I dag vil jeg dele en opskrift, der er så hjertevarmende og velsmagende, at den måske får dig til at synge “Oh, Danny Boy” i dit køkken. Vi skal nemlig lave en Guinness Pie! Og inden du spørger: Nej, det er ikke en dessert lavet af øl. Det er faktisk en skøn og solid tærte, der kombinerer mørt kød med en dyb, mørk Guinness-sauce. Så hvis du er klar til en kulinarisk tur til De Smaragdgrønne Øer (Irland, ikke Øen i Eventyrland), så lad os komme i gang!
Først skal vi bruge nogle ingredienser. Du kan finde hele listen i opskriften nedenfor, men lad mig lige fremhæve et par hovedpersoner i denne smagfulde saga: oksekød og selvfølgelig en flaske Guinness. Hvis du ikke er fan af øl, så bare rolig – alkoholen fordamper under tilberedningen, så du får en fyldig, robust smag uden at blive snalret. Og hvis du er fan af øl… så kan du jo altid drikke en ekstra Guinness, mens du laver mad!
Når du har forberedt og tilberedt fyldet, er det tid til at dække det hele med et lag af dej. Du kan bruge butterdej eller tærtedej – det er helt op til dig. Det vigtige er at forsegle dejkanten godt og skære et lille kryds i midten for at give dampen mulighed for at slippe ud. Ellers risikerer du en Guinness-eksplosion i ovnen, og det er ikke lige så sjovt, som det lyder.
Efter at have penslet tærten med æg og bagt den til perfektion, er det tid til at nyde din Guinness Pie sammen med venner, familie eller en flok sultne, irske folkedansere, der tilfældigvis kommer forbi. Server tærten varm, gerne med kartoffelmos, grønne bønner, ærter eller en frisk salat – og måske endda et glas Guinness for ekstra irsk stemning.
Så kære læsere, nu hvor du har fået denne lækre opskrift, er det tid til at kaste dig ud i køkkenet og lave din egen Guinness Pie. Og husk: Hvis nogen spørger dig, om du lige har lavet en tærte med øl, kan du stolt svare: “Åh ja, det har jeg – og det var både sjovt og smagfuldt!”
Skål og velbekomme!
Vi drak en god stout – du kan også tage porter . Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Her er nogle bud på gode stouts/porter
Midtfyns Double X-Porter
Thisted Bryghus – Limfjordsporter
Amager Bryghus – Hr, Fredriksen
Irsk Guinnes Pie
Ingredienser
- 500 g oskekød i tern
- 2 stk gulerødder store og skåret i tern
- 2 stk bladselleri stængler hakket
- 2 fed hvidløg hakket
- 330 ml Guiness eller stout
- 500 ml oksekød- eller grøntsagsbouillon
- 2 spsk tomatpure
- 1 spsk Worcestershire sauce
- 1 tsk tørret timian
- 1 tsk tørret rosmarin
- 1 stk laurbærblad
- salt og pber
- 2 spsk mel
- olie eller smør til stegning
- 1 stk butterdej eller tærtedej (købt eller hjemmelavet)
- 1 stk æg let pisket (til pensling)
Sådan gør du
- Samle alle ingredienser
- Varm olien eller smørret op i en stor gryde eller stegepande over medium varme. Tilsæt oksekød og brun det på alle sider. Fjern kødet fra gryden og sæt det til side.
- Tilsæt hakket løg, gulerødder, bladselleri og hvidløg i gryden og sautér, indtil grøntsagerne er bløde, ca. 5-7 minutter.
- Tilsæt det brunede kød tilbage i gryden sammen med grøntsagerne. Drys melet over og rør godt, så melet bliver fordelt og absorberet.
- Hæld Guinness øl, bouillon, tomatpuré og Worcestershire sauce i gryden. Tilsæt timian, rosmarin, laurbærblad, salt og peber. Rør godt og bring blandingen til en let kogning. Skru ned for varmen og lad det simre i ca. 1-1,5 timer, eller indtil kødet er mørt og saucen er tyknet. Hvis det bliver nødvendigt, kan du tilsætte mere bouillon eller vand undervejs.
- Forvarm ovnen til 180°C
- Når fyldet er færdigkogt, fjern laurbærbladet og hæld blandingen i en stor tærte- eller bageform.
- Rul butterdejen eller tærtedejen ud og dæk fyldet i formen. Sørg for, at dejen dækker formens kanter, og tryk forsigtigt dejen fast langs kanterne for at forsegle den. Skær et lille kryds i midten af dejen for at tillade damp at slippe ud under bagning.
- Pensl dejen med det let piskede æg for at give tærten en gylden overflade. Bag tærten i den forvarmede ovn i ca. 30-40 minutter, eller indtil dejen er gyldenbrun og sprød.
- Fjern tærten fra ovnen og lad den hvile i et par minutter, før du skærer den og serverer den.
- Server din Guinness Pie varm, eventuelt sammen med en portion kartoffelmos, grønne bønner, ærter eller en frisk salat for at fuldendemåltidet.