Da jeg var en lille gut op i fjeldabernes land fik jeg en gang i blandt oksehalesupper. Jeg syntes det var noget mærkelig noget. Heldigvis har jeg blevet voksen og har lært hvordan oksehaler giver de bedste simreretter, Det er flere opskrifter her på siden.
Sneen faldt udenfor og der er bidende koldt, hvad er bedre end en varmende suppe med masse grøntsager og dejligt mørt, smagfuldt kød? Det er bare gå i gang og efter hvert spreder det sig en dejlig aroma i køkken/alrummet.
En god ale giver retten en god dybde. Jeg brugte en sponseret Moonshine fra Midtfyns Bryghus. Men du kan godt bruge andre ales, brown ales eller stout. Disse vil give en god smag og fylde til retten.
Til retten valgte jeg en god stout, da det var det jeg havde tilbage, og retten er kraftig. Men du kan også godt drikke den ale du brugte i suppen. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Andre opskrifter med oksehaler:
Spicy IPA braiserede oksehale sliders med broccoli slaw
Stout oksehalegryde
Oksehalesuppe
Ingredienser
- 1,5 kg oksehaler i bidder
- 2 spsk Olivenolie
- 2 tsk salt
- 1 tsk Peber
- 2 stk Løg mellemstore, skrællet og hakket
- 2 stilke Bladselleri
- 3 fed hvidløg finhakket eller presset
- 2 spsk tomatpuré
- 2 spsk Worcestershire sauce
- 80 ml sherry (valgfrit)
- 1 tsk tørret timian
- 1 stk Laurbærblad
- 1,5 l okseølfond
- 400 g Gulerødder
- 3 stk store kartofler skrællet og skåret i 2, 45 cm tern
- 15 g frisk persille
Sådan gør du
- Dup oksehalerne tørre med et stykke køkkenrulle. Hav lidt salt og peber og sæt til siden.
- I en stor gryde varmer du olien på medium til høj varme
- Brun oksehalerne i gryden så du får en brun stegeskorpe. Steg over flere omgange om det ikke er plads i gryden. Læg til side
- Reduser varmen til medium- Steg så løg og bladselleri i 8-10 minutter til de er blevet myge. Tilsæt hvidløg i cirka et halvt minut for at frem smagen.
- Rør ind tomatpureen og Worcestershire sauce.
- Sæt lidt mere varme til medium/høj. Bruger du Sherry -rører du den ind nu
- Tilsæt oksehalerne sammen med safterne.
- Ølfond: Enten laver du fra bunden med ben og 50/50 ale og vand. Eller bouillon hvor du bruger igen 50/50 ale og vand - og dobbelt mængde bouillon
- Tilsæt timian, laurbærblade og ølfond. Kog op, og skru ned for temperaturen når simrer. Læg på låg, og lad det simre i 2,5 timer. Fjern urenheder og rør undervejs.
- Tilsæt gulerødder og kartofler. Læg på låget og lad det simre i ydderligere 30 minutter. Kødet skal nu falde fra bene og grøntsagerne være møre
- Du kan ente plukke kødet fra benet - eller servere de hele i en stor suppeskål. Læg græntsager rundt og hæld suppe over. Pynt med persille. Server med brød.
Seneste kommentarer