En dag i øllets tegn i

PRAG

 

 

 

 

 

 

Er Prag Europas Ølhovedstad? Ja, verdens ølhovedstad? 

Jeg begynder at tro det efter vores rejse rundt i byen.

Nyd en dejlig
dag i Prag:

Hvordan fik vi så troen på at Prag er Europas Ølhovedstad?

Vi startet i klostre for det traditionelle og gamle i Prags ølhistorie.  Så fik vi renset både sjæl og gane for resten af dagen. Derefter besøgte vi et hav af bryggerier, ølhaver og til sidst moderne Craft Beer Barer.

Vi nåede 10 steder, men kunne gjort en ny tur dagen efter, hvor man kunne uden problem finde 10 steder mere.  Det er så mange at tage af!

Reglen for vores dage i Øllets tegn, er at vi kun tager 1 øl på hvert sted, undtaget når vi spiser.  Det kan være svært, da man har klister på stolen, men vi er glade for det til sidst – da vi når flere steder og får flere fantastiske oplevelser.

 

Vore

Udvalgte

 

^
Historie fra 993

Brevnov Klosterbryggeri

^

Hjemmeside – klik her
Adresse: Markétská 1/28, 169 00 Praha 6, Czechia

Vi startet med at tage sporvognen ud i forstaderne. Sporvogn er en fantastisk måde at bevæge sig rundt på, man får set byen fra orkesterplads.  Vi fik en af de gamle vogne, og turen mindte lidt om vor forestilling om hvordan det var i det gamle Østeuropa.

Når vi går af, og skimter klosteret, var denne forestilling glemt. 100%. Med historie tilbage til 993 er det ikke meget som kan gå galt.

Vi går rundt i klosteret og det er smukt, stille og fantastisk 

Vi går ind i barlokalet som er fantastisk hyggeligt og rustikt.  Du føler du er inde i et gammel tjekkisk køkken, Fantastisk hyggleigt. De har 5 øl på fad.

Min kones favorit på dagen.

TUREN VIDERE
Det er lidt langt at gå til næste stop, så vi tager sporvognen tilbage mod centrum. Den sidste etappe vi ikke bruger apostlenes hester mellem stop.

^
Oppe på bjerget

Strahov Klosterbryggeri

 

^

Hjemmeside – klik her
Adresse: Strahovské nádvoří 301, 118 00 Praha 1-Hradčany

Efter en lille tur tilbage med sporvognen, holder vi os oppe på bjerget ikke så langt fra slottet.  Vi kommer til et nyt kloster. Det er godt med en dobbelrensning af sjælen fra morgenstunden.  Strahov klosteret er mest kendt for sit fantastiske bibliotek, et af verdens flotteste.  Det var desværre så lang kø, at vi droppet besøget i denne omgang. Det var jo vigtigere ting på agendaen.

Selv om vi var tidlig ude, var det kø for at komme ind på bryggeriet.  Vi blev anvist en udendørs plads på et bord med 2 kvinder fra Texas, som roste øllerne. Det er en dejlig lille ølhave med hvidkalkede vægge. Man føler historien i de vægge. Vi har en dejlig plads i solen med god atmosfære og effektive tjenere.

Det første som møder en indendørs er et bryganlæg i kobber. Det er jo bare smukt!  Videre er det en bar i lyst træ, kombineret med mere kobber.  Også smukt!  Det er også hjemmehyggeligt i den lille bryggeristue.

På øllisten var det de traditionelle lys og mørke øl, men de havde også Amber Lager, Hefesweizen, Hazy IPA og Pale ale.  Den gode atmosfære og de gode øl, gjorde at klisteret på stolen allerede kom på stop no 2, og ville køen til biblioteket bliver kortere?  Men vi var hårde med os selv og klarte at trække os op af limet. For at gå videre.

TUREN VIDERE
Så kom vi til første vejvalg.  Det var dagens længste “transportetappe” til næste sted.  Skulle vi gå igennem slottet, og videre langs den store park, som fører til ølhaven vi skal i, eller skal vi gå ned trapperne og gøre et pitstop på Prags ældste værtshus?

Nu har vi set slottet før, og helt siden mine dager hvor jeg skrev gulegardiner, har værtshuse tiltrukket mig, så vi vælger den anden mulighed.

