I forbindelse med sønnikes fødselsdag, ville jeg lave Bistecca alla Fiorentina. På denne måde kunne vi mimre om vores ture til Toscana. Da jeg kom til slagteren havde de ikke rigtig velegnede T-bones jeg kunne bruge. Derfor måtte vi komme op med en plan B. Det lå nogle amerikanske Flap Steaks i disken, og de så gode ud. Kunne det være et alternativ?
Jeg tjekker op på nettet og finder ud at kødet har en god fedmarmorering som gør kødet supermørt. Den skæres af oksens slag på maveregionen, det der sidder lige ved siden af flankesteaken Kødet kan med fordel marineres.
Dette virket som et lovende stykke kød, og man måtte jo prøve. Da det anbefales at det marineres, lavede jeg en ølmarinade. Valget stod mellem at bruge en belgisk ale eller en porter/stout. Valget endte på den belgiske ale, kombineret med worcestershire sauce og lidt krydderier.
At grille den går hurtigt, da det er en relativ tynd udskæring. Man tænder grillen på høj varme, og den skal kun have nogle minutter på hver side. Min var på hele 2 kg, og skulle derfor have 10 minutter på hver side, før jeg fik den op på en interntemperatur på 55-57 grader.
Chimichurri passer godt til kødet, og den er en frisk kontrast. Udover dette lavede jeg glaserede gulerødder og grillet broccoli.
Fødselaren syntes dette var noget af det møreste og bedste kød han havde smagt.
Til retten drak jeg en brun beligisk ale. Se hvordan mad og øl passer sammen her.
Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus
Ølmarineret flap steak med chimichurri
Ingredienser
- 1 stk Flap steak 1,5 kg
Ølmarinade
- 1 spsk tørret oregano
- 2 tsk stødt spidskommen
- salt
- 60 ml olivenolie = 4 spsk
- 6 stk forårsløg i skiver
- 120 ml Worcestershiresauce
- 330 ml belgisk ale
- 200 ml vand
Chimichurri
- 0,33 l pilsner
- 1,5 tsk stødt spidskommen
- 30 g frisk koriander
- 25 g persille
- 3 fed hvidløg finhakket
- 1 tsk chiliflager
- 80 ml olivenolie
- 1 tsk sukker
- 3 spsk malteddike
- 2 stk gulerødder revet
Sådan gør du
Marinering af kød
- Rens din steak for overskydende fedt og sener
- Placer din steak i et Napoleon stegefad eller bradepande. På begge sider strør du oregano, spidskommen og rigelig med groft salt og lidt peber-
- Dryp olivenolie over begge sider af din steak, og gnid olien og krydderier ind i kødet.
- Tilsæt dine forårsløg, øl, vand og Worcestershire sauce. Vend din steak flere ganger, så den er dækket af marinade. Sæt på køl i minimum 3 timer.
Chimichurri
- I en gryde kombinerer du øl og spidskommen. Lad det kog ned til ca 100 ml. Det tager ca 10 minutter. Fjern fra pladen og lad køre ned til stuetemperatur. Hæld den i en skål.
- I skålen til en food processor eller stavmixer, hælder du koriander, persilleblade, hvidløg, røde peberflager og sukker. Puls det sammen så det bliver en grov pasta.
- Bland urteblandingen ind i kålen med ølsaucen. tilsæt olie, eddike, revet gulerod og salt. Rør godt, indtil saucen samles. Lad stå ved stuetemperatur i en time, så smagen kan udvikle sig. Kan opbevares på køl op til en uge.
På grillen
- Tænd grillen på høj varme
- Grill flap steakmed 5-12 minutter på hver side. Det kommer helt and på størrelse og tykkelse. Brug termometer og lad den få 55-57 graders interntemperatur.
- Lad den hvile i 15 minutter
Servering
- Skær din flapsteak in tynde skiver - på tværs af kødfibre
- Server med din chimichurri og favorit tilbehør.
- Jeg serverede med glaserede gulerødder og grillede rosenkål.