Det danske smørrebrød er fantastisk, og unikt i den gastronomiske verden. “Open faced sandwiches” er et begreb internationalt. Havets sølv, silden er en central ingrediens på alle frokostborde.
Jeg fik spørgsmål om jeg kunne udvikle nogle grillede opskrifter påskefrokost, og tænkte først. Man kan vel ikke grille sild? Eller kan man? Det viste sig, at de kan man godt. Sild er en fed fisk, og de egner sig til grillen. Du skal bare ha grillen på høj varme, så stege på direkte varme. Ikke rør de før de skal vendes efter 4-5 minutter, da slipper skindet meget bedre!
Valget blev også at ryge den let. Da jeg har en gasgrill derhjemme, brugte jeg et rygerør med æble røgchips. Dette giver en mild hint af røg. Det er helt anderledes om du varmryger den helt igennem. Det kan ikke sammenlignes.
Du kan spise silden direkte efter grillingen, men jeg synes den bliver meget bedre når den ligger i lage natten over. Jeg bruger en variation af min lage af stout. Den synes jeg giver silden en dejlig afrundet smag,
Jeg har også lavet en egne side om sildebordet, hvor jeg har samlet alle silderetter. Det er nogle spændende retter!
Nyd den grillede sild, og jeg håber i får en dejlig frokost! Husk silden skal svømme i akvavit!
Til retten drikker jeg en pilsner. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Nogle pilsnere du kan prøve.
Høker Bajer fra Hancock
Grønjægers Pilsner fra Bryghuset Møn
Økologisk Pilsner fra Herslev Bryghus
Grillede, letrøgede sild i lage
Ingredienser
Sild
- 8 stk sildefileter
- 4 spsk grov sennep
- 4 spsk honning flydende
- 1 bdt dild hakket
- Æble røgflis
Lage
- 50 cl stout
- 50 cl lagereddike
- 5 stk peberkorn
- 5 stk rosepeber
- 300 g sukker
- 2 stk laurbærblade
- 4 stk stjerneanis
- 1 stk rødløg i skiver
Sådan gør du
- Læg din røgflis i vand i 30 minutter
- Tænd for grillen og læg rygerøret - eller boksen ned på en af brændere, så de starter at ryge.
- Klip finnen af på sildefileterne og skylde. Dup dem tørre med en tørkerul
- Læg dem med skindsiden ned. Smør indsiden med sennep, honning, salt og masser af frisk dild.
- De foldes på tværs eller langs som du ønsker. Du kan bruge en kødnål eller tændstikker for at holde på fyldet.
- Grill de på høj varme i 4-5 minutter på hver side
- Kog op Stout, lagereddike, sukker, peberkorn, rosepeber, stjerneanis og laurbærblade. Skær rødløgene i tynde skiver og lad de koge i 10 minutter
- Når den er 50 grader, hælder du den over sildene og stille på køl. Lad den trække mindst et døgn.
- Server til dine frokostgæster på rugbrød, med rødløg og dild