^
Den ældste

The Medieval Tavern 

^

Hjemmeside – klik her
Adresse: Thunovská 15 118 00 PRAGUE 1

Prags ældste værtshus har historie tiilbage fra 1375, og giver et godt første indtryk er godt.  Man kan mærke historien i væggene.   Indgangstrindet i sten, har sikkert ligget der i 700 år og man kan godt se at den er godt brugt.  Det er slidt ned en god bue i stenen.

Indenfor er det mørke træpanel og rustikke møbler.  Første indtryk virker ret autentisk, men så kommer lidt følelsen af, “er det disneyfiseret”?  Det er sat op dukker både inde og ude, for at fremme stemningen vil jeg tro, men det ødelægger.  Tjenerne optræder lidt også. De slamrer  øllerne i bordet, og regningen bliver sat i bordet med en kniv…

De har 2 egne øl, lys og mørk, og de smager udmærket.

Havde de stoppet med Disney, så havde det kunne være et fantastisk sted.  Går du forbi, gå ind, men du behøver ikke at gå ud af din vej for at opleve det.

 

TUREN VIDERE
Den længste gå etappe.  Du går først igennem historien i kvarteret rundt Karlsbroen, videre på et lidt kedeligt stykke, så op i parken hvor du går med en dejlig udsigt over byen.

^
Flotteste udsigt

Letka Beer Garden

 

^

Adresse: Letenské sady 341, 170 00 Praha 7-Letná, Czechia

Det er utrolig mange ølhaver i Prag, hvilken skal man vælge?

Når man besøger Letka, så har man udsigt over hele byen.  Som gammel Nordmand elsker jeg udsigt, og har lært at dansker sætter pris på den udsigt man kan få også.

Den er kæmpestor, og de store træer og udsigten er en garanti for at man ikke bliver skuffet. Bænkene og bordene er store, og man hygger sig.

Det eneste negative er plastglassene.

 

TUREN VIDERE
Ikke så lang, du kan se ned på næste destination nede ved elven.  Du går bare stien ned, går videre over broen, så er du der!

Galleri

Flere stemnings-billeder 

Flere

Bryggerier

^
Den ved floden

Lod Pivovar

^

Hjemmeside – klik her
Adresse: Štefánikův most Dvořákovo nábřeží Kotviště číslo 19, 110 00 Praha 1

Nede på floden ligger den næste bryggeri.  Det er utolig hvad man har fået plads til her.

De har gjort om en gammel elvebåd til en fantastisk restaurant med bryggeri – med maaaaange kedler.

Man kommer over landgangen. åbner døren, og det som venter dig er duften af bryggeren som brygger øl , og smiler varmt til dig.  God start!  Vi finder et bord ved finduet ud mod floden, og får en menu.

Vi bliver pludselig lidt snack sultne, og bestiller en pølse. Vi troede vi fik en  ristet pølse, med list sauce.  Men det tog længere tid en vi troede og når vi fik den kunne vi forstå hvorfor.  Det var en braiseret pølse i mørkt øl, med en fantastisk gulash sauce.

Stemningen er dejlig afslappet, og de har 4 dejlige øl på fad.

TUREN VIDERE
Så skal du en god tur på ca 1,6 km igennem den idylliske gamle by.  Der er mange fristelser på vejen, med lad vær og følg planen!

^
Den autentiske med mad

U Medvidku

^

Hjemmeside – klik her
Adresse: Na Perštýně 5, 110 00 Staré Město

Vi havde set lidt madporno med min gamle helt Tony Bourdain.  Han havde været her, og da må det vel være godt? Vi har gået mange skridt i varmen og er ved at blive godt sultne.

Jeg fik en god grillet svinefilet med en sauce af mørkt øl, men konen fik en kylling.  Det smagte udmærket, og vi drak øl fra deres mikrobryggeri.  De havde kun lys og mørk i restauranten.

Til desserten ville jeg prøve deres X-33, som de skriver er verdens stærkeste øl (det er det vel nogle i Skotland som vil argumentere mod), men de var udsolgt.  Noget som var lidt mærkeligt da nabobordet sat og drak den.

Men dejlig middelaldermad!

