Har du lyst til at pifte op dine saucer, vinaigrettes, coleslaw eller andet godt? Mange af de retter jeg bliver inspireret af bruger ofte hot sauce som en ingrediens. De har blevet nemmere at få fat i, men hvorfor ikke lave de selv? Det er superenkelt og ikke mindst sundt om du fermenterer saucen selv.
Fermenteret eller gæret undrer du? Når du lader den gære bliver den holdbar og ikke mindst sundt. Når du gærer saucen, dannes der sunde mælkesyrebakterier. De har en probiotisk effekt. Det vil sige, at de mindsker risikoen for dårlig mave og gør det lettere for din krop at nedbryde mælkesukker.
Gærer du saucen selv kan du også styre både mag og styrke. Du kan vælge hvilke chilier du vil bruge. Jeg brugte de vanlige røde du kan finde i butikken. Du kan tilsætte eddike, sukker/honning for sødme, og krydderier for at tviste smagen. Jeg brugte øl i lagen for at få en lidt mere dybde på den. Den jeg valgte er en ale, da denne er maltrig og giver også lidt sødme. En Sunshine fra Midtfyns Bryghus ble valgt
Du skal være nøje med saltmængde. Vej den, i stedet for at bruge antal skeer. Det er stor forskel på hvor meget salt det går i en skefuld bordsalt, sammenlignet med havsalt. Vejer du det, så passer det fint! For lidt med salt, kan føre til at usunde bakterier tager over. For meget salt kan dræbe alle bakterier, og da gærer det ikke.
Jeg valgte de røde chilier du får i butikken, med lidt gulerødder, hvidløg og skalotteløg. Den grønne toppen fjernet jeg, men jeg lod frøene sidde. De lange delte jeg i 4, først i længderetningen og så tværs over. De andre grøntsager i tynde skiver.
Det er vigtigt at alt er presset ned i lagen. Det findes gæringsvægter, men jeg lavede en af en frysepose med vand i, som jeg lagde over det hele. De lå et glas med låg på. Dette skruede jeg bare løst på. Det udvikles gasser, så disse skal ud, mens ingen insekter eller andre uting skal in. Efter 5-7 dage starter gæringen. Lagen bliver lidt ugennemsigtig, og hvis du banker let på glasset, kommer det bobler.
Når du mixet saucen færdig, og du har den på flasker vil den fortsætte at gære. Jeg bruger en plastik squeeze flaske, uden at sætte hætten på. Ind i køleskabet med den! Du må for al del ikke sætte i en lufttæt patentglas på køkkenbænken. Det kan gå grueligt galt.
Den er rimelig hot når den er færdig, men vil blive rundere i smagen efterhvert. Jeg bruger den ikke så meget alene, men som en smagsforstærker i andre retter. Du kan bruge den i hotwing sauce, få lidt smag i tartar og hollandaise sauce, vinaigrette, mayo, supper, østerssauce, pifte op din senenp og under kan du se hvad jeg har brugt den til
Nogle OPSKRIFTER JEG HAR BRUGT HOT SAUCE I
Hjemmelavet sunshine hot sauce
Ingredienser
- 0,4 l ale sunshine fra midtfyns Bryghus
- 0,2 l vand
- 25 g salt
- 225 g røde chili
- 1/2 stk gulerod i tynde skiver
- 2-3 fed hvidløg i tynde skiver
- 1 stk skalotteløg i skive
- 1,5 spsk æblecidereddike
Sådan gør du
- Giver cirka 350 ml. Mere om du bruger mere lage
- Find frem alle ingredienser
- Varm op øl og vand, og rør ind saltet til det er helt opløst. La det køle til det er lunkent.
- Skær af den grønne toppen på chilierne. Del de røde chili i 2 i længderetningen, og er de lange deler du de på tværs også. Det kan måske være en ide at bruge handsker. Vask gulerødder og skær de i tynde skiver, skær skalotteløg og hvidløg i tynde skiver
- Læg chili, gulerødder, hvidløg og skalotteløg i et 1 l glas med låg. Hæld øllagen i glasset over chilierne. Præs de ned så de er nedsænket i øllagen. Behøver du mere lage, skal du bruge 25g salt per 600 ml vand/øl
- Præs chilierne ned med fermenteringsvægte (eller brug en lille ziplock-pose fyldt med vand til at veje grøntsagerne ned). Grøntsagerne skal helt nedsænket under saltlagen. Dæk løst med et låg (eller ostelærred og gummibånd) og placer patentglasset i en gryde eller skål for at opsamle eventuel væske, der kan boble over.
- Stil glasset på et mørkt sted, i 5-7 dage til du ser tegn på gæring
- Efter 5-7 dage: Tjek for gæring: Bank let på glasset for at se, om der kommer nogle små bobler op til overfladen, tjek for en uklar saltlage(helt normalt!) eller tjek skålen nedenunder for at se, om der var overløb. Alt dette er tegn på aktivitet. Hvis du ser tegn, kan du blende saucen på dette tidspunkt eller lade det gå lidt længere det er op til dig. Gærer du længere, får du endnu mere smag og det den bliver mere rund i smagen. Hvis ingen tegn på gæring, er det mest sandsynlig fejl i ratioen mellem salt og væske.
- Når du vælger at afslutte gæringen i glasset, si og GEM saltlagen. Kom fermenteret peberfrugt, løg, hvidløg og gulerødder i en blender. Tilsæt 125 ml saltlage og blend indtil glat som muligt. dette kan tage et par minutter. Tilsæt eddike.
- Er den for stærk? Tag det roligt. Styrken vil aftage betydeligt med tiden, da det fortsætter med at gære i køleskabet efter 1-2 uger. Anbring i en plastik "squeeze bottle" og opbevar i køleskabet, og lad spidsen være åben (eller løs), så gasser kan slippe ud.
- Opbevar den IKKE i en forseglet glas udenfor køleskabet. Den vil eksplodere, da saucen fortsat er i live og gærer. Det bedste er at bruge de plastflasker kokke bruger når de opbevarer og anretter sauce, Når du skal bruge saucen, sætter du låget/spidsen på og ryster.
- Smagene vil forsætte med at udvikle sig og bliver mere komplekse over tid, og styrken vil aftage,
Seneste kommentarer