Jeg elsker æg, og jeg elsker røged mad. Derfor ville jeg prøve at lave røgede djævleæg i forbundelse med påsken.
Djævleæg har en lang histore – sandsynligt helt tilbage til det antikke Rom:
Det antikke Rom: Begyndelsen på djævleæg har bånd til det gamle Rom, da romerne serverede hovedretter med kogte æg og saucer.
13. århundrede: Mange retter i Spanien begyndte at bruge mosede æggeblommer som fyld i udhulede æg. Krydderier som peber og koriander blev tilsat til blandingen, som skulle fyldes mellem halvdelene af to æg og stikkes sammen på en pind.
Det femtende århundrede: Opskriften på mosede æg spredte sig over middelalderens Europa, og nye toppings såsom ost og rosiner begyndte at blive tilføjet.
Attende århundrede: Udtrykket “deviled” begyndte at blive brugt til at beskrive processen med at lave stærkt krydrede retter, og blev til sidst mest forbundet med den almindelige hårdkogte æggeskål med krydret blommefyld.
Det tyvende århundrede og i dag: Retten med djævleæg er en almindelig opskrift i dag. Den har set ændringer siden den først blev til. For eksempel bruges mayonnaise som bindemiddel.
Det er flere vejer til Rom som man siger. Skal man koge æggene, for så at ryge det, eller skal man bage de hårdkogte på grillen? Jeg gik med den første måde, da det er forskellige meninger om effektiviteten når det gælder rygning under bagningen. Jeg skal nok prøve det ud på et tidspunkt, men jeg gik med det sikre. Jeg brugte i øvrigt hickory chips.
Fyldet lavede jeg så klassisk som muligt, men jeg har blevet så glad for min hotsauce så jeg blander den ind. Det skal jo lidt styrke i djævleæg. .Som garniture valgte jeg purløg, hot røget paprika og bacon.
Det smager godt!
Til retten drikker jeg en pilsner. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Nogle pilsnere du kan prøve.
Høker Bajer fra Hancock
Grønjægers Pilsner fra Bryghuset Møn
Økologisk Pilsner fra Herslev Bryghus
Røgede Djævleæg
Ingredienser
- 6 stk æg
Fyld
- 80 g mayonnaise (5-6 spsk)
- 1 spsk grov sennep
- 1 tsk hot sauce eller tabasco eller sriracha
- 1 tsk worcestersauce
Valgfri toppings
- røget paprika
- purløg
- bacon
Sådan gør du
Æg
- Læg dine rygechips i vand i 30 minutter
- Tænd din grill/smoker/pillegrill til 110 grader, og læg dit røgerør på
- Placer æg i en gryde, fyld godt med vand over. Kog op, Når det koger, skru ned for varmen og lad de simre i 11 minutter.
- Køl ned æg i kold vand og skræl de
- Læg de helt afkølede øg på grillristen. Lad de ryge i 15-20 minutter til de får en farve af bronze. Des længer du ryger, des dybere farve.
Fyld
- Skær æggene i 2, i længderetningen.
- Fjern æggeblommen. og læg de i en en skål din blender
- Tilsæt mayonnaise, sennep, hot sauce og Worcestershire Sauce, og blend det til en tyk pure- Vil du at den skal være mere cremet i konsistensen - brug mere mayo.
- Med en ske fylder du blandingen tilbage der blommen var. Vil du det skal se pænere ud - brug en sprøjtepose
- Pynt æggene med purløg, røget paprika og bacon.
- Velbekomme!
Noter
Opskrift ølmayo. http://xn--logfolk-p1a.dk/porter-og-chili-oelmayonnaise/