Skulle jeg påstå, at Nordens bedste ølbutik findes i Sverige, drives af et statsmonopol elsket af bryggerierne, og at øllene er billigere end i danske specialforretninger, ville du så tro, jeg var blevet vanvittig? Sandsynligvis, men det er sandt. Lad mig forklare:

I indkøbscenteret Nordstan i Göteborg ligger Systembolagets specialbutik, Ölstudion, som byder på over 1300 forskellige øl fra mere end 565 bryggerier. Flertallet er svenske, men der er også nordiske og internationale øl. De er særligt fokuserede på at tilbyde unikke øl, som ikke findes andre steder. Øllene er opdelt efter type, med en stor samling af ales og lagerøl, samt et godt udvalg af andre sorter. Personalet er venligt, kyndigt og informativt.

Hvorfor elsker bryggerierne statsmonopolerne i Sverige og Norge? Det giver små bryggerier en chance for eksponering. Lokale bryggerier kommer ind i de lokale monopolbutikker, og nogle gange på landsplan. Under den sidste valgkamp i Norge foreslog nogle fra partiet Høyre at afskaffe Vinmonopolet. Bryggeribranchen modsatte sig, da de frygtede, at store danske konglomerater ville presse de små ud af butikkerne. Rema og Norgesgruppen ville favorisere markedsføringspenge fra de store bryggerier, hvilket ikke er muligt i monopolerne. Mange store spirituskoncerner forstår ikke, hvorfor man ikke kan købe hyldeplads i monopolerne!

Er det ikke dyrt? I Norge ja, på grund af høje skatter. Men i Sverige kan man virkelig finde gode tilbud. Når jeg er i Sverige, besøger jeg altid Systembolaget, da jeg får interessante øl til billigere priser end i Danmark. Det skyldes især to grunde:

  1. Den svenske kronekurs. Når den ligger omkring 65 øre, er den reelle pris kun 2/3 af det, der står på hylden. Mange danskere tænker 1:1 og bliver afskrækket.
  2. Systembolaget i Sverige skal ikke tjene store overskud, så avancen er ikke særlig stor. En sjov anekdote om dette er, at når de bedste vine kåres, har europæiske agenter opkøbere klar i Norge og Sverige. Vinder en vin guld, stiger prisen i Europa, men ikke i Norge/Sverige, hvor opkøberne køber op lagerne i butikkerne.

Det kan vel ikke blive bedre – stort udvalg og gode priser? Tror du mig ikke? Kør 3 timer fra København og tjek selv!