 55 minutter
Samlet tid 1 time 10 minutter
Ret Hovedret
Køkken Europæisk, Grill
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Til hakkebøfferne:

  • 500 g hakket oksekød eller en blanding af oksekød og lammekød
  • 1 lille løg finthakket
  • 2 fed hvidløg finthakket
  • 1 æg
  • 50 g brødkrummer
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 spsk frisk persille finthakket
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk paprika
  • 1/2 tsk chiliflager (valgfrit om du vil have lidt styrke)
  • 1 spsk dijonsennep
  • 100 ml mørk øl f.eks. en bock eller stout
  • Salt og peber efter smag

Til tzatziki:

  • 250 g græsk yoghurt
  • 1 agurk revet og drænet for væske
  • 2 fed hvidløg finthakket
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk frisk dild finthakket
  • Salt og peber efter smag

Tilbehør:

  • 800 g små kartofler skåret i halve
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk oregano
  • Salt og peber
  • Citronbåde til servering
  • Frisk salat f.eks. romainesalat, tomater, agurker, rødløg

Sådan gør du
 

  • Forvarm grillen til 200°C. Læg en støbejernsplade over en brænder

Forbered kartoflerne:

  • Vend de halve kartofler med olivenolie, oregano, salt og peber.
  • Spred dem ud på en bageplade og bag i ca. 40-55 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.

Lav bøfferne:

  • I en stor skål blandes hakkekød, finthakket løg, hvidløg, æg, brødkrummer, persille, oregano, spidskommen, paprika, chiliflager, sennep, salt og peber.
  • Tilsæt øllet lidt ad gangen og ælt farsen grundigt sammen.
  • Form farsen til 4 store runde kødboller
  • Skru op varmen under stegepladen
  • Læg en kød-kugle på den støbejernsplade og brug en tung spatel (eller bunden af en kasserolle dækket med bagepapir) til at presse kuglen flad. Tryk hårdt, så bøffen bliver tynd og bred.
  • Lad bøffen stege i 2-3 minutter uden at røre den, indtil kanterne bliver sprøde og gyldne.
  • Vend bøffen om og steg i yderligere 2 minutter, indtil den er gennemstegt og sprød på begge sider.

Lav tzatziki:

  • Riv agurken og dræn den for væske ved at presse den i et rent viskestykke eller et kaffefilter.
  • Bland agurken med græsk yoghurt, hvidløg, olivenolie, dild, salt og peber.
  • Stil tzatzikien på køl, indtil den skal serveres.

Servering:

  • Anret de græske hakkebøffer med de ovnbagte kartofler og frisk salat ved siden af.
  • Servér med citronbåde og en skål tzatziki til at dyppe i.

Noter

Opskrift 485
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var