Kartofler  er godt – fantastisk godt.  For min far, var det aldrig et rigtigt aftenmåltid, hvis der ikke var kartofler.  Jeg har arvet hans elsk for kartofler – selv om jeg godt kan lide pasta og ris.  

Kartoflen er og bliver favoritten.  Jeg kan måske bedst lige den stegt eller friteret, men det er jo fantastisk på hvor mange måder man kan bruge den.  En metode jeg aldrig havde prøvet før, var at lave fondant kartofler.  Det var sådan ca 55 år for sent.  “De er de bedste kartofler jeg har smagt!” sagde min hustru – og hun er en smart og klog kvinde!

Det vigtigste her er fonden.  Jeg gik 100% ind på ølfond.  I denne brugte jeg en sponseret Moonshine fra Midtfyns Bryghus.   Den dejlige gyldne ale.  Jeg brugte 200 ml af den, samt et helt beger/terning af knorr grøntsagsfond.  Det blev godt.

Du kan bruge fondantkartofler som tilbehør, der du bruger stegte/bagte/kogte kartofler.  Vi brugte den til en Cote du Bouef.  Det neste er til lam.

Fonden som er igen efter kartoflerne smager fantastisk.  Vi havde bernaise til bøffen, men tog nogle skiver med fonden – fantastisk!  Når jeg laver lam, skal jeg prøve at blande denne, sammen med lammekraften til en sovs.  

Prøv det!  Det er ikke for sent!

Til retten drak jeg en brun beligisk ale.  Se hvordan mad og øl passer sammen her.

Her er nogle eksempler over gode øl til maden.
Rough Snuff II fra Midtfyns Bryghus
Det lille bryggeri Abbey Ale
Blå Chimpanse fra Bryggeriet Skands

Ølfondant Kartofler

Min hustru: "Det er de bedste kartofler jeg har smagt!" Det perfekte tilbehør
5 fra 12 stemmer
Forb. tid 8 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 53 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk, vegetar
Antal 6 personer

Ingredienser
  

 • 6 stk kartofler
 • 1 spsk olivenolie
 • 2 stilke timian
 • 2 stilke rosmarin
 • 200 g smør
 • 300 ml ølfond

Sådan gør du
 

 • Skær toppen og bunden af kartoflerne så de kan stå fladt begge sider. Skræl de også
 • Har du ikke færdig fond, kan du f.eks bruge en 1 terning vegetar fond sammen med 300 ml maltrig ale. Enkelt og godt!
 • Varm olien på panden til medium- low. Når den er varm, læg kartoflerne på den flade side og steg i 5-7 minutter tl den får en gylden brunfarve. Vend de og steg de på den andre siden. Tilsæt smør og lad det smelte
 • Læg hvidløg og urter rundt kartoflerne og salt de. Hæld ølfonden rundt kartoflerne forsigtigt. Det varme smør kan sprude. Dæk og lad de simre i 25-35 minutter til de er møre.
 • Server!
Keyword Madretter med øl, Vegetar
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var