Dette er måske Slotskælderen Gitte Kiks signaturret. Slotskælderen
var landsfader Thorvald Staunings favoritsted. Hver dag smurte Staunings kone
en madpakke til ham, og han havde gode intentioner om at spise den. Men da det
nærmet sig frokosttid, lokket den lille kælder på den anden side af kanalen.
Madpakken blev givet til Gitte Kik, som gav den videre til de hjemløse.
Stauning spist så sin kogte syltede sild.
Jeg har været så heldig at få originalopskriften fra Frank Due – indehaver af
Slotskælderen. Jeg har prøvet at berige
den med Øl. Nørrebro Bryghus kom med
Gamle Københavner omtrent samtidig som jeg udviklede retten. Tanken om en Gammel Københavner ledet mig til
Thorvald Stauning. Måske vi kunne
kombinere? Jeg spurgte min ven, brygger
Michael Rahbek, om jeg kunne få nogle flasker til at udvikle retten. Michael
var som altid positiv. Kombinationen
vist sig at være fantastisk. Gammel
Københavner gav lagen en ekstra dybde og fylde
Opskriften kalder for hele sild og
ringrensning af denne. Du gør som dette:
Hovedet og hale skæres af sild.
Herefter stikkes en slank spids kniv (udbener) ind på hver side af rygbenet og
man løsner bug og resten af skelettet. Skelettet trækkes herefter ud der hvor
hovedet har siddet. Jeg gik til fiskehandleren,
han havde ikke hele sild – og han kunne heller ikke hjælpe med ringrensning- ”det
må du finde ud af selv” Derfor har jeg
brugt sildefileter i min opskrift.
Silden blev meget god modtaget til familiefrokosten. En favorit. Til silden nød vi selvfølgelig en Gammel Københavner og en snaps!
Se hvordan øl og mad passer sammen her.
STAUNINGS ølkogte syltede sild
Ingredienser
- 10 stk Sildefileter (se noter over)
- 2 flasker øl Gammel Københavner fra Nørrebro Bryghus
- 0,3 l vand
- 3 dl Lagereddike
- 1/2 kg Sukker
- 2 stk Rødløg skåret i halve
- 2 stk hvidløg brug hele fed
- 2 tsk hel peber
- 2 tsk hel rosenpeber
- 1 lille bundt dild meget groft hakket
- 1/2 stk citron
Sådan gør du
- Samle alle ingredienser
- Rens sildefileterne - dvs klip af finnerne og skyl de. Læg de til side
- Resten kommer i gryde og bringes i kog, ca 8 min,
- Sildene kommes i den kogende gryde, der kommes låg på, og der slukkes for blusset.
- Sild og lage kommes i køleskab efter endt nedkøling.
- Der skal de helst blive i to dage
- Sildene bør lige lunes før servering.
- Serveres med rå hakket løg, kapers, frisk dild, og groft rugbrød, samt noget af den dejlige lage.
- Velbekomme Slotskælderen Frank Due
- Med en Gammel Københavner og Snaps
Seneste kommentarer