Mange kokke vil derimod sige at øl passer bedre til mad end vin. Takket være en bredere vifte af smagsoplevelser. Den går fra sød og frugtagtig til kornet og tør, sur, krydret eller røget. Dette komplimenterer hvad der er på tallerkenen, og ikke bare skærer igennem det, som vinens syreindhold ofte gør. “Man kan tænke på øl mere som en sauce eller en garniture,” siger Rich Higgins, en San Francisco ølkonsulent og master cicerone (øl verdens svar på sommelier). “Vin er som at klemme en citron på din mad: Det bringer frem variationer, men øl tilføjer smag. ”
Inden vinens verden har man lavet regler som ”bøf og rødvin”, dette er ikke lige enkelt i øl verdenen på grund af øllets kompleksitet. Lad os lægge nogle grundelæggende regler:
Artiklen fortsætter under infographic:
Match styrke med styrke
Det er ingen stor overraskelse at let mad passer med lyse, lette øl og at mad med meget smag skal have kraftigere øl. Men det er summen af smagsoplevelser som giver svaret.
I øl er det 5 faktorer som bestemmer:
Sødme og aroma fra malt
Bitterhed og aroma fra humle
Frugtighed og aroma fra gær
Kulsyre
Alkohol.
I mad er det 3 faktorer som er med at bestemme:
hvor mættende er maden er,
hvilke tilberedningsmetoder du benytter (stegning, grilning og friturestegt)
og ikke mindst krydderiet som spiller en rolle.
Eksempel på stigende intensitet og kraft i maden:
Sushi, frisk mozzarella -> hvide fisk, grillede grøntsager –> stegt kylling, pizza –> svinekoteletter, laks –> hamburger, grillet kylling –> fajitas, chololate chip cookies –> Revelsben, cheesecake- grillet lam, chokolade mousse
Find harmonier
Om kombinationerne deler nogle af de samme smag og aromaelementer virker de godt.
Den nøddeagtige smage fra Brown Ale går godt med håndlavet Cheddar ost; den ristede smag i Stout går godt med mørk chokolade, og de karamelagtige smage fra lager går godt med flæskesteg. Tilberedningsmetoden af maden gir uanede mulighedet for parre øl og mad. Krydderier, krydderurter og glasurer/glaseringer kan bruges til at fremhæve øllets karakter.
Nogle retningslinjer
Øllet bør have mindst lige meget sødme som maden – Det får frem mere smag
Læskende øl til salt mad – Dette balancerer smagerne.
Bittert eller stærkt øl til fed mad. Dette får også mer smag frem.
Se på kontrastraster
Øl med meget humle – som en IPA (India Pale Ale) vil forstærke smagen i krydret mad. Hjemme hos kan det næsten ikke være stærkt nok, og da passer det godt. Om du tager en humlet øl, med mere malt i, vil det balancere bedre.
Klassiske retter
Se på retterne i de øldrikkende land. De klassiske sammenstillinger man ser i disse land er et godt udgangspunkt for at udforske videre. Tyskland, Belgien og Storbritannien er et godt sted at starte
Træn, træn, træn
Ikke alt du prøver at matche vil blive som du troede, men øvelse gør mester. Det uventede resultat kan give nye muligheder til at finde den perfekte resultat.
Se på sæsonen
Lav de lette retter med de lyse øl om sommeren, og de lidt mere mættende retter med de mørke øl om vinteren. Det passer godt sammen og ofte passer det godt til humøret også.
Retningslinier:
Tørt og frisk øl før frugtigt eller sødlig øl
Let og friskt øl før kraftig øl
Svagt øl før stærkt øl
Smagsrigt øl til kraftig mad
Brug vores infographic som en vejledning og test dig frem. Lykke til med øl og mad
Kilder:
Å kombinere øl og mad af Sigrid Strætkvern
Tasting Beer af Randy Mosher
http://www.wsj.com/articles/the-connoisseurs-way-to-pair-food-with-beer-1432923330
http://www.craftbeer.com/food/pairing/tips-for-pairing
Seneste kommentarer