Kan man lave en Bornholmsk version af Fish & Chips? Hvad hvis man bruger nogle af ingredienserne fra den populære egnsret “saltstegte sild”? Eller vil ikke sild fungere i Fish & Chips. Vel det er bare en måde at finde ud.
Ideen ved at lave lokale og/eller globale versioner af Fish & Chips fik jeg da jeg så nogle lave en indisk version og en kok udtalte at det var en af de bedste Fish & Chips han havde smagt. Min bedre halvdel og jeg har derfor gået i tænkeboksen og kommet op med nogle. Derfor kommer det en hel serie med Fish & Chips. Den klassiske engelske version har allerede blevet en hit i familien.
Det er vigtigt at du udøller de salte fileter godt. Til saltstegte sild gør jeg det i 18-24 timer – men her skal du minimum have 24 timer op mod 36-48 timer. Ellers kan de blive lidt salte. På den anden side – Sauce Tatare – tager det salte bid ud af silden. Vi friterer lidt løg til chipsene, og rødbeder putter vi i den dejlige tatarsauce. Brug gerne lidt malteddike til sidst. Det bliver godt!
Til fisken drikker jeg en god IPA. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Bornholmske Fish & Chips
Ingredienser
Fisk
- 500 g saltsild fileteret
- g grov sennep
- 240 g Hvedemel
- 1,5 spsk tørgær
- 0,45 l øl
- 2 spsk olie jordnødolie er bedst er solsikkeolie går godt også
- 1 stk æggehvide
- malteddike
Øl og løgfritter
- 6 stk bagekartofler
- 1 l øl
- 2 stk Løg skåret i skiver
- olie til friture
- 2 spsk salt
Tartare sauce med rødbeder
- 2 dl mayonnaise
- 1 dl creme fraiche 18%
- 1 spsk grov sennep
- 2 stk cornichoner hakket
- 4 skiver rødbeder hakkede
- 1 bundt dild finhakket
- 1 bundt frisk estragon finhakket
Sådan gør du
Tilbered fisken
- Skyl og rens silden. Skær af hale og rygfinne hvis den har det
- Læg den i øl, gerne IPA i mindst 24 timer - gerne op mod 48 timer. Hvis du ikke vil have de for salte Skift evt øl eller vand et par gange under tiden.
Chips
- Kartoflerne skrælles. Skær de så til kartofler. Ikke de helt tynde, men heller ikke de helt tykke
- Opløs 2 spsk salt i øllet. Put kartoflerne i og lad de udølles i 1-1,5 time. Øllet skal dække alle kartofler
- Kog derpå kartoflerne i saltet vand til de er næsten møre - 4-8 min alt efter tykkelse på pommes fritesene . Skyl de så i koldt vand så de bliver helt kolde. Læg de så på tørkerul og tør de helt af.
- Skær løg i skiver.
- Steg kartoflerne så i friture, som holder 150 grader, til de begynder at tage lidt farve, ca. 5-8 minutter. Gør det ad flere omgange, da det vigtigt ikke at overlæsse frituren,. Lad de så køle lidt ned når du evt tilbereder fisken. Du kan enten fritere dem sammen med kartofler eller seperat.
- Lad de så køle lidt ned når du friterer løg evt tilbereder fisken
Sauce Tatare
- Rør sennep, kapers, mayonnaise og cremefraiche sammen i en skål. Hak cornichoner og rødbeder fint. Hak dild og estragon fint, og rør cornichoner og krydderurter i saucen. Sæt den på køl, til den skal serveres
Fisk
- VALGFRIT: I et fad fordeler du fiskestykkerne. Hæld citronsaft og snaps over. Brug rigelig med snaps! Lad det marinere i 15-30 minutter. Saltet og snapsen gør at fisken forbliver fast, og gør underværker for smagen.
- Bland mel, gær, øl og olie og mix godt i en skål
- Dæk skålen med en fugtig klud og lad den stå i 5 minutter
- Ret før du skal bruge dejen blander du ind ægget. Det skal være som en tyk pandekagerøre
- Smør fileten ind med sennep
- Vend først fisken i mel - dette gør at dejen fester sig på fisken. Dyp den så i dejen til den før et tyndt lag. Sænk så forsigt fisken i frituren. La den også omsluttes af olie før du slipper. Går den ned på bunden af kurven for tidlig vil den fæste sig der.
- Fisken steges på 7-10 minutter - alt efter størrelse. Til den er godt sprød på udsiden
- Lige inden de skal spises, kommes ølfritterne i rygende varm friture (190 grader) til de er gyldne og sprøde. Pas på at ikke overfylde frituren. Læg de på tørkerul så de de suger op den overskydende olie.
- Server så din fisk med chips, rødbede sauce tatare og malteddike. Det er fantastisk!
Seneste kommentarer