TUREN VIDERE
Kun 4-5 minutter gennem den gamle by, så er du i haven 🙂

^
Flot baghave

Pivovar Narodni

^

Hjemmeside – klik her
Adresse: Národní 8, 110 00 Nové Město

Facaden ligner et kontorbygning fra sekelskiftet for 100 år siden, men bag facaden ligger det en flot brewpub, og ikke mindst en dejlig gårdhave.

På vej ud til haven, passerer vi et flot og rustikt restaurationslokale og brygkedlerne.  Super hyggeligt.

Ude i haven, som måake kan minde lidt om Brewpubs have i København, bestiller vi deres øl, som smager udmærket.

TUREN VIDERE
Igennem små gader og smug ca 800 meters gange, så kommer du til den næste oase

Galleri

Dejlige,
Dejlige

Prag

 

Flere

Ølsteder

^
Fantastisk Ølbar

U Kunstatu

^

Hjemmeside – klik her
Adresse: Řetězová 222 3, 110 00 Staré Město

Lidt bortgemt i den gamle by, ligger denne kunstneriske øloase.  Når man finder frem gennem smug og små gader, kommer man ind en ølhimmel.  De har over 100 øl fra både tjekkiske og udenlanske øl på menuen.

Vi sidder ude i den lille, hyggelige ølhave, og her er det virkeligt klister på stolen.  Indenfor er det også  en god stemning hyggeligt, og den hyggelige betjening guider dig gennem menuen af de fantastiske øl.

TUREN VIDERE
4 minutter ned til floden, og du er der!

^
Den med de mange haner

Prague Beer Museum

^

Hjemmeside – klik her
Adresse: Smetanovo nábř. 205, 110 00 Staré Město

Vi havde hørt fra nogle venner at dette var et “must” i Prag.  Et ølmuseum, må vel være godt?

Nu vel, det er ikke meget museum over Prague Beer Museum, de er nok mere eb kæde af ølbarer som ligger flere steder i Prag.  

De har god udvalg af øl, det er hyggelig, og ikke mindst der vi sat i aftensolen, med udsigt over floden.

TUREN VIDERE
Ned til floden, ned til broen, over broen og du er der!

^
Gode Øl

Prague Craft Beer Spot

^

Hjemmeside – klik her
Adresse: Plaská 623/5, 150 00 Malá Strana

Etter 11timer og mange, mange tusinde skrit ankommer vi til sidste stop på vores rute.  Mørket har sænket sig over Prag, og vi er meget fornøjede over den lange dag med mange dejlige øl.

En dejlig traditionell ølbar, med mange gode øl, og en dejlig baghave.  Bartenderen er rigtig blid og hjælpsom, og har bryder vi paradgimet med kun 1 øl på hvert sted.  Har tillader vi os et par stk, før vi går hjem.

Etter 10 timer og mange, mange tusinde skrit ankommer vi

TUREN VIDERE
Hjem til hotellet og en god seng!

Galleri

Fantastiske,
Fantastiske,

Prag

 

Flere ølhaver

Vi har desværre ikke nået alle – her er flere som skal være gode.

Dva Kahouti – Two Roosters

Jeg smagte deres øl første gang da de besøgte Øllets Dag i København, og glædet mig til at se bryggeriet.  Det ligger lidt udenfor sentrum, men vi havde en god tur ud dit med nogle pitstops.  

Bygningen på udsiden er lidt slidt, om man kan sige det sådan, men man kommer ind til en dejlig stor gårdhave.  Indenfor i bryggeriet og taproom er det meget råt og rustikt, men med sin dejlige charme.

De har nogle rigtigt dejlige øl, og betjeningen gør alt for at du skal have et dejligt ophold.

Kasarna Karlin

For et fantastisk sted! De har gjort en gammel slidt kaserne om til et kulturcentrum. Og hvilket centrum!

Fantastiske facader hvor man bare kan se historien.

En dejlig ølhave, og vi fandt en lille bar med gode øl, et sted værd at besøge.

Et kulturcenter i Prag

Gulden Draak Bierhuis

Nu er tjekkiet kendt som selv øllandet, og de laver gode øl.  Bliver det ikke lidt som at bringe sand til Sahara at lave et belgisk ølhus i Prag?

Absolut ikke.  Belgiske øl er gode, og de har et fantastisk udvalg af belgiske øl, du ikke får så mange andre steder.

Absolut værd et besøg!