Solæg er det mest undervurderede ret i Danmark. Det er sønderjyllands gave til ølfolket. Det er den bedste ølsnack du kan få.

Det er mange som får lidt bange anelser når de får se retten.  Specielt den grønne æggeblomme virker ikke helt appetitligt på alle og enhver.  Men som med alt andet her i livet – udseendet betyder ikke alt.  Det er smagen som tæller, og den er uovertruffen.  

Jeg har eksperimenteret lidt med at bruge øllage i stedet for vandlage for mine æg.  De første æg jeg lavede, brugte jeg 50% øl og 50% vand, men for de sidste har jeg brugt 100% øl.  De bliver bedst.  Sidste gang brugte jeg Sunshine (den ligger lidt til højrebenet) fra Midtfyns Bryghus, samt en Chili Klaus Ghost fra det samme bryggeri.  Dette for at prøve at give æggene en lit spicy kant.  Du kan prøve med lidt forskellige øl.  Bruger du Stout kan du få en flot marmorering.

For at få flotte marmoreringer banker du de kogte æg let så de krakelerer før du lægger de i øllagen.  Til mine Sunshine æg kogte jeg lagen med løgskaller og til Ghost kogte jeg med rødkål.  De første blev gule i marmoreringen mens de andre blev blålilla.  De ser fantastiske ud.

Tilbehøret er vigtigt til solæg.  Vi bruger det klassiske med sennep, eddike, tabasco og soya.  Men du kan gerne eksperimentere lidt.

Når du spiser din snack, passer det fantastisk til øl (og snaps).  På de bedste ølbarer jeg været på i London står det store glas med syltede æg som snacks.  Syltede æg er den engelske pendant til solæg, forskellen er at de bruger eddike i stedet for saltlage for æggene.  De syltede æg er meget gode og populære.  Hvorfor er ikke solæg en snack på de danske ølbarer?  Hvis jeg havde en ølbar – vil jeg have flere variationer på menuen.

Denne opskrift er den generelle vil du se de forskellige variationer Se opskriften på

Sunshine øl solæg her
Chili Klaus Ghost øl solæg her.

En god pilsner passer godt til solæg, eller øllen du har lavet de på.  Se hvordan øl og mad passer sammen her.

Til oplysning har jeg fået øllerne sponseret fra Midtfyns Bryghus til at eksperimentere med.

Øl Solæg fra Sønderjylland

Verdens bedste ølsnack
4.58 fra 7 stemmer
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 27 minutter
Ret Frokostret, Tilbehør
Køkken Dansk, Påske
Antal 6 personer

Ingredienser
  

  • 6 stk Æg
  • 1 l øl brug den du bedst kan lide (se over)
  • 125 g salt
  • 1/3 stk rødkål (valgfrit)
  • 2-3 stk løg

tilbehør

  • sennep
  • eddike
  • mayo
  • tabasco

Sådan gør du
 

  • Samle ingredienser
  • Forbered de grøntsager du skal bruge til at give den farve du vil til ægget. Skræl fra 2 -3 løg giver en god gul farve, og 1/3 rødkål giver en blålilla farve. Jeg vil fortsætte at prøve nye farver
  • Så laver du øllagen. Hæld den øl du foretrækker i gryden, tilsæt salt og den grøntsag du bruger. Giv det et kort opkog.
  • Kog op vand og læg æggene i. De skal koge i 20 minutter. Jeg tager tiden fra den tid de begynder at koge igen andre fra de lægger de i.
  • Tag øllagen af varmen, og lad den køle ned. Når den er kold, sigtes den for din grøntsager og hæld den på et glas du kan gøre helt tæt.
  • Hæld det kogende vand fra æggene, og skyl de i koldt vand. Bank de først let i bunden og toppen, så rul dem let til overfladen krakelerer. Lad æggene ligge i øllagen 2-3 døgn. (Har en gang prøvet at teste efter et døgn da jeg bare ville have en snack - de smagte godt da også - men bedre efter flere dage. I lagen kan de holde sig i 2-3 uger.
  • Pil æggene, og skyld dem i kold vand. Del æggene i 2 med en skarp kniv. Brug en teske eller gaffel og pil forsigtig blommen ud. Der den var tager du sennep, tabasco, soya eller eddike - eller andet tilbehør. Læg blommen tilbage omvendt - altså med buen op. Server med en øl og snaps som snack! Fantastisk!
Keyword Egnsretter, Fjerkræ, Madretter med øl, Påskefrokost, Sønderjylland
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var