.

 

 .

Få farve og glæde til påskefrokosten.

Dejlige, sjove æg til påskefrokosten

Påske er en religiøs højtid, men nogle af dens skikke, såsom påskeæg, er sandsynligvis forbundet med hedenske traditioner. Ægget, et gammelt symbol på nyt liv, er blevet forbundet med hedenske festivaler, der fejrer foråret. Fra et kristent perspektiv siges påskeæg at repræsentere Jesu opståen fra graven og opstandelsen. At dekorere æg til påske er en tradition, der går tilbage til mindst det 13. århundrede, ifølge nogle kilder. En forklaring på denne skik er, at æg tidligere var en forbudt mad i fastetiden, så folk malede og dekorerede dem for at markere afslutningen på perioden med bod og faste, og spiste dem i påsken som en fest.

Det er utrolig mange og farverige måder at lave æg på. Før har jeg mest brugt kogt æg, spejlæg eller bagte æg.  Det er derfor spændende at se hvad man kan lave med æg.  Æg kan være en spændende snack eller forret.  I Sønderjylland laver man solæg, i Tyskland sylter man dem, i England laver man Scotch eggs, på Langeland skidne æg, og djævleæg har blevet udviklet over de sidste 2000 år.

Jeg håber disse opskrifter vil give dig inspiration til at lave spændende æg i påsken!

Fantastiske farver!

Syltede Æg

Vil du have en perfekt ølsnack? Nogle farverige æg til påskebordet? Kanskje nogle sjove æg til din salat? Da er ølsyltede æg det rette for dig. De er noget du burde prøve.

De første jeg lavede var rødbedesyltede æg, som laver en fantastisk farve, jå lavede jeg en sennep ølsyltede æg  tilslut kombinerede jeg det hele i en saltatacos

Den sydjyske klassiker

Øl solæg fra Sønderjylland

Solæg er det mest undervurderede ret i Danmark. Det er sønderjyllands gave til ølfolket. Det er den bedste ølsnack du kan få.

Ikke lad dig narre af den grønne blomme – det smager fantastisk!

Dejlig smovset

Skidne ølæg fra Langeland

Fra Langeland og Strynø kommer denne egnsret som vi har videreudviklet med øl. Vi har nå skidne æg med øl – altså ølæg. På Langeland kaldes de skidtæg.

I udgangspunktet var det en aftensmadret, men er nu mere en frokostret – specielt på påskelørdag. Den er nem og hurtig lave.

De fra antikken

Røgede Djævleæg

Jeg elsker æg, og jeg elsker røged mad.  Derfor ville jeg prøve at lave røgede djævleæg i forbundelse med påsken. Fyldet lavede jeg så klassisk som muligt, men jeg har blevet så glad for min hotsauce så jeg blander den ind.  Det skal jo lidt styrke i djævleæg . Som garniture valgte jeg purløg, hot røget paprika og bacon.

Djævleæg har en lang histore – sandsynligt helt tilbage til det antikke Rom, og hvor de startede med at servere æg med sauce.  Den sprædte sig til Spanien, videre gennem middelalderens Europa, frem til den sennepsbaserede fyldning vi har i dag.

En dejlig lille snack, som start til påskefrokosten.

Scotch eggs på Bornholmsk

Bornholmske Æg

Jeg husker godt den første gang jeg og min hustru smagte Scotch Eggs.  Vi var i London på det fantastiske Broadway Market, og, vi skulle have lidt snacks.   Vi blev anbefalet et af disse æg.  Altså et æg, omsvøbt i en kødfars, som efterfølgende paneres og frituresteges.  Ydersiden er sprød og når du skærer det over, skal blommen være let løbende.  En fantastisk snack som kan spises varm eller kold.  Vi har lavet dem til flere frokoster efter vi kom hjem.

En hobby vi har, er at komme med opskrifter som fusionerer en egnsret fra et land med hjemlige råvarer.Vi har et helt kapitel i kogebogen “Øl i Mad”.   Allerede da vi kom hjem fra London, begyndte vi at fabulere om Bornholmske æg.  Den gang tænkte vi på at bruge farsen fra ristepølser. Udfordringen med ristepølser er at de skal stege på meget lav varme i lang tid – ellers bliver de bitre.  Derfor passer det ikke at lægge dem i varme gryde med friture olie.  Derfor slog vi dem lidt fra os, helt til vi lavede saltstege sild til den kommende kogebog.  Hvad hvis man lavede de saltstegte om til fars?  En ide var født.