Jeg har længe tænkt at lave en røget kartoffelmad, så kom tanken om et påskesmørrebrød.  Da skal det æg til, ikke også?  Hvad skal man bruge for at binde det sammen?  Vel, ramsløgen kommer til påsken, så hvorfor ikke bruge den i en mayo?  Så tænkt så gjort!

Jeg elsker røget mad, og har i lang tid ville ryge kartofler.  Det kan gøres på mange måder, i grillen, i en gammel gryde osv.  Jeg købte nogle smokepins til koldrøgning, og der stod det hvordan man kunne lave en rygeovn i en papæske.   Jeg havde en papkasse fra Midtfyns Bryghus, satte ind 2 træklosser, kartofler i en si ovenpå, ind med 1 smokepin, og wupti – jeg havde en rygeovn!

Man kan selvfølgelig spise de umiddelbart, men jeg havde læst at de bliver bedre om du lader de ligge til dagen efter.  Da jeg smagte på de, undret jeg om de havde fået for meget røg – da de virkelig smagte røg.  Men da de havde fået mayo, æg og purløg, var ikke røgsmagen for stærk.  Bare godt.

I ølfonden brugte jeg en  sponseret X-porter  fra Midtfyns Bryghus.

 

Til retten drak jeg en brun beligisk ale.  Se hvordan mad og øl passer sammen her.

Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus

Røget kartoffelmad med æg og ramsløgsmayo

Dejlig og smagfuld kartofflemad
5 fra 7 stemmer
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 35 minutter
Ret Frokostret
Køkken Dansk, vegetar

Ingredienser
  

  • 400 g kartofler
  • 1 l ølfond med porter
  • 4 stk æg
  • 1/2 bundt purløg klippet til pynt

Ramsløgsmayo

  • 1 stk æg
  • 2 dl olie
  • 20 g ramsløg finhakket
  • 1 skvis citronsaft
  • salt til tilsmagning

Sådan gør du
 

  • Kog kartofler med 3 gang så meget salt som du vanligvis bruger. Du koger de med skrællet på og i ølfonden. Har du ikke lavet fond fra bunden? Bland 50/50 med porter og vand og dobbelt dose terning/bæger med grøntsagsfond.
  • Skræl kartofler og ryg dem. Du kan ryge de i grillen, eller jeg gjorde det nemt. Jeg tog min smokepin, satte den ind i en papkasse jeg havde for hånden - (kassen til stout øl fra Midtfyn. Satte kartoflerne i en si oppe på et par klodser og lod den få en stk smokepin. Men som sagt du kan ryge de i en gryde, eller på grillen. Det findes mange måder beskrevet her på det store internet.
  • Du kan bruge de med en gang, eller de får endnu bedre røgsmag om du lader de ligge natten over
  • Kog æg til de er smilende (i kogende vand i 6,5 til 8 minutter) Køl af

Ramsløgsmayo

  • tag 1 æg i beholder til stavmixer. Hæld 2 dl olie over. Sæt stavblender i bunden i beholderen og tænd. Så vil den begynde at tykne, og du trække den op og efter 1 minut har du en mayo.
  • Hak ramsløg, skvis lidt citron og smag til med salt og peber.

Anretning

  • Steg brødet i smør.
  • Anret med skivede kartofler, ramsløgsmayo og lidt klippe purløg. Nyd det!
Keyword Madretter med øl, Vegetar
